Икономически кръгове не харесали помощта на КТБ към фирмите

17.12.2014 | 13:02
по статията работи: econ.bg
Искали да се сдобият на безценица с ценни активи в икономиката
Икономически кръгове не харесали помощта на КТБ към фирмите
Снимка: КТБ

Кредитната дейност на Корпоративна търговска банка АД винаги е била насочена към стабилизиране и разширяване на производствената дейност на български производители и фирми от сектора на услугите. Това се казва в анализ, даващ повече информация за политиката и състоянието на КТБ до квестетурата.

С помощта на банката тези отрасли не само успяха да оцелеят, но и да осъвременят своите производства и по този начин да повишат рентабилността и кокурентоспособността си. Това явно не се хареса на определени икономически и политически кръгове и те решиха с един удар да разрушат граденото с години, като едновременно с това се сдобият на безценица с едни от малкото останали ценни активи в българската икономика, се посочва в анализа.

В него се казва още, че стратегията на банката да бъде достатъчно рентабилна чрез поддържане на стабилен дългосрочен ресурс и инвестиционно инвестиране на този ресурс, е подкрепена и от ниската цена за издръжка на админстративната й дейност. Делът на административните разходи на КТБ АД в активите винаги е бил значително по-нисък от този на системата като цяло – 1.12% към 31.12.2013 г. при почти два пъти по-висок на банковата система (2.08%) и при почти 50% по-висок на банките от първа група, към която принадлежи и КТБ (1.86%).

Поради това банката закономерно е сред най-рентабилните в системата с устойчиво разрастване и адекватно структуриране на ресурсите си и тяхното вложение.

Същевременно с провеждането на тази политика в банката се ограничава и рискът от концентрация в привлечения ресурс, което я прави по-устойчива от сътресения при загуба на индивидуално-значими клиенти.

В анализа се посочва, че традиционно качеството на кредитния портфейл на КТБ АД е изключително високо, въпреки устойчивия растеж на кредитната й дейност, съответстващ на ръста на активите. Под 1% нередовни кредити в КТБ при 15-16% за банковата система през последните години не може да бъде случаен факт. Това е резултат от цялостната стратагия на банката за обслужване на клиентите й, за внимателното и консервативно отпускане на кредити и за качественото им управление.

През последните 4 години КТБ АД устойчиво е сред най-печелившите и ефективни български банки.

За покритие на степента на риск от дейността си КТБ АД поддържа оптимални показатели за капиталова адекватност и капитал, растящ пропорционално на развитието й.

 

Публикуваме целия анализ без редакторска намеса:

 

ЗАЩО ИСКАХА ДА ОТКРАДНАТ КТБ АД

Широко разпространения в България модел е традиционно, «лихварско» банкиране. Болшинството банки на местния пазар са чуждестранна собственост, финансират се чрез краткосрочни депозити в допълнение към евтиния ресурс от банките-майки. Този ресурс се раздава под формата на краткосрочни и скъпоструващи ипотечни и потребителски заеми за физически лица и оборотни фирмени кредити (голяма част от които също ипотечни).

Иновативната бизнес стратегия на КТБ АД и корпоративната й ориентация я отличава значително от банките, опериращи на българския финансов пазар. Дейността на банката през годините може да се определи по-скоро като инвестиционно банкиране.

Тези форми на кредитиране по никакъв начин не способстват развитието на бизнеса на българските производители. Те са до голяма степен канал за непряко финансиране на чуждестранни производства (на бяла и черна техника и туристически услуги), чрез натрапваните и широкомащабно рекламирани заеми за закупуване на потребителски стоки, които не се произвеждат в България, както и почивки в страни от региона, пряко конкуриращи нашия туристически пазар.

Кредитната дейност на КТБ АД винаги е била насочена към стабилизиране и разширяване на производствената дейност на български производители и фирми от сектора на услугите. Немалка част от усилията на банката са били съсредоточени и в привличане на средства по редица програми на Европейския съюз, като за целта КТБ АД участва пряко в две консултантски компании, специализирани в управление на проекти по тези програми.

Упрекват КТБ АД за скъпия й ресурс. През последните 10 години банката не е променяла лихвените проценти по привлечените си средства, за разлика от останалите финансови институции в страната. Липсата на адекватен капиталов пазар и ограничения достъп на българските компании до международните пазари, е причина основният източник за финансиране на банката да е българският депозитен пазар. През годините, банката провежда относително агресивна политика, като предоставя авангардни и атрактивни депозитни продукти, с което си осигурява добър източник на привлечени средства:

196196

Банката работи с дългосрочен ресурс, което логично го прави по-скъп от този на останалите субекти в банковата система. Тази дългосрочност идва от атрактивните спестовни продукти на Банката, които са над 50% от привлечените средства и устойчиво формират голяма част от тъй наречените неснижаеми остатъци. Т.е. въпреки, че нямат фиксиран срок, тези средства не се теглят и остават на разположение на Банката за използване в по-дългосрочни инвестиции. Делът на постоянно наличните средства по депозити в КТБ АД са текущо над 80%. Това е изключително висок дял на стабилния ресурс в една банка и малко по-високата му цена оправдава стратегията за привличането му, тъй като неговото инвестиране в по-дългосрочни проекти допринася за високата доходност на тези инвестиции и осигурява един разумен и достатъчен лихвен спред. Само за сравнение, лихвеният спред на КТБ АД за 2013 г. е 2.37%, който е с около 1 процентен пункт по-нисък от този на банковата система, в която преобладава краткосрочното финансиране поради относителната краткосрочност на ресурса, привлечен от търговските банки. Само като пример, лихвените проценти на КТБ АД са най-ниските в системата по краткосрочно привлечените средства (до 6 мес.) и относително клонят към по-високите лихвени проценти – при продуктите с матуритет 1 и 2 години, и то за депозитите в лева и евро. За останалите валути, отново ресурсът на КТБ АД е сред най-евтиния.

196197

Положителната тенденция на нарастване на дела на привлечените средства от граждани е съпътствана от целенасочено структуриране на продуктите. Около две трети от привлечените средства от нефинансови институции са спестовни депозити - един от най-стабилните ресурси, 20% са срочни депозити, останалите са безсрочни депозити.

Стратегията на Банката да бъде достатъчно рентабилна чрез поддържане на стабилен дългосрочен ресурс и инвестиционно инвестиране на този ресурс е подкрепена и от ниската цена за издръжка на админстративната й дейност – делът на административните разходи на КТБ АД в активите винаги е бил значително по-нисък от този на системата като цяло – 1.12% към 31.12.2013 г. при почти два пъти по-висок на банковата система (2.08%) и при почти 50% по-висок на банките от първа група, към която принадлежи и КТБ (1.86%).

Поради това Банката закономерно е сред най-рентабилните в системата с устойчиво разрастване и адекватно структуриране на ресурсите си и тяхното вложение.

Същевременно с провеждането на тази политика в банката се ограничава и рискът от концентрация в привлечения ресурс, което я прави по-устойчива от сътресения при загуба на индивидуално-значими клиенти.

Спецификата на кредитната дейност на Банката и структурата на обезпеченията на кредитния й портфейл се дължи на факта, че работи основно с корпоративни клиенти, като активно подпомага инвестиционната им дейност и развитието на проектите им. Тъй като немалка част от инвестициите са за развитие на проекти, обектите на кредитиране са специално създадени за целта проектни компании (Special Purpose Vehicles или SPV), чиято единствена собственост е развиваният проект. Използването на SPV е масово прилагана световна практика, която не поражда никакво учудване или проблеми сред бизнес анализаторите. При финансирането на подобни компании не може да се очаква същите да разполагат със съществени материални активи, които да заложат като обезпечение. Поради тази причина значителна част от обезпеченията на банката по тези инвестиции са формирани от вземания, произтичащи от изпълнението на проектите.

Подобен тип обезпечения не са фиктивни, нито се закононарушение. Едната от използваните правни форми - залог на вземания по банкови сметки, което се явява форма на защита на банката да удовлетворява своите вземания от постъпленията на кредитополучателя, е част от добрите практики при подобен тип кредитиране. Поради ниска финансова култура е широко тиражирано, че тъй като "по сметката няма налична сума в размера на задължението", залогът на вземане по банкова сметка не е обезпечение. Подобен аргумент е несериозен и противоречащ на всяка икономическа логика, тъй като при наличие на финансови средства нито едно дружество не би имало интерес от ползване на заемен ресурс.

Този тип фирми се създават именно с цел да управляват конкретен проект или проекти и това е световна практика. Спецификата на дейността предполага функциониране като PMU (Project Management Unit или структура за управление на проекти). Тези структури са ефективни и ефикасни при малко на брой персонал (4-5 човека, обичайно – членовете на ръководството на въпросната фирма), който е ангажиран основно в организационна дейност, свързана с управление на процесите и контрол върху изпълнението на проекта. Всички останали дейности – производство, пласмент, логистика и т.н., се поемат от отговорните за процесите звена в производствената фирма, обект на проекта. По изключение проектната компания може частично или изцяло да поеме маркетинга, включително и търсенето на нови пазари.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 23.06   930 г. – В Исландия е учреден най-старият парламент в света. 1860 г. – В САЩ са създадени секретните служби за охрана на президента и борба с особено тежките...