Инфлацията расте - какво означава тя за страните от ЦИЕ?

17.12.2007 | 11:40
по статията работи: econ.bg
Изследване на Erste Group
Инфлацията расте - какво означава тя за страните от ЦИЕ?
 

Инфлацията расте – какво означава тя за страните от Централна и Източна Европа?
Влиянието на повишените цени на стоките и конвергенцията на доходите върху инфлацията в ЦИЕ


След няколкогодишен период на политика на успешно овладяване на инфлацията в ЦИЕ¹ инфлационните процеси неочаквано започнаха отново да набират скорост. Това обаче не е само регионален проблем, тъй като се отчита в световен мащаб. Като причини се посочват главно повишените цени на храните и горивата, считани за основен източник на инфлация, като влиянието им е значително по-голямо в страните от Централна и Източна Европа, отколкото в Западна Европа.

Анализаторите на Erste Group (Ерсте Груп) извършиха проучване както на краткосрочните фактори, довели до увеличаване на инфлацията в страните от ЦИЕ в последните месеци, така и на дългосрочните фактори, които са определящи за ценовата конвергенция в бъдеще. По-високите цени на суровините, в частност на суровия петрол, пшеницата и млякото на прах, се  оказват ключовите фактори, довели до значителен ръст на инфлацията през последните няколко месеца.

Растящото в световен мащаб търсене на жито и мляко на прах може да продължи да оказва натиск върху техните цени, затова производителите и доставчиците трябва да се противопоставят на този ценови натиск, при условие че засушаванията не се повторят през следващата година. “Очакваме, че централните банки няма да реагират с пълния набор от мерки на тези фактори, тъй като те имат екзогенен характер и по всяка вероятност оказват временен или дори еднократен ефект върху инфлацията.

Все пак може да се очаква реакция от страна на централните банки в ЦИЕ по отношение на една продължителна висока инфлация чрез умерено увеличение на лихвените проценти или поне чрез резки коментари в подкрепа на по-нататъшните им антиинфлационни усилия", заяви Юрай Котиан, съуправител на CEE М & Fixed Income Research в Ерсте Груп.

Освен краткосрочните фактори, дългосрочната ценова конвергенция също се влияе от инфлацията, особено в новоприетите страни членки на ЕС. “Ценовата конвергенция в ЦИЕ трябва да бъде възприемана като естествено следствие от конвергенцията на доходите. Освен това рестриктивните монетарни условия, базирани на фиксирани валутни курсове и надбавки върху основния лихвен процент, дават възможност за добра доходност на инвеститорите, залагащи на валути от ЦИЕ", допълни Котиан.

С продукти и услуги, които все още са по-евтини от тези в развитите страни-членки на ЕС, новоприсъединилите се държави постепенно ще достигнат ценовите нива, характерни за 15-те от ЕС. За целта цените в новоприетите страни като цяло ще растат по-бързо, отколкото в по-старите членки. Алтернативният канал за ценовата конвергенция е фиксирането на валутния курс.

Немалка част от провежданата досега ценова конвергенция се постигаше чрез повишаване на валутния курс, като по този начин се увеличаваше общата доходност на инвестициите в ценни книжа с фиксирана лихва на страните от ЦИЕ. Останалата част от ценовата конвергенция се постигаше чрез по-високи нива на инфлацията, които създават положителната разлика с лихвените нива в Еврозоната или т.нар. Западна Европа.

Тъй като икономиките на страните от ЦИЕ ще продължат процеса на ценова конвергенция, инвестициите в страните с нефиксирани валутни курсове би следвало да продължат да носят доходност, разпределена върху повишението на валутния курс и разликата в лихвения процент.

Фиксирането на ЦИЕ-валутите би оказало подкрепа на централните банки в тези страни в усилията им да овладеят инфлацията. По този начин фиксираните валутни курсове ще имат по-голям дял в печалбите на инвеститорите.

“Докато продължава конвергенцията по отношение на доходите и ценовите нива, очакваме доходност в страните от ЦИЕ с нефиксирани валутни курсове и контролирана инфлация", обобщава анализът на Ерсте Груп, според чиито прогнози:
  • Най-голям доходност от около 6% на година, вкл. валутният ефект, може да бъде постигната чрез инвестиции в  румънски леи, следвана от
  • Доходност от 3.6% годишно за полската злота през 2008-2009 г.
  • Инвестиция в чешка валута може да донесе доходност от около 2.5% средно годишно в периода 2008-2009 г.
  • Около 2% годишно са очакваните дивиденти за Унгария, където средните темпове на икономически растеж ще се съпътстват от умерена инфлацията със съответния ефект върху лихвените нива
  • Очакваме печалбата за инвестициите в словашки крони да е средно около нулата през 2008-2009, тъй като валутният курс ще бъде фиксиран, а лихвите ще съответстват на еврозоната поради приемане на еврото."

¹ В доклада са анализирани само страните от ЦИЕ с нефиксирани валутни курсове и по-специално Чехия, Словакия, Унгария, Полша и Румъния.



Оригиналния текст на анализа Erste Group ще откриете тук.
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 11.10   1531 г. – Швейцарският реформатор Улрих Цвингли загива в битка при Капел по време на втората война на религиозна основа между швейцарските протестантски и католически...