Ирландия – начело на ЕС. Какво да очакваме?

15.01.2013 | 16:25
по статията работи: Петя Бързилска
Ирландското председателство изложи приоритетите си за следващата половин година
Ирландия – начело на ЕС. Какво да очакваме?

От януари 2013 г. започна Ирландското председателство на Съвета на Европейския съюз, което наследи Кипърското и ще продължи до юни тази година. По време на провелата се днес публична дискусия "ЕС по време на Ирландското председателство и къде е България” посланикът на Дъблин у нас Джон Роуън говори за приоритетите на страната му докато е начело на ЕС през следващите шест месеца.

От Дъблин смятат да насочат усилията си към намаляване на безработицата в Европа, към политиките на икономически растеж и стабилност.

"Ние мислим и се молим, че лошото е зад гърба ни“, каза днес Джон Роуън, като заяви, че кризата наистина е показала разликата в конкурентоспособността между отделните европейски страни. По думите му ЕС трябва да работи по-усилено, за да се справи с новите икономически условия.

Що се отнася до Ирландското председателство, то ще подкрепи банковия съюз в Европа и се обявява „за“ по-затегнати регулации за постигане на фискалната стабилност и дисциплина. Сред приоритети са още създаването на единен дигитален пазар, приемането на ново законодателство в областта на киберсигурността, подкрепата на кохезионната политика, поддържането на билатериални търговски споразумения и разширяването на ЕС.

Посланик Роуън говори и за нуждата от намаление на безработицата, като заяви, че Ирландското председателство ще се фокусира върху това и в частност върху младежката безработица, както и върху либерализирането на трудовия пазар в Европа. Ирландското председателство също така смята да работи в близки отношения с Европейския парламент и неговите членове.

Що се отнася до наболелия въпрос за членството ни в Шенгенската зона, Роуън заяви, че Ирландия като държава го подкрепя и смята, че няма никакви пречки за влизането ни в зоната. Той подчерта, че Дъблин, оглавявайки Съвета на ЕС, ще работи за постигане на положителен резултат за членството на България през следващата половин година.

Въпреки че Ирландия е известна като страна - евроскептик, сега тя е начело на Съвета на ЕС и се вижда, че смята да подкрепи по-нататъшните политики за евроинтеграция.

Икономически и паричен съюз – следващите стъпки

На 14 декември 2012 г. Европейският съвет обяви заключението си за бъдещето на Икономическия и паричен съюз (Economic and Monetary Union - EMU) и постави няколко крайни срока за изпълнението на програмите. В тази връзка Ирландското председателство ще приоритизира решенията на Съвета, включително решението за Единствен механизъм за наблюдение (Single Supervisory Mechanism). Става ясно, че Дъблин активно ще подкрепя по-нататъшните реформи за фискална консолидация.

Следващото поколение: Борба с младежката безработица

Ирландското председателство си поставя за цел осигуряването на работа за младите хора, за да се избегне създаването на т.нар. „загубено поколение“, обясни днес посланикът на Дъблин у нас, цитирайки заложените приоритети на председателството. През февруари тази година в столицата на Ирландия ще се проведе среща на министрите от ЕС във връзка с този въпрос.

Кохезия 

Кохезионните фондове подкрепят развитието на икономическа и социална кохезия в Европейския съюз, особено в по-бедните региони, обясняват от Дъблин. За текущото председателство ще бъде приоритет одобряването на цялостния Кохезионен пакет, с който трябва да се осигурят средства на бизнеса и гражданите през следващите десетилетия, завяват от Дъблин.

Селско стопанство, рибарство и морска политика

Ирландското председателство смята да ускори реформите в сектора на селското стопанство и рибарството, за да се осигурят качеството, сигурността и устойчивостта на достъпа до храна в Европа, завяват в стратегията си от Дъблин. Според Председателството реформите в Общата селскостопанска политика и Общата политика за рибарството ще определят по-добре тяхната роля в създаването на работни места и поддържането на устойчив растеж.

Иновации

Председателството на Дъблин смята да работи работи в посока за подобряване на достъпа на учени до европейско финансиране. Също така то смята да се фокусира върху подпомагането на малките и средните предприятия и да подобри достъпа им до финансиране за научна дейност

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
- Келнер, какво пие русата дама в ей там??? - Скъпо 32-годишно уиски, господине... - Аха... Поднесете ѝ тогава три бучки лед от мен!!!
На този ден 08.12   1204 г. – Кардинал Лъв посещава българската столица Търново и коронова от името на папа Инокентий III Калоян за крал, а архиепископ Василий получава титлата...