Какво прави Турция, за да квалифицира младите си работни кадри?

15.03.2012 | 18:15
по статията работи: Теодора Пенева
С помощта на Световната банка през последните години страната значително реформира социалната си политика
Какво прави Турция, за да квалифицира младите си работни кадри?
Снимка: Sxc.hu

 

С помощта на заем от Световната банка, през последните четири години Турция инвестира успешно в образованието с цел да повиши квалификацията на младите хора на трудовия пазар. Парите се влагат в обучението на кадри от най-малка възраст, като така се стреми към по-добро управление на новата работна ръка. Това е един от устойчивите методи на държавата за справяне с безработицата. Това се посочва в доклад на Туня Целазин - главен мениджър "Комуникация" в офиса на Световната банка в Анкара.

В рамките на периода 2002-2006 г. страната предприемa сериозни стопански реформи – най-вече финансови и социални. Те се отразяват благоприятно на икономическия й растеж. Публичните финанси се увеличават, а държавният дълг се понижава с цели 30% - от 78% до 48% от брутния вътрешен продукт (БВП). Рязко намалява и равнището на бедността.

Устойчивият напредък обаче среща различни предизвикателства, обусловени от рязкото влошаване на световната икономика през 2008 г. от една страна и остарели държавни наредби от друга. Безработицата остава висока, а работната ръка на пазара на труда – до голяма степен неквалифициран.

Първият транш от заема, предназначен за растежа и развитието на политиките по заетостта на страната (Restoring Equitable Growth and Employment Development Policy Loan или REGE DPL), идва от Световната банка през 2008 г. Според мащабната институция това е станало в критичен за Турция момент, когато безработицата възлиза на 16%, а БВП се е свил с 4,7%.

Заемът има за цел да финансира кризисните мерки, които държавата разработва съвместно със Световната банка. Той продължава дългосрочното подпомагане предимно на дейността, насочена към отварянето на нови работни места и същевременно предприемане на реформи в социалната сигурност и здравеопазването.

Вторият транш е предвиден за действащите реформи спрямо публичните финанси, спрямо търговското право и спрямо гражданското съдопроизводство. В рамките на следващите години Турция повишава прозрачността на държавния си бюджет, както и неговата публичност. Тя настоява за реорганизация на институциите и реформиране на закони и подзаконови актове, уреждащи търговските предприятия.

Посредством здравните и образователните реформи, страната реализира почти повсеместно покритие в системата на здравното си осигуряване, регистрира повече записани деца в предучилищните паралелки и сериозно развитие в сферата на професионалното обучение.

Министерството на националното образование е отчело значителен напредък в амбицията си до 2012 г. да универсализира предучилищното образование в страната. Когато учениците започват училище, готови да учат, те имат по-голям шанс да получат добро образование и впоследствие да си намерят добре платена работа, смятат от Световната банка. След завършването си те ще имат сериозни предпоставки да атакуват дори академичното работно поле.

През първата фаза на програмата петгодишните деца, записани в детски градини, са се увеличили от 71% през 2008 г. до 92% през учебната 2010-2011 г в 32 административни единици (вилаети). Програмата се е разраснала с 25 нови области в началото на 2010-2011 г.

Докато обучава децата, за да бъдат подготвени да представляват работната сила в страната, Турция работи здраво и за отварянето на работни места в краткосрочен и дългосрочен план. В крайна сметка в началото на 2011 г. последиците върху безработицата са смекчени и тя се е понижила до 10%.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 20.02   395 г. – Открит е първият в историята на християнството женски манастир във Витлеем. 1364 г. – Кралица Маргарет Дръмонд и Дейвид II сключват брак. 1530 г....