МВФ: Икономическия растеж на България за 2012 г. ще е 0,8%

18.04.2012 | 11:45
по статията работи: Петя Бързилска
Международната организация ревизира нагоре прогнозите си за икономиката в световен план
МВФ: Икономическия растеж на България за 2012 г. ще е 0,8%
Снимка: Sxc.hu

 

За 2012 г. икономическият растеж на България ще бъде 0,8% от брутния вътрешен продукт на страната в сравнение с 1,7% през миналата година. Това се казва в анализа на Международния валутен фонд (МВФ) "Световни икономически перспективи" (World Economic Outlook). През 2013 г. икономиката на страната ни ще отбележи ръст от 1,5%.

През тази година според международната кредитна институция нарастването на инфлацията ще се забави - тя ще бъде 2,1%, при 3,4% през 2011 г. Безработицата обаче ще остане на същото ниво, каквото е през миналата година – 12,5% от населението на страната в трудоспособна възраст ще е без работа.

Същевременно световната икономика за 2012 г. ще отчете ръст от 3,5%, което е повишение спрямо обявените през януари очаквания за икономически растеж от 3,3%.

След голямото влошаване на конюнктурата през 2011 г. изгледите за световната икономика постепенно се подобряват, въпреки че рисковете остават, казват в анализа си от международната кредитна институция. МВФ отбелязва напредъка на САЩ и подобреното икономическо състояние на страната през втората половина на миналата година. Освен това в доклада се обръща внимание на по-добрите политики за справяне с европейската дългова криза, които се провеждат от правителствата на региона и Европейската централна банка (ЕЦБ).

През 2013 г. темпът на икономически растеж ще бъде в размер на 4,1%. По-рано МВФ беше прогнозирал 4%. Икономиките на развитите страни ще отбележат ръст от 1,5%, а тези на развиващите се – 5,5%.

Рискът от глобална рецесия според международната организация в момента е 1%.

МВФ обаче заявява, че несигурната ситуация в Европа може да повлияе за по-нататъшно отбягване на рискови инвестиции. Освен това според световния кредитор геополитическата несигурност ще повиши рязко цената на петрола, което от своя страна ще забави икономиките.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 18.03   37 г. – Римският сенат анулира завещанието на Тиберий и обявява Калигула за император. 731 г. – Започва понтификатът на папа Григорий III. 922 г. –...