Нагласите на пазара на офшоринг и аутсорсинг услуги

28.09.2010 | 13:46
по статията работи:
Очаквания на сектора за следващите 3 години. Автор: eXentix
Нагласите на пазара на офшоринг и аутсорсинг услуги
Прикачени документи

Българските аутсорсинг компании остават оптимисти относно пазара в краткосрочен план, сочи проучване на консултантската компания eXentix, озаглавено "Нагласите на пазара на офшоринг и аутсорсинг услуги - очаквания на сектора за следващите 3 години". Резултатите от проучването бяха оповестени на 28 септември 2010 г.

Обемът на пазара в България към момента се оценява на стойност между 100 и 150 млн. евро, като се очаква в близко бъдеще тя да се повишава.

Мнозинството от представителите на сектора очаква ръст на броя на новите договори през следващите три години, което ще доведе и до по-активно наемане на служители. Общо 44,4% от тях смятат да наемат до 100 нови служители, а 22,2% - до 500 нови служители в компаниите си.

Над две трети от интервюираните мениджъри смятат, че броят на заетите в сектора ще се повиши с до 100% до 2013 г. от настоящите 10 - 15 хил. служители.

Секторът според видове проекти

Услугите, предлагани в обслужващите центрове (Call center services), включително телемаркетинг, както и услугите за поддръжка на клиенти се очаква да генерират най-голямо търсене сред останалите видове услуги в сектора - 18,6%. Малко над 16% от участниците в проучването смятат, че техните клиенти ще търсят ИТ услуги, а други 14% смятат, че най-търсени ще бъдат услугите за разработка на софтуер.

Английски и немски са езиците, за които ще има най-голямо търсене - 22,5%. Испанският се нарежда на трето място с 10%, следван от холандски и скандинавските езици - всеки със 7,5%.

Германия оглавява списъка с най-големи източници на потенциални нови клиенти за аутсосрсинг услуги в България с 28%. САЩ и Великобритания се нареждат на второ място - всяка с 20%. Те са следвани от Австрия и Холандия с по 8%.

Попитани кои сектори ще генерират най-високо търсене на аутсорсинг услуги, анкетираните мениджъри посочват ИТ и интернет като безспорни лидери с близо 35%, следвани от телекомуникационния сектор с 22%.

Регионалната картина

Според очакванията Индия е смятана за най-големия конкурент на българската аутсосринг индустрия в глобален план с 41,2% от гласовете. Тя е следвана от Египет със 17,6% и от Филипините с 11,8%.

Относно региона на Централна и Източна Европа (ЦИЕ), Полша и Румъния са посочени като основните конкуренти на България. И двете страни са посочени от 22% от анкетираните. Словакия и Чехия се нареждат на второ място с по 11% всяка.

Макроикономическата картина

Повечето от лидерите в сектора са сигурни, че България ще запази своята водеща позиция в европейската класация за най-привлекателните аутсорсинг дестинации през следващите три години. Малко над 10% от тях смятат, че тя ще загуби позиции за сметка на други конкуренти локации.

На макроикономическо ниво, половината от анкетираните смятат, че излизането на България от валутния борд ще се отрази негативно на сектора. Общо 38% от тях смятат, че това няма да има никакъв ефект.

Всички компании споделят становището, че глобалната рецесия е по-скоро катализатор за сектора, отколкото пречка. Това мнение се доказва също и ретроспективно, като 88,9% от тях смятат, че кризата е довело да повишение в тяхната дейност, като останалите казват, че тя не се е отразила по никакъв начин на техните операции, показва проучването.

В ексклузивен коментар за доклада Йохан Гот, мениджър на офиса на A.T. Kearney във Вашингтон казва: „България има възможност да се възползва от качеството на своята работна ръка, конкурентните цени за труд и подобряващата се бизнес среда. Правителството може да играе градивна роля в това отношение, като следва стратегия за развитие на сектора в посока, която ще донесе максимална полза на страната и ще се възползва от специфичните силни страни, които България има пред други държави, в условията на все по-ожесточена международна конкуренция.".

Коментирайки резултатите, Ангел Милев, управляващ партньор на eXentix, казва: „Повече от година след като България бе класирана от A.T. Kearney на първо място сред най-атрактивните локации за аутсорсинг услуги в Европа, общите очаквания в сектора в краткосрочен план са, че комбинация от несигурните перспективи пред икономиките от развития свят, трудностите за постигане на по-значителна продуктивност в тези икономики, както и атрактивната цена на труда в България, ще спомогнат на страната да запази своята водеща позиция и да повиши бизнес обема в сектора. На фона на това очакванията за ръст в броя на новите договори и постоянно растящата нужда от
кадри, специално подготвени за нуждите на сектора, изглеждат логични.".

Пълния текст на изследването (на английски език, в PDF-формат) ще откриете в прикачения файл.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 26.09   1371 г. – В Битката при Черномен армията на османския султан Мурад I разгромява обединените сили на сърби и българи. 1580 г. – Сър Франсис Дрейк и неговата...