Накъде вървят цените на храните в началото на годината?

12.01.2013 | 16:05
по статията работи: Теодора Пенева
Пилешкото месо започна 2013 г. с поскъпване. Като цяло тенденциите при шестте основни храни в първата седмица от януари са разнопосочни
Накъде вървят цените на храните в началото на годината?
Снимка: Sxc.hu

Различни тенденции застъпват цените на шестте основни хранителни продукта (захар, олио, брашно, яйца, агнешко месо и пилешко месо) с навлизането в новата 2013 г. Това сочи последният анализ на Министерството на земеделието и храните (МЗХ), отразяващ движението на стойностите на дребно в периода 2-9 януари.

Последният публикуван анализ беше този за интервала 12-19 декември 2012 г. Ето защо сравнението на средните за страната цени на храните са на триседмична база. Движението им на регионално ниво обаче е проследено в рамките на последната проучвана седмица. Представените усредени търговски стойности са изчислени средно аритметично от цените за страната в големите търговски вериги (ГТВ) и в другите търговски обекти (ДТО).

През последните три седмици най-сериозно са се раздвижили търговските стойности на месата. Охладеното пиле е поскъпнало с 6 стотинки, а агнешкият бут е поевтинял с 12 ст./кг. При останалите видове и разфасовки тенденцията сочи спад на цената на агнешката плешка и лек такъв на замразеното пиле (с 1 ст.), както и увеличение при цялото агне.

Цените на останалите продукти са сравнително стабилни. Брашното и захарта са повишили стойностите си с по 1 ст./кг, а олиото е поевтиняло с 2 ст./л. И двата размера яйца – M и L, запазват нивата, измерени в последния период на 2012 г.

Захар

През първата седмица от новата година бялата кристална захар се е търгувала на пазара на дребно у нас средно за 2,26 лв. за килограм. Това е със стотинка повече от цената, измерена през предходния проучван период (12-19 декември).

На регионално ниво търговската стойност на продукта е останала сравнително стабилна през седмицата 2-9 януари. Регистрирани са пет поскъпвания и четири поевтинявания спрямо интервала 26 декември – 2 януари. Най-същественото изменение е това с 13 ст./кг, отчетено в малките магазини във Варна.

Олио

За последните три седмици рафинираното слънчогледово олио е поевтиняло с 2 стотинки до средна цена от 3,14 лв./л.

Спрямо предходната седмица по области са отбелязани шест ценови спада с от 5 до 24 стотинки, като най-отчетливият е този в ДТО в София. В големите вериги в столицата пък е измерено единственото повишение на стойността на олиото за седмицата 2-9 януари – в размер на 23 стотинки.

Брашно

При брашното тип 500 е забелязано леко ценово увеличение. В рамките на последния изследван период то е вървяло средно за 1,14 ст./кг – с 1 стотинка повече от нивото, отчетено през периода 12-19 декември.

На седем места търговската стойност на продукта е спаднала между 2 и 9 януари, като най-много – в ГТВ в Пловдив (с 9,2% или с 10 ст.). В девет региона са отбелязани поскъпвания в интервала 1-5 стотинки, а най-съществените са измерени в големите вериги на София, Силистра, Разград и Перник.

Яйца

Двата размера яйца (M и L) започват 2013 г. на стабилни цени – тенденция, която следваха през по-голямата част от 2012 г. В първата седмица от януари малките яйца са се продавали средно за 28 ст./бр. на дребно, а големите – за 31 ст./бр.

Търговските стойности на продукта са останали без изменение в почти всички изследвани региони в рамките на проучваната седмица. По-съществена промяна при яйцата L е намалението с 3 ст. (9,1%), отбелязано в хипермаркетите в София. При яйцата M отчетливи промени са поскъпването с 2 ст. (7,4%) в малките магазини в Перник и спадът с 3 ст./бр. (9,7%) в големите в Пловдив.

Агнешко месо

В рамките на периода 2-9 януари 2013 г. отново е било налице разнопосочно движение на средните стойности на трите основни разфасовки агнешко месо – цяло агне, бут и плешка.

С цели 30 стотинки се е повишила цената на дребно на цялото агне до ниво от 13,68 лв./кг. Причината е, че през последната проучвана седмица не е открито предлагане на месото в ДТО в София, където седмица по-рано е отчетена най-ниска цена за страната.

Агнешкият бут е поевтинял с 12 стотинки средно за страната и е достигнал 13,73 лв./кг. Отразил се е същественият ценови спад, измерен в големите търговски магазини във Варна между 2 и 9 януари – с цели 27,6% или с 4 лева за килограм. Вследствие на това там е измерена най-ниската за страната цена за периода – 10,49 лв./кг. За сравнение, най-високата, тази в Бургас, е 16,49 лева.

Средната стойност на агнешката плешка също бележи спад – с 32 стотинки до 13,21 лв./кг. Това се дължи на факта, че през седмицата не е открито предлагане в малките магазини в Стара Загора и Хасково.

Пилешко месо

Пиле – замразено

Замразеното пиле леко е поевтиняло в седмицата 2-9 януари 2013 г. спрямо периода 12-19 декември 2012 г. Темпът е в размер на 1 стотинка, а цената на продукта е достигнала ниво 4,86 лв.

През последната проучвана седмица месото е отбелязало спад на осем места с 2-5%. Най-сериозен е този в големите вериги в Кърджали – с 26 стотинки. Най-същественото поскъпване, с 24 стотинки, пък е отчетено в малките магазини в област Хасково. Измерени са още три повишения.

Пиле – прясно, охладено

За три седмици прясното пиле е поскъпнало с цели 6 ст./кг до цена от 5,30 лева. Причината е покачването на стойността му в големите вериги с 12 стотинки.

През последната проучвана седмица (2-9 януари) обаче като цяло се е наблюдавала тенденция на ценови спад, предимно в големите вериги. В магазините в пет региона пилето е поевтиняло с от 1 до близо 6 на сто. Най-сериозните понижения са измерени в Силистра и в Ямбол – съответно с 30 и с 25 ст. В две области продуктът е поскъпнал, като в хипермаркетите в София е отбелязано по-отчетливо увеличение – с 20 ст./кг или с почти 4 процентни пункта.

Тази статия ви хареса? Присъединете се към Еcon.bg и във Facebook, за да следите всичко най-интересно за икономиката, предприемачеството, кариерата, личните финанси, политиката и обществото!

Оцени статията:
5.00/2
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 02.05   1494 г. – Христофор Колумб открива Ямайка. 1803 г. – САЩ купуват от Франция областта Луизиана. 1808 г. – Избухва Полуостровната война: Жителите на...