Нарастването на вноса - индикатор за растеж на търсенето в страната

11.01.2013 | 10:54
по статията работи: Петя Бързилска
Сградното строителство се увеличава за първи път от 2008 г. насам, се казва в анализ на "Райфайзенбанк"
Нарастването на вноса - индикатор за растеж на търсенето в страната

Нарастването на вноса предполага растеж на вътрешното търсене и през последното тримесечие на 2012 г. Това е един от изводите в месечния анализ на "Райфайзенбанк България" ЕАД*, изготвен на база последните налични макроикономически данни.

Макроикономистите на банката отбелязват продължаващия втори пореден месец спад на индустриалното производство (-1.5% през октомври), дължащ се на спада на производството и разпределението на електрическа и топлинна енергия, и газ. Същевременно, в преработващата промишленост, която има водеща роля в индустриалния сектор, е отчетен растеж с 1.1% на годишна база.

Анализът отчита, че за първи път от края на 2008 г. нараства сградното строителство, на фона на продължаващото възстановяване на строителната продукция като цяло.

Подобно на предходните месеци, реалният обем на вътрешната търговия показва спад и през октомври. Въпреки това, вносът нарасна сравнително динамично (8.7% на годишна база), значително изпреварвайки този на износа (2.8%). Динамиката на вноса е индикатор за продължаващо нарастване на потреблението и най-вече на инвестициите. 

За януари-октомври се наблюдава нарастване на нетните преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ) и значително подобрение по статията други инвестиции спрямо същия период на 2011 г.

В анализа отбелязват очаквано сезонно влошаване на текущата сметка през октомври 2012 г. С натрупване от началото на годината стойността също премина на отрицателна територия: -31.6 млн. евро, се казва още в анализа на банката.

Очертава се развитие, подобно на това от третото тримесечие, когато влошаването на външнотърговското салдо се дължеше изцяло на ръста на вноса на инвестиционни стоки, поради възстановяване на инвестиционната дейност в страната През третото тримесечие на миналата година търговското салдо се сви с 203.5 млн. евро спрямо същия период на 2011 г.

Според анализаторите отчетената през ноември дефлация от 0.1% е резултат от по-голямото от очакваното поевтиняване при храните. Същевременно натрупаната инфлация достигна 3.8%.

В анализа са отбелязани също продължаващите умерено нарастване на кредитите за нефинансовите предприятия и спад при кредитите  за домакинствата през ноември, както и възстановяването на депозитния растеж след временните колебания при спестителите през октомври.

"Устойчивото нарастване на вноса е сигурна индикация за продължаващо нарастване на вътрешното търсене и през последното тримесечие на 2012 г.”, коментира главният икономист на Райфайзенбанк Калоян Ганев.

"В същото време се сбъдват и очакванията ни за слаб растеж на износа, при което положителната динамика на потреблението и инвестициите се оказват незаменим фактор, компенсиращ негативните влияния на външната среда. Тези влияния обаче със сигурност няма да позволят осезаемо ускоряване на растежа на българската икономика и през 2013 г.”, допълни Ганев.

*Пълния анализ може да видите в прикачения документ.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
- Месо ядеш ли? - Не. - А риба? - И риба не ям. - Вегетарианец ли си? - Не, пенсионер съм...
На този ден 06.12   963 г. – Лъв VIII е избран за римски папа. 1240 г. – Армията на монголския владетел Бату Хан покорява Киевското княжество. 1534 г. – В Еквадор е...