Неформални плащания в системата на здравеопазването

23.07.2008 | 11:54
по статията работи: econ.bg
Автор на доклада: Институт "Отворено общество"
Неформални плащания в системата на здравеопазването

Неформални плащания в системата на здравеопазването

Автор на доклада: Институт "Отворено общество"


Годишният обем на неформалните плащания в системата на здравеопазването е 75 млн. лева, обяви Георги Стойчев, директор на Институт “Отворено общество", по време на кръгла маса на тема: “Неформалните плащания в здравеопазването", която се проведе на 23 юли 2008 г..

Този извод е направен след провеждане на национално проучване. Размерът на неформалните плащания на практика са парите, които пациентите са казали, че са платили на лекарите, без да им бъде издаден документ, предаде Агенция "Фокус".

Пациентите правят и редица други плащания, за които обаче има различна степен на регламентация и които стават срещу издаване на някакъв документ. Те  също могат да бъдат определени като неформални, обясни Стойчев. Ако се вземе предвид размерът на тези плащания, годишният обем на парите, които излизат от джоба на потребителите на здравни услуги, става 160 млн. лева (без зъболекарската помощ и средствата за лекарства).

75% от хората, обхванати в изследването, смятат, че даването на пари под масата е неприемливо. Според тях основните причини за нерегламентираните плащания са свързани със страха, че лекарите ще откажат да ги лекуват. Въпреки това пациентите са посочили, че корупцията не е най-сериозният проблем в здравната система. По думите на Стойчев гражданите очаквали реформи и структурни промени за неутрализиране на корупцията.

От своя страна министърът на здравеопазването -  д-р Евгений Желев каза, че нерегламентираните плащания са доказателство за недофинансирането на здравната система. Според него е необходим по-голям финансов ресурс и контрол в сферата на здравеопазването.

Пълния текст на доклада може да видите тук.
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 04.10   771 г. – След смъртта на брат си Карломан, Карл Велики става единствен владетел на Франкската държава. 1366 г. – Започва антитурският (по-късно и...