Нови данни за корупцията и бизнеса в Източна Европа и Централна Азия

07.04.2004 | 01:00
по статията работи: econ.bg

 

Нов доклад на Световната банка съдържа насърчаващи признаци, че мащабът на корупцията и негативното отражение, което тя упражнява върху бизнеса, вероятно отбелязват спад в много от страните на региона. Докладът "Антикорупция в преход 2: Корупцията при взаимодействие между публичния и частния сектор в Европа и Централна Азия 1999-2002" анализира тенденциите при корупцията във взаимоотношенията бизнес - държава в 26 икономики в преход от Европа и Централна Азия. Данните се основават на изследване на над 6500 фирми като част от Проучване на бизнес средата и икономическите показатели на предприятията (ПБСИПП), което се проведе през 1999 и 2002 г. Световната банка и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) заедно спонсорираха ПБСИПП, като началните резултати бяха публикувани в глава от "Доклад за прехода" на ЕБВР за 2003 г.

"Новият доклад предлага задълбочено изследване на тенденциите в отношенията между бизнес и обществен сектор във времето и обяснява движещите модели на корупция в региона. Отчитайки такива индикатори като честота на различните видове корупционни практики, годишен дял от приходите, платен за подкупи, и мнението на стопанските ръководители за степента, в която корупцията се отразява на бизнес показателите, сме в състояние да разпознаем какво задържа инвестициите, които иначе биха могли да подтикнат растежа" – каза Шигео Катцу, вицепрезидент на Световната банка за Европа и Централна Азия.

Според авторите, между първото и второто проучване повечето от страните в региона се радват на тригодишен значителен икономически растеж, политическа стабилност и подобрени макроикономически показатели. Чуждестранните и вътрешните инвестиции са започнали да се възвръщат в много части на региона. Присъединяването или асоциирането към Европейския съюз породи солиден напредък не само за страните от Централна Европа и Прибалтийския регион, но също и за някои от страните в Югоизточна Европа. В резултат на това последният доклад "Антикорупция в преход 2" (АКП 2) анализира корупцията и публичния сектор в една цялостно различна среда, характеризираща се със значителен прелом в стопанския цикъл, възвръщане към стабилност след несигурното десетилетие на преход и по-ясна средносрочна перспектива.

Заключенията на АКП-2 – знаци на надежда, макар корупцията да продължава да присъства

"За първи път от началото на прехода като че ли има добри новини. Оценката на стопанските ръководители в почти половината от страните в преход подсказва спад между 1999 и 2002 в общата честота на корупционните практики и отражението на корупцията върху бизнеса им, резултат, който е особено важен за този регион" - каза Шерил Грей, Директор Сектор "Намаляване на бедността и стопанско управление" за Световната банка, която е и един от авторите на доклада.

Докладът показва, че корупцията – измервана по честота на подкупите, цена на подкупите или степен на възпрепятстване на бизнеса (Графика 1) – започва да отслабва в много от страните. Въпреки това АКП -2 подчертава, че нивата на корупция са все още високи в много страни и в множество сектори от икономиката. Макар подкупите да не са вече преобладаващи при извършването на обществените услуги например, те изглеждат по-разпространени в сравнение с 1999 г. при данъците и доставката на стоки и услуги. Новините не са еднакво добри на ниво отделна държава – някои корупционни индикатори говорят за влошаване на проблема в част от страните. Фирмите в повечето страни в преход все още разглеждат корупцията като един от най-сериозните проблеми, пред които те се изправят.

Кои са причините за подобна тенденция?

Едно от обнадеждаващите заключения на доклада е, че по-добрата политика и институциите могат да помогнат да се ограничи корупцията около средното ниво. Много страни в преход предприеха в последните години политически и институционални реформи, които доведоха до значителни промени в "правилата на играта", помагайки да се запълнят празнотите, наследени след западането на комунизма. Тези промени и резултиращият спад във формите на корупция в повечето случаи са устойчиви и подчертават критичното значение на активния, заслужаващ доверие и сполучливо проведен процес на реформи.

По-добрата политика все пак не е единственият определящ фактор. Според доклада специфичните характеристики на фирмите играят значителна роля. Изтъква се, че по-малките частни компании обикновено плащат повече подкупи, а чуждестранните по-малко от средното. Мястото и секторът на дейност също са фирмени характеристики, които могат да обяснят начина, по който мениджърите схващат и понасят корупцията в техните отношения с държавата. Докладът изследва влиянието на мениджърските нагласи и това е нов подход в сравнение с по-ранните проучвания. "Оптимизмът" на бизнесмените значително повлиява определянето на гледището им за корупцията – ето как мнението за ограничаване на корупцията в голяма степен може да се дължи на по-общата оценка за подобрение на бизнес средата. Нагласите на мениджърите трябва да бъдат отчитани при анализа на данните от проучването, но тяхното влияние върху оценката за корупцията не трябва да внася съмнение относно полезността на тези проучвания. Нагласите и оценките наистина оказват въздействие върху важните бизнес решения. Но данните, описани в АКП-2, показват действителните промени в нивото на корупция, след пълното отчитане на мениджърските нагласи.

Завладяване на държавата

Изследването на Световната банка от 2000 г. "Антикорупция в преход -  принос към дебата за политиката", акцентира върху факта, че корупцията се проявява в множество форми, като една от най-пагубните е завладяването на държавата. Завладяването на държавата включва подкупи, платени за въздействие върху закони и регулативни документи, които оформят базисните правила на играта, а не просто отразяват тяхното осъществяване в индивидуални примери. Докато броят на фирмите, отбелязали негативното въздействие на завладяването на държавата през 2002 г. намалява, относително повече фирми споделят, че са били ангажирани в подобна дейност. Възможно е завладяването на държавата да се променя от стратегия за политическо влияние, упражнявана от малък брой фирми, в по-широко разпространена практика. Нарасналата конкуренция между облагодетелстваните фирми всъщност прави по-дифузно нейното отражение върху бизнес общността.

Ефектът на доминото

Най-добрата новина от АКП-2 е, че напредъкът е възможен. Страните могат ефективно да се борят с корупцията чрез реформи в публичните институции и агресивно преследване на антикорупционна политика, като детайлното проучване на данни може да помогне да се определят съвсем точно приоритетите на действие за отделните държави. Най-обещаващият факт от всички е, че реформите от последните няколко години в много страни в преход започнаха да дават резултати.

"Въпреки че е трудно да се предскаже дали подобренията в мерките за противодействие на корупцията, идентифицирани в АКП-2, са трайни и устойчиви, важно е да се отбележи, че правителствата единодушно насочват усилията си да ги провеждат активно, със заслужаваща доверие и успешно извършени  реформи" - завършва Грей.

Докладът АКП2 и свързаните с него публикации, включващи "Антикорупция в преход – принос към дебата за политиката" (2000) са достъпни в www.worldbank.org/eca/governance.

За повече информация за Европа и Централна Азия, посетете: http://www.worldbank.org/eca

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 01.10   331 пр.н.е. – Големият пълководец Александър Македонски побеждава в Битка при Гавгамела армията на персийския владетел Дарий III и завладява Персийската...