И през изминалата седмица (18 – 25 януари 2012 г.) не е имало големи изненади в цените на шестте основни хранителни продукта на дребно – захар, олио, брашно, яйца, агнешко и пилешко месо. Това сочат данни на Министерството на земеделието и храните (МЗХ).
Най-стабилни са стойностите на яйцата размер М и L, както и на агнешкото месо. Брашното е поевтиняло леко – с една стотинка за килограм. Средните за страната цени на захарта и на олиото са се запазили, при тях има раздвижване по области.
Отново най-драматични са нещата при пилешкото месо. Средната стойност на замразеното пиле в национален мащаб се е понижила със стотинка за килограм. По области се наблюдават резки изменения – например поевтиняване с 35 стотинки във Варна. Цената на прясното пиле на дребно за страната се е повишила с 2 стотинки за килограм, което също се дължи на някои съществени поскъпвания на регионално ниво.
Тенденцията показва, че цените на продуктите в Големие търговски вериги (ГТВ) са по-нестабилни в сравнение с тези в Другите търговски обекти (ДТО).
Захар
И през този изследван период (18 – 25 януари) цените на захарта на национално ниво остават стабилни. Има леко понижение в средната за страната стойност в големите магазини (с една стотинка за килограм), но то не оказва влияние на осреднената цена на продукна на дребно. Тя се е запазила на 2,38 лева за килограм.
Спадът в ГТВ се дължи на поевтиняването на захарта в някои области. След като през седмицата 11 – 18 януари цената й във Варна се увеличи с цели 10 стотинки, сега тя се е понижила с толкова. С 10 стотинки тя е спаднала и в Плевен, в Габрово и във Велико Търново. В Ловеч захарта на дребно в големите вериги е поевтиняла с 8 стотинки за килограм. Не са регистрирани съществени поскъпвания. В малките магазини цените на продукта на дребно остават стабилни.
Олио
Без промяна остава и средната за страната стойност на олиото на дребно – 2,93 лева за един литър. Отчетено е раздвиждване на регионално ниво. След като през периода 11 – 18 януари продуктът поевтиня със 7 стотинки във Враца, в рамките на интервала 18 – 25 януари цената му се е повишила със същия темп. Със 7 стотинки за литър е поскъпнала захарта и в Монтана, поевтиняла е с 6 стотинки във Варна.
В малките магазини стойността на продукта се е увеличила с по 10 стотинки за литър в Благоевград и в Кюстендил и с 8 стотинки – в Стара Загора. В Русе и в Търговище тя е спаднала – съответно с 10 и с 8 стотинки за литър.
Снимка: Scx.hu
Брашно
Изненадващо, през периода 18 – 25 януари е регистрирано леко раздвижване в цените на брашното. Средната му за страната цена на дребно е със стотинка по-малко спрямо предходния изследван интервал – 1,04 лева за килограм. Спадът се дължи на поевтиняването на продукта в големите вериги – с 2 стотинки за килограм.
На регионално ниво в ГТВ има по-съществено понижаване в Разград, в Силистра и в Търговище (с 8 стотинки), както и в Русе (с 11 стотинки за килограм). Запазва се тенденцията на големите амплитуди в цените на брашното в различните области. На дребно в големите магазини те варират от 87 стотинки за килограм (във Варна) до 1,12 стотинки (в Сливен и в Ямбол).
Яйца
През изминалата седмица на яйцата на дребно са останали стабилни и на национално, и на областно ниво. Средно за страната яйцата размер М са вървели отново на 25 стотинки за брой, а тези размер L – на 27 стотинки. Изравняват се стойностите на яйцата М в ГТВ и в ДТО. По региони не се наблюдават резки ценови промени.
Агнешко месо
Запазват се стойностите на агнешкото месо за проучвания период 18 – 25 януари. Средно за страната цялото агне се е продавало за 13,19 лева за килограм на дребно. Цената на агнешката плешка отново е била 13,37 лева, а тази на агнешкия бут – 13,60 лева. В нито една от изследваните области не е регистрирана промяна в стойността на продукта.
Пилешко месо
Отново най-голямо раздвижване има сред цените на пилешкото месо. През периода 18 – 25 януари средната за страната стойност на замразеното пиле се е понижила с една стотинка до 4,38 лева за килограм. По-сериозните промени се наблюдават в големите търговски вериги на дребно – в Добрич е регистриран спад в цената на продукта в размера на 12 стотинки, в Шумен – ръст от 20 стотинки за килограм. Най-съществено обаче е изменението във Варна, където продуктът е поевтинял с цели 35 стотинки.
При прясното (охладено) пилешко месо са отчетени още по-резки ценови промени. Средната за страната стойност на дребно се е повишила с 2 стотинки за килограм до 4,99 лева. В ГТВ е регистрирано поскъпване в размера на 10, 12 и 20 стотинки – съответно в Шумен, във Варна и в Добрич. Във Видин продуктът е поевтинял с 10 стотинки за килограм. Отново вървят паралелно измененията в цените в областите Благоевград и Кюстендил – в големите магазини там охладеното пиле е поскъпнало с 15 стотинки, а в малките – с 20.