Общ доклад на Проекта на ООН за хилядолетието

18.01.2005 | 01:00
по статията работи: econ.bg

 

Кризата

Повече от един милиард души по света живеят с по-малко от един долар на ден. Други 2,7 млрд. се борят за оцеляването си с по-малко от два долара на ден.

Всяка година умират единадесет милиона деца повечето преди петата си година. Повече от шест милиона биват покосени от напълно предотвратими  болести като малария, диария и пневмония.

114 милиона деца не посещават училище, а 584 милиона жени са неграмотни.

Над 840 милиона души живеят в постоянен глад.

Над един милиард души нямат достъп до чиста вода, а повече от два милиарда не разполагат и с елементарни санитарно-хигиенни условия.

Отпорът

През 2000 г. светът се обедини около Целите на хилядолетието за развитие, формулирайки така план да намали бедността, да се бори с болестите и глада, да осигури образование на момичетата и достъп до чиста вода на повече хора.  Пътят към постигането на Целите е най-дълъг за африканските държави.

2005-а – годината на пробива.  Дори и най-бедните държави могат да постигнат Целите на хилядолетието за развитие ако през 2005 г. бъдат предприети бързи стратегически действия.  Всяко едно от големите предизвикателства, пред които сме изправени – крайна бедност, болести, необразованост, влошена околна среда – може да бъде преодоляно със скромни средства, а постигнатият ефект да бъде дългосрочен и мащабен.

Светът вече разполага със средствата, необходими му, за да спечели битката.  Цената на много от тях е напълно постижима – противомаларични мрежи, ваксинации срещу заразните болести, антиретровирусни терапии срещу СПИН, торове и агролесовъдство, с помощта на които да бъдат повишени добивите, сондажи за чиста питейна вода, дизелови генератори за електричество в селата.

Необходимо е развиващите се страни да превърнат Целите на хилядолетието за развитие в свой първостепенен приоритет.  Същото е необходимо да направят и богатите страни.  Богатият свят трябва да изпълни подобаващо обещанието си да предостави 0,7% от своя брутен вътрешен продукт (БВП) в помощ на развиващите се страни.  Средствата, които 22-те най-богати нации заделят в подкрепа на развитието, понастоящем възлизат на средно 0,25% от техния продукта на техните икономики, което е по-малко от половината на обещаните 0,7%.

Проектът за хилядолетието

През януари 2005 г. Проектът за хилядолетието представя план за действие, чрез който светът да постигне обрат в бедността, глада, болестите и изолацията, смазващи милиарди хора. Конкретните препоръки, подкрепени от национални анализи и финансови разчети, ще дадат на света ясна карта на пътя към по-благоденстващ живот.

Ако светът приеме и изпълни своя план към постигането на Целите ще можем да посрещнем 2015 г. с небивала победа над бедността, болестите, глада и нищетата.  Така ще спасим не само живота на десетки милиони, но ще помогнем на света да постигне желаните мир и сигурност.

Лицата на бедността

Повече от един милиард души по света живеят с по-малко от един долар на ден. Други 2,7 млрд. се борят за оцеляването си с по-малко от два долара на ден. В развиващия се свят, обаче, бедността не свършва с ниските доходи.  Бедността означава да си принуден да изминаваш повече от 1,5 км на ден, просто за да донесеш вода или дърва за огъня; да страдаш от болести, изкоренени преди десетки години в богатите страни.  Всяка година умират единадесет милиона деца повечето преди петата си година. Повече от шест милиона биват покосени от напълно предотвратими болести като малария, пневмония и диария. 

В някои от най-бедните държави на начално училище ходят по-малко от половината деца като  по-малко от 20% от тях продължават в прогимназиален курс. Общо 114 милиона деца по света не получават дори начално образование, а 584 милиона жени са неграмотни.

По-долу са представени някои основни факти, представящи корените и проявленията на бедността, от която страда повече от една трета от нашия свят.

Болестите

Всяка година шест милиона деца умират от недохранване преди да са навършили пет години.

Повече от половината от африканците страдат от болести като холера и детска диария, причинени от нечистата вода.

Всеки ден ХИВ/СПИН убива 6 хил. души, а други 8200 се заразяват със смъртоносния вирус.

На всеки 30 секунди едно африканско дете умира от малария за година това прави над един милион случаи на детска смърт.

Всяка година между 300 и 500 милиона души се заразяват с малария. От болестта умират годишно приблизително 3 милиона.

Туберкулозата е най-честият убиец на заразените с ХИВ като в някои части на Африка 75 % от серопозитивните имат и туберкулоза.

Гладът

Над 800 милиона души всяка вечер заспиват гладни.  300 милиона от тях са деца.

От тези 300 милиона деца едва 8% са жертви на ситуация на повсеместен глад или друга криза. Над 90% страдат от трайно недохранване и недостиг на микроелементи в храната.

На всеки 3,6 секунди още един човек умира от глад. Болшинството са деца под 5-годишна възраст.

Водата

Над 2,6 милиарда души или повече от 40% от населението на света нямат дори елементарна канализация, а над един милиард все още използват несигурни източници на питейна вода.

Четирима на всеки десет души по света нямат достъп дори до елементарна тоалетна, а двама на всеки десет нямат източник на безопасна вода.

5 милиона души, повечето от тях деца, всяка година умират от болести, разпространявани чрез водата.

Земеделието

През 1960 г. Африка е нетен износител на храна.  Днес континентът внася една трета от зърното, което потребява.

Над 40% от африканците нямат възможност да си набавят достатъчно храна дори в някои отделни дни. 

Спадащата плодородност на земята, почвената ерозия и пандемията на СПИН доведоха до 23 %-ен спад в производството на храни на глава от населението през последните 25 години, въпреки че броят на населението нарасна неимоверно много.

За африканския земеделски стопанин обичайните торове струват два до шест пъти по-скъпо в сравнение със световната им пазарна цена.

Опустошителният ефект на бедността над жените

Над 80% от земеделците в Африка са жени.

Над 40% от жените в Африка нямат достъп до начално училище.

Ако едно момиче посещава училище в продължение на шест или повече години, като жена грижите й на родител ще бъдат по-добри и тя ще преживее повече раждания.

Майките, получили образование, имунизират децата си 50% по-често в сравнение с майките, непосещавали училище.

СПИН се разпространява два пъти  по-бързо сред необразованите момичета в сравнение с тези, които макар и за кратко са ходили на училище.

Степента на оцеляване сред децата на жените с пет години начално образование  е с 40% по-висока от тази сред деца на жени без никакво образование.

За жената, живееща в Африка на юг от Сахара, вероятността да умре при бременност или раждане е 1 на 16. За жената от Северна Америка тази вероятност е 1 на 3700.

Всяка една минута  някъде по света умира жена при раждане или бременност. Това прави 1400 жени на ден или съответно 529 хил. на година.

Почти половината раждания в развиващите се страни преминават без помощта на акушерка.

В рамките на най-комплексната стратегия за борба със световната бедност, глад и болести, предлагана досега, екип от 265 водещи световни експерти в сферата на развитието днес предложи план, разгърнат в десетки конкретни и икономични мерки, които, изпълнени в пакет, могат да намалят крайната бедност наполовина и чувствително да подобрят до 2015 г. живота на поне един милиард души в бедните развиващи се страни.

Препоръките на Проекта на ООН за хилядолетието, независим консултативен орган, сформиран към генералния секретар на организацията, са изложени в доклад, озаглавен "Да инвестираш в развитието – практически план за достигане Целите на хилядолетието за развитие".

Основни моменти и ключови препоръки на доклада:

  • Практически план: През  2000 г. световните лидери си дадоха среща в ООН и постигнаха договореност до 2015 г. да намалят наполовина крайната бедност. Анализите на проекта показват на първо място, че това все още е постижимо и с помощта на редица стройни експертни данни демонстрират как.
  • Постижима цена: Докладът съдържа първия подробен финансов разчет от подобен мащаб, в който професионалистите заключават, че Целите могат да бъдат постигнати при размер на инвестицията, възлизащ на едва половин процент от доходите на индустриалните държави равнище, напълно съответстващо на параметрите на международните помощи, които богатите страни вече са поели обещание да предоставят.
  • Управлението е от значение: За да бъдат постигнати целите от основно значение са реформите в провежданите на местно ниво политики и националният ангажимент да се помогне на най-бедните от бедните.
  • Повече търговия и частен капитал: Във всички развиващи се държави търговията и частните капитали са ключове към устойчивия растеж.  Най-бедните държави, обаче, не могат да се възползват от възможностите за търговия и развитие ако преди това не получат помощ за изграждането на основна обществена инфраструктура като пътища, пристанища, поликлиники и училища, не повишат квалификацията на работната сила и не подобрят здравословното й състояние чрез инвестиции в контрола на болестите, в образованието, изхранването и квалификацията.
  • Бърза лента към успеха: Лидерите на проекта препоръчват настойчиво помощите незабавно да се насочат към държави, за които вече е признато, че се нуждаят от външна помощ и същевременно могат да я усвояват ефективно.  Препоръката е в "бързата лента" да се започне от страни, които вече отговарят на критериите за облекчаване на външния дълг по Инициативата за бедните държави с високо ниво на външния дълг и държави, избрани за получаване на помощи от новата инициатива на правителството на САЩ "Предизвикателството на хилядолетието".
  • Само държавата не стига: Докладът застъпва тезата, че предизвикателствата на икономическия растеж и трудовата заетост от една страна и на услугите за бедните общности от друга, изискват широкоразгърнато партньорство с участието на публичния сектор, гражданското общество и частния сектор. Ключът към успеха е в приобщаването на заинтересованите страни – само ако групата на жените и организациите на гражданското общество бъдат привлечени в централните политически и икономически среди целите ще могат да бъдат постигнати.
  • Качествена помощ: Предоставянето на по-големи количества помощи е от изключително значение, но също толкова важно е помощта да има и по-високо качество. Работните групи на проекта предлагат внимателно разработени планове за ефективни и резултатни инвестиции в общественото здравеопазване, образованието и икономическото развитие и убедително аргументират позицията, че "авансовото" поемане на тези разходи сега в дългосрочна перспектива ще спести милиарди долари и ще спаси живота на десетки милиони.
  • Начинания с бърз и гарантиран положителен ефект: Развиващите се и развитите стани следва незабавно да предприемат серия от начинания с "бърз и гарантиран  положителен ефект", които при един скромен размер на заделените средства могат да спасят живота на милиони.  Сред тези мерки са предоставянето на безплатна храна в училищата, малките дизелови или слънчеви генератори за болници и училища, още антиретровирусните лекарства срещу СПИН и противомоларийни мрежи за легла, чиято единична цена е 5 долара.

Най-важното, подчертава докладът, е общото усилие да се предостави подкрепа в достатъчно голям мащаб, която да може да обхване цялата държава и дори да постигне глобален ефект.

Проектът на ООН за хилядолетието анализира ситуацията в страни с висока концентрация на хора, живеещи в крайна бедност, за да определи какъв е размерът на инвестицията, необходима,за да се даде отпор на глада и да се постигне образование, равенство на половете, здраве, водоснабдяване и канализация, благоустрояване на бедните градски райони, електроснабдяване и пътища. В страните с ниски доходи това означава увеличение на средствата за инвестиции до $70-80 на глава от населението през 2006 г. с последващо увеличение до $120-160 през 2015 г. Много страни със средни нива на доходите ще бъдат в състояние сами да поемат голяма част от тези инвестиции, но независимо от това в голяма част от случаите ще им бъдат необходими адекватни облекчения по външния дълг и специализирана техническа помощ. За по-бедните страни обаче националните ресурси няма да бъдат достатъчни. Недостигът им ще трябва да се компенсира от външно финансиране.

Лидерите на проекта призовават към "десетилетие на смелите действия", които да се насочат в следните посоки:

  • Развиващите се страни да приемат амбициозни национални стратегии за развитие, чрез които да постигната Целите и които да се съчетават с конкретни реформи в политиките и подробни оценки на нуждата от инвестиции и на финансовите варианти.
  • Страните с високи доходи да отворят пазарите си за износа на развиващите се страни и да помогнат на най-бедните от тях да повишат конкурентноспособността на своя износ като инвестират в инфраструктура, улеснена търговия, наука и технологии. Авторите призовават настойчиво за финализиране на кръга преговори за развитието в Доха през 2006 г.
  • Регионалните групи като Африканския съюз да насърчават регионалната търговия и трансграничната инфраструктура (пътища, енергоснабдяване и комуникации) и да подсилят управлението на околната среда; донорите от своя страна да увеличат размера на финансирането на  тези критично важни регионални проекти, посочва докладът.
  • Генералният секретар на ООН да укрепи координацията на агенциите на ООН в подкрепа на Целите на международно и национално равнище.
  • За постигането на Целите размерът на помощта от индустриализираните държави трябва да бъде увеличен на  0,44% от БВП на развития свят през 2006 г. и да достигне 0,54% през  2015 г., ниво по-ниско от заложената световна цел от 0,7 % от БВП, препотвърдена от световните лидери по време на конференцията за финансиране на развитието от Монтерей 2002 г.
  • Изготвените от проекта разчети не обхващат много от останалите важни области, в които има нужда от подпомагане на развиващите се нации и които са извън рамката на Целите на хилядолетието за развитие, в това число бъдещи големи инфраструктурни проекти, по-голям размер средства, заделяни за действия по изменението на климата, възстановяването след конфликти и други гео-политически приоритети. Лидерите на проекта настойчиво призовават страните-донорки да поемат, продължат или ускорят реализацията на ангажименти за достигане на дългосрочната цел, препотвърдена в Монтерей през 2002 г. за международни помощи, равняващи се на 0,7% от БВП през 2015 г.
  • В абсолютно доларово изражение призивът на авторите към богатите нации е да предоставят $135 млрд. като помощ за развитие през  2006 г. увеличение с $48 млрд. спрямо сегашните ангажименти, възлизащо на прибл. 5% от световните разходи за военната сфера. До 2015 г. годишните нива на помощта трябва да достигнат $195 млрд. препоръчват авторите на доклада.
  • Тази допълнителна помощ първоначално трябва да възлизат на $5 млрд. годишно, увеличавайки се в последствие в периода до 2015 г. на $7 млрд., които да дадат тласък на науката и технологията в подкрепа на бедните, на здравеопазването, земеделието, енергетиката, управлението на околната среда, научните изследвания на изменението на климата.
  • Проектът на ООН за хилядолетието подкрепя предложението на Великобритания за нов Международен финансов фонд като водещо предложение за постигането на пробив в развитието през 2005 г. С предназначение да удвои размера на помощите за развитие в периода до 2015 г. този фонд ще набира и допълнителни средства от капиталовите пазари като пуска ценни книжа, обезпечени с дългосрочни донорски ангажименти за предоставяне на помощ. Решението каква точно да бъде финансовата уредба е решение, което самите донори ще вземат.  Ключовият въпрос е бързото обезпечаване на нови ресурси.

Проекти с бърз и гарантиран ефект

Въпреки че не изчерпват всички възможности и не решават всички проблеми, някои проекти, ефектът от които е бърз и сигурен, могат да означават за милиони хора жизненоважна промяна в тяхното благосъстояние, а за страните - начало на пътя към постигането на Целите на хилядолетието. Сред тях са и следните:

  • Премахване на училищните такси и такси за униформи като гаранция, че няма деца и особено момичета, непосещаващи училище поради бедността на своите семейства.
  • Осигуряване на възможности обеднелите земеделци в Африка на юг от Сахара да възстановят на постижима за тях цена съдържанието на азот и други хранителни вещества в почвата на земите, които обработват.
  • Безплатни кухни в училищата за всички деца с продукти местно производство и порции за вкъщи.
  • Подготовка в селата (в едногодишни програми) на голям брой здравни работници и основни кадри за земеделието и инфраструктурното строителство с цел осигуряване на основни познания и услуги в селските общности.
  • Предоставяне на всички деца на трайни, обработени с инсектициди, мрежи за легла в зоните на малария за постигане на решителен спад в разпространението на болестта.
  • Премахване на потребителските такси за основни медицински услуги във всички развиващи се страни, финансово обезпечено от по-голям размер на националните и донорските средства за здравеопазване.
  • По-широк достъп до информация за сексуалното и репродуктивно здраве и обслужване в тази област, включително семейно планиране и информация за контрацептивни средства. Преодоляване на недостатъчното финансиране за необходимите консумативи и организация на процеса.
  • Разширяване прилагането на ефективни лекарствени комбинации срещу СПИН, туберкулоза и малария. По отношение на СПИН в това число се включва успешното приключване на инициативата "3 до 5" за предоставяне на антиретровирусна терапия на 3 милиона души до 2005 г.
  • Осигуряване на средства за финансиране благоустрояването на бедните градски квартали с участието на общността и заделяне на свободна публична земя за строителство на жилища с ниска себестойност.
  • Осигуряване на електроснабдяване, водоснабдяване и канализация, достъп до интернет за всички болници, училища и други заведения, предоставящи социални услуги, като електроснабдяването се осигурява от дизелови генератори, слънчеви панели и посредством други технологии.
  • Старт на национални кампании за намаляване размерите на насилието срещу жените.
  • Създаване във всяка страна на длъжност и служба на научен съветник на правителствения или държавен ръководител, чрез която да се консолидира ролята на науката в националните политики.

Общият доклад на Проекта на ООН за хилядолетието, както и анализите и препоръките на работните групи са публикувани на интернет адрес http://www.unmillenniumproject.org/.

 

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 08.10   927 г. – С тържествена сватбена церемония в Константинопол е сключен бракът между византийската принцеса Мария Лакапина и българския цар Петър I. 927 г. –...