Основателни ли са тревогите на китайската централна банка

27.06.2013 | 15:10
по статията работи: Момчил Лалев
Институцията се опитва да изкорени рискованото поведение на кредитните институции в Китай
Основателни ли са тревогите на китайската централна банка

Отказът на централната банка на Китай да инжектира пари в системата на паричния пазар през миналата седмица би трябвало да даде урок на китайските банки, които продължават да прилагат рискови тактики за кредитиране, пише "Ройтерс".

Китайската централна банка наскоро увеличи "натиска" върху кредитните институции в страната, за да обуздае ширещата се спекулативна търговия сред сектора.

Ходът на централната банка доведе до скок на междубанковите лихвени проценти по кредити. Банки, които до скоро взимаха заеми при 3% лихва, изведнъж се оказаха в ситуация, при която цената на кредита за тях скочи до 25%.

Този ход, който послужи за икономическо забавяне и тежи върху финансовата система на Китай, изпрати ясно послание към банките, зависими от краткосрочно финансиране: "Прекратете рисковите тактики".

Един поглед към финансовата информация на един среден по големина кредитор, като China Minsheng Banking Corp., ще помогне да се обясни по-нагледно хода на централната банка.

През последните години, Minsheng е изпробвала няколко метода за отпускане на заеми, с които се опитва да укрепи своя пазарен дял, включително и метод наречен обратна репо сделка*, което позволява на банката да прикрие размера на парите, които се излагат на риск.

Банката почти удвои размера на високодоходните си инвестиционни инструменти. Този ход на Minsheng предизвика загриженост от страна на анализатори и илюстрира нагледно вида банково поведение, което централната банка се опитва да изкорени.

Данните за кредитирането на Minsheng показват "тежък" процентен дял на заемите, които трябва да бъдат изплатени за посрещане на краткосрочните парични потоци - около 40%, в сравнение с 0% при някои от най-големите кредитори в Китай.

Самата Minsheng заяви в сряда, че може да контролира кредитния риск, който поема въпреки забавянето на икономиката в страната.

*Репо сделка - гъвкав инструмент за инвестиране на парични средства или набавяне свеж ресурс  срещу обезпечение от ценни книжа.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 30.04   311 г. – Римският император Галерий издава едикт, според който християните са законно признати в Римската империя. 1671 г. – Петър Зрински и Фран Кръсто...