Оставката на кабинета: Несигурност за бизнеса и лош имидж за България 1

20.02.2013 | 15:55
по статията работи: Петя Бързилска
Напрегнатата изборна година ще се отрази на бюджетните цели, коментираха пред Econ.bg от Института за икономическа политика
Оставката на кабинета: Несигурност за бизнеса и лош имидж за България

Оставката на кабинета, обявена днес от Бойко Борисов, и непредвидимата към днешна дата политическа обстановка ще се отразят на бизнес климата в страната по няколко линии. В краткосрочен план ще нарасне предпазливостта на икономическите субекти, което може да намери израз в задържане на плановете за инвестиционна дейност на български и чуждестранни компании. Така коментираха икономистите от Института за икономическа политика (ИИП) пред Econ.bg новината за оставката на правителството и произтичащите от нея последици за страната.

Според експертите намалената инвестиционна дейност би довела и до неразкриване на нови работни места и задържане на безработицата на сегашните ѝ равнища, a оттам - до допълнително ограничаване на потреблението от страна на домакинствата.

Създалата се неяснота в икономически план идва и по линия на обявените намерения от страна на опозиционните партии за промени в данъчното облагане, по-голяма преразпределителна роля на държавата и нов подход към компаниите с национално значение, в това число и електроразпределителните дружества (ЕРП), коментират още от Института за икономическа политика.

В средносрочен план оставката на кабинета ще има негативен ефект върху имиджа на страната като остров на политическата и финансова стабилност в тази част на Европа. Макар най-новата история на страната да показва, че нито една партия не е могла да управлява сама в два последователни мандата, от 1997 г. всички правителства са изпълнявали мандатите си до край, припомнят още от ИИП.

В крайна сметка, очертаващата се като изключително напрегната изборна година няма как да не окаже влияние на бюджетните цели, заложени за 2013 г., защото независимо от изхода на сегашната ситуация, нараства възможността и управляващи, и опозиция да увеличат публичните разходи, заявиха икономистите.

По-рано днес Калоян Стайков от Института за пазарна икономика (ИПИ) заяви, че оставката на правителството няма да доведе до икономическа нестабилност. Повече за мнението на експерта може да прочете тук.

Според Мартин Владимиров и Филип Липев от Експертен клуб за икономика и политика (ЕКИП) оставката ще се отрази на цената по държавния дълг. "Важното е докъде ще се разрасне политическата криза в страната, която вече има негативно отражение върху цената на българския държавен дълг. Политическият риск в страната расте и това ще има своето отражение върху възможността на правителството да набира евтино средства", коментираха икономистите. Коментара на ЕКИП, направен пред Econ.bg, може да прочете тук.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари 3
Подреди по: Най-нови | Най-стари

Ryszard Ewiak 20.02.2013 | 22:03
Къде отиваме? В Библията се казва: "И [северният цар = Русия] ще се върне в своята земя с голямо богатство [1945] и ще насочи сърцето си срещу светия договор [атеистична държава]. И ще действа [висока активност на международната сцена] и ще се върне в своята земя [разпадането на Съветския съюз и Варшавския договор. Руски войски се завърнаха в страната си]. В определеното време ще се върне [финансово-икономическо и геополитическо земетресение, разпадането на Европейския съюз и НАТО. Много страни от бившия Източен блок ще се върнат в зоната на влияние на Русия]. И ще влезе на юг [Грузия], но няма да бъде както първия път [1921], или като втори път [2008]." (Даниил 11:28,29) Тогава САЩ ще нападнат Русия. (Даниил 11:30а) Мойсей пише: " И кораби [ще дойдат] от посоката на Китим [Военноморските сили на САЩ], и ще смирят Асура [Русия], и ще смирят Евера [останали врагове, включително Иран и Китай], но и то [тази армада] ще погине завинаги." (Числа 24:24) Това ще бъде ядрена война. (Откровение 6:4) "Голяма сабя" = ядрено оръжие. Това ще бъде "начало на родилни болки". (Матей 24:7,8)
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 16.04   1071 г. – С превземането на Бари Италия се освобождава напълно от Византийска власт. 1346 г. – В Скопие Стефан Душан обявява създаването на Сръбско царство,...