Предсрочни избори - най-добрият шанс на ГЕРБ

20.02.2013 | 13:00
по статията работи: Петя Бързилска
"Бойко Борисов се опитва да си създаде образ на добър владетел демократ", коментираха икономисти от ЕКИП пред Econ.bg
Предсрочни избори - най-добрият шанс на ГЕРБ

При създалите се обстоятелства около протестите срещу високите сметки за ток, за ГЕРБ предсрочните избори са най-добрият шанс да спечелят максимален брой гласове. Това коментираха за Econ.bg икономистите от Експертен клуб за икономика и политика (ЕКИП) Мартин Владимиров и Филип Липев.

Доверието в партията е почти наравно с това на БСП през февруари, но до юли ситуацията със сигурност ще се влоши в полза на опозицията, смятат експертите.

Днес правителството подаде оставка. За решението тази сутрин съобщи министър-председателят Бойко Борисов, а преди обяд оставката беше депозирана в Народното събрание.

Според икономистите от ЕКИП с оставката под предлог, че не иска да „вижда кръв на Орлов мост“, Бойко Борисов се опитва да създаде образ на добър владетел демократ, който се съобразява с исканията на народа и мисли за доброто му. Също припомняйки скандалите около тройната коалиция, премиерът иска за пореден път да покаже, че за неговото управление няма алтернатива. Докато оправданието с предишните правителства работеше поне до края на 2012 г., сега българите почват да губят търпение. Уволнението на финансовия министър Симеон Дянков напълно разобличава тактиката на Борисов да използва непопулярните министри в кабинета си като бушони за намаляване на социалното напрежение, коментират икономистите.

ГЕРБ все още остава най-популярната партия и вероятно ще спечели едни извънредни избори. Заканата, че Бойко Борисов няма да участва в служебно правителство, е всъщност опит да се разграничи от властта и да остави проблемите с ЕРП-тата в ръцете на едно временно управление, което няма нито ресурса, нито времето да ги реши. Печелейки време, ГЕРБ ще се опита да се позиционира стратегически преди извънредни избори, коментират Мартин Владимиров и Филип Липев.

При всички случаи, следващото правителство ще трябва да е широка коалиция, която може да включва както БСП, така и ГЕРБ. Несъмнено преговорите ще се проточат и политическата криза ще се задълбочи, особено, когато президентът Плевнелиев, който бе издигнат от ГЕРБ, трябва да обяви мандатоносителя при липса на ясно мнозинство, смятат от ЕКИП.

По отношение на аукциона за продажба на краткосрочни съкровищни бонове на стойност 800 млн. лв. днес (20 февруари), оставката на правителството сама по себе си няма да има голям негативен отпечатък върху лихвата на емитирания дълг, главно поради факта, че правителствените облигации ще бъдат с много къс матуритет, шест месеца. Според експертите това е подкрепено от факта, че фискалната позиция на страната остава много стабилна, в сравнение с голяма част от европейските страни, както и от това, че фискалният резерв остава буфер, макар и изтъняващ в последните месеци. Средствата от аукциона ще се използват за изплащане на субсидиите си за единица площ, разногласията по които станаха една от основните причини за оставката на финансовия министър Симеон Дянков.

Не трябва да се забравя и фактът, че средствата, които правителството изплати на селскостопанските производители, ще бъдат върнати от Европейската комисия до 45 дни след самото изплащане, т.е. към края на април или началото на май. И последно, банковият сектор е достатъчно ликвиден, за да поеме иначе големия дълг, който държавата иска да набере, въпреки краткото предизвестие, смятат от ЕКИП.

Все пак важното е докъде ще се разрасне политическата криза в страната, която вече има негативно отражение върху цената на българския държавен дълг. Политическият риск в страната расте и това ще има своето отражение върху възможността на правителството да набира евтино средства.

Според икономиста от Института за пазарна икономика (ИПИ) Калоян Стайков оставката на правителството със сигурност ще се отрази в посока по-висока доходност по облигациите. Мнението на експерта за икономическата стабилност и връзката с оставката на правителството може да прочетете тук.

Мира Радева: Ситуацията в момента е изключително непредвидима

Юлий Павлов: Оставката на премиера е прибързана

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
1.50/2
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 22.04   238 г. – Годината на шестимата императори: Римският сенат обявява за незаконен императора Максимин Трак, заради неговите кръвожадни методи при управлението на Рим и...