От какви програми могат да се възползват безработните младежи

20.07.2014 | 11:30
по статията работи: Мария Добчева
Трудово незаетите българи до 29 години могат да се възползват от няколко инициативи
От какви програми могат да се възползват безработните младежи

Основен приоритет на Европейския съюз е увеличаване на младежката заетост. Като част от европейското семейство и в нашата страна също се предприемат мерки, насочени към понижаване на броя на безработните младежи. По данни на Министерството на труда и социалната политика броят на регистрираните в бюрата по труда българи на възраст до 29 г. е намалял от началото на годината. По думите на зам.-министъра на труда и социалната политика Росица Янкова близо 20 хил. младежи са намерели работа на първичния пазар на труда, а над 7 хил. са били включени в програми и схеми за заетост, чиракуване и стажуване.

Статистиката на Евростат отразява същата тенденция на намаляване на младежката безработица в България. Последно публикуваните данни от април месец отчитат, че равнището на младежка безработица в страната е 27,2%, което е с 1,9% по-малко в сравнение със същия период на миналата година. Все още обаче остават голям брой младежи без работа, през април 2014 г. те са били 56 хиляди.

Към настоящия момент съществуват няколко инициативи и програми, от които безработните младежи могат да се възползват.

Схема "Младежка заетост"

Това е първата схема от Оперативана програма за развитие на човешките ресурси (ОПРЧР) за новия програмен период 2014-2020 г.

Припомняме, че ОПРЧР за 2007-2013 г. приключи, като през настоящата година продължава изпълнението на три схеми по нея. Това са "Ново работно място", "Първа работа" и "Създаване на заетост чрез осигуряване на възможности за стаж’". По тях не могат да вземат участие нови кандидати, а само включените вече в тях довършват договорите си.

Схемата "Младежка заетост" дава възможност на безработни младежи до 29 годишна възраст да проведат 6- месечни стажове или обучения на работното място при работодателя. Бюджета на програмата е 35 млн. лв. Тя ще бъде активна до края на 2016 г. , като за този период се предвижда близо 8 хил. младежи да вземат участие в нея. Разходите на работодателите за възнаграждението на наетите по схемата младежи се поемат от европрограмата. Всяко лице, провеждащо стаж по схемата, е предвидено да получи възнаграждение в размер на минималния осигурителен доход за съответната основна икономическа дейност и квалифиционна група професии за съответната година, към които се отнася разкритото стажанско място. Всеки младеж, обучаващ се по програмата, получава възнаграждение в размер на 90% от минималната работна заплата, установена в страната. На започналите работа или обучение по тази сехма се покриват пътните разходи в случай, че младежът трябва да пътува до работното си място.

Програмата все още чака одобрението на Европейската комисия (ЕК). Затова в момента по нея на първо време се осигуряват 20 млн. средства от националния бюджет, които ще бъдат възстановени от ЕК чрез ОПРЧР 2014-2020 г. Очаква се европейската институция да одобри работния план на програмата за новия период през септември. Когато това стане, ще бъдат обявени и другите схеми по нея. Предвижда се те да съдържат в себе си мерки, чрез които да се улесни прехода на младите хора от образование към заетост. В рамките на инвестиционния приоритет ще бъде предоставянето на възможност за висококачествени стажове и чиракуване, както и осигуряване на стимули за работодателите да наемат безработни младежи – например чрез субсидии за покриване на разходите за работна заплата и/или разходите за труд като цяло. Освен увеличаване броя на започналите работа или обучение безработни младежи одобреният от правителството работен вариант на ОПРЧР 2014-2020 г. цели да се увеличи броя на включените в самостоятелна заетост безработни до 29-годишна възраст. Очаква се през новия програмен период да има схеми, насърчаващи младежкото предприемачество.

Европейска инициатива "Младежка гаранция"

От европейската инициатива "Младежка гаранция" могат да се възползват безработни българи до 25 г. възраст. Схемата предвижда всеки такъв да получи предложение за работа или продължаване на образованието си, провеждане на стаж или чиракуване. Срокът за това е в рамките на 4 месеца след отпадане от работа или напускане на системата на формалното образование. Младежите, регистрирани в бюрата по труда, получават предложение за работа до края на 4-тия месец от регистрацията си. Тези, които не учат, не са трудово заети и не са регистрирани в бюрото по труда биват информирани в срок до един месец след постъпване на индивидуалните им данни и координати за кореспонденция в институцията, която осъществява тяхното активиране. Те биват запознати относно възможните услуги, които могат да ползват след регистрация в бюрата по труда.

Инициативата предвижда индивидуален подход към младежите. За всеки от тях се изготвя самостоятелен план за действие, в който се определя и профила на съответния участник. На младежите се предоставят още професионално ориентиране, кариерно консултиране и мотивационно обучение.

Институциите, включени в националния план за изпълнение на инициативата Национален план за изпълнение на Европейската гаранция за младежта (НПИЕГМ)са Министерство на труда и социалната политика (МТСП) и Министерство на младежта и спорта (ММС). Участие вземат още Агенция по заетостта (АЗ) и Регионални служби по заетостта дирекции „Бюро по труда”, Регионални инспекторати по образованието(РИО) И Училищата, както и Национален център „Европейски младежки програми и инициативи” (НЦЕМПИ) и други партньори на национално и местно ниво.

През 2014 г. по тази инициатива с приоритет се ползват младежите до 25 г. с основно или по-ниско образование, чиято регистрация в бюрата по труда е с продължителност до 4 месец включително. Изпълнението на програмата стартира в началото на 2014г. До 2020 г. дейностите по нея ще се финансират от държавния бюджет и с европейски средства от ЕСФ, включително средства по Гаранцията за младежта, съгласно Инициативата за младежка заетост (Youth Employment Initiative). За 2014 г. предвиденият бюджет е 90 млн. лв. от Европейския социален фонд (ЕСФ) и малко над 24 млн. лв. национално финансиране.

Инициатива "Работа за мен"

"Работа за мен" е инициатива на Агенцията по заетостта, която съдейства на български студенти в чужбина при намиране на работа в родината. Няма значение къде в чужбина се намира българският студент той може да използва посредническите услуги на Агенцията по заетостта при намиране на работа в България. Нужно е единствено да изпрати своя автобиография на бюрата по труда. Комуникацията се извършва по електронен път, което позволява качествена и навремена обратна връзка между младежите и трудовите посредници. АЗ осъществява връзката между младежите и компаниите,проявяващи интерес да работят с хора, придобили образование и опит в чужбина.

В края на миналия месец 50 младежа на възраст между 19 и 29 г. са получили предложение за работа по програмата "Работа за мен". Инициативата стартира през февруари, когато  експерти на Агенцията по заетостта се срещнаха с българските студентски общности в големи европейски градове като Лондон, Париж, Брюксел, Амстердам,Виена, Берлин.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 25.03   708 г. – Константин е избран за папа. 717 г. – Лъв III е коронясан за византийски император. 1306 г. – Робърт Брус става крал на Шотландия. 1655 г....