Пазарът на недвижими имоти - обзор на 2008 г. и прогноза за 2009 г.

27.01.2009 | 14:14
по статията работи: Лили Бончева
Анализ на "Фортън Интернешънъл" АД
Пазарът на недвижими имоти - обзор на 2008 г. и прогноза за 2009 г.


В началото на 2008 година
пазарът на недвижими имоти в България се радваше на добра перспектива, но през второто полугодие се изправи пред предизвикателствата на световната финансова криза, което значително промени хода на развитие не само в сферата на бизнес имотите, но и в жилищния сектор. Еуфорията от 2007 г. доведе до обявяването на множество нови мащабни проекти, чието реализиране потенциално можеше да доведе до пренасищане на пазара. Влиянието на финансовата криза се прояви в страната посредством затегнатите мерки по отпускане на кредити и увеличение на лихвените проценти, които в определен момент доведоха до пълен застой в процеса на финансиране. Така липсата на кредитен ресурс на практика спря изграждането на множество проекти, част от които прибързани и неконкурентни и осъществи естествен подбор на проектите на пазара. В последните месеци на 2008 г. се наблюдаваше намаление на строителната активност спрямо началото на годината, като постепенно това даде своето негативно отражение и върху заетостта в строителния сектор.

След като 2008 година премина под знака на световната икономическа криза, основните очаквания за 2009 г. са в Европа стагнацията да продължи. На фона на очакваната рецесия в повечето напреднали европейски икономики, за страни като България и Румъния прогнозираният икономически ръст се движи около 2% по последни данни на МВФ. Глобалното забавяне в сектора на недвижимите имоти ще има своя негативен ефект и върху България. Една от тенденциите, която вече се наблюдава и очакваме да се засили през следващата година, е оттеглянето на по-рисковите чужди инвеститори от българския пазар и навлизането на по-консервативните немски и австрийски компании и фондове. Някои американски компании също проявяват интерес към региона и през есента на 2008 г. станахме свидетели на придобиването на Сити Център София от Heitman European Property Partners. Американската Federal Development също стъпи на българския пазар посредством учредяването на съвместно дружество с Петрол Холдинг, като обявената инвестиция в следващите години бе 3 млрд. долара. Продължава и сериозният интерес и от страна на гръцките инвестиционни компании, въпреки че очакваме по-голям консерватизъм в тяхната инвестиционна политика.

Пълния текст на анализа на "Фортън Интернешънъл" АД ще откриете тук.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 11.10   1531 г. – Швейцарският реформатор Улрих Цвингли загива в битка при Капел по време на втората война на религиозна основа между швейцарските протестантски и католически...