Палестина - между ООН и "Хамас"

25.10.2011 | 13:25
по статията работи: Елица Елефтерова
Палестина - между ООН и "Хамас"

На снимката горе в зелено са оцветени страните, които подкрепят членството на Палестина в ООН

В началото на миналата седмица Тел Авив размени над 1 000 затворници за пленения от "Хамас" през 2006 г. войник Гилад Шалит. На пръв поглед новината оставя впечатление, че преговорите между двете страни се развиват в положителна насока, но според анализатори това показва възраждането на един стар проблем - "Фатах" и "Хамас".

"Фатах", която е водена от палестинския президент Махмуд Абас, търси възможност за излизане от конфликта с Израел чрез преговори. Групировката признава съществуването на държавата Израел и иска границитете с нея да бъдат определени според резолюцията на ООН от 1967 година със столица Източен Йерусалим.

"Хамас" е крайна групировка, оглавявана от Халед Мешаал, който от години е в изгнание в Сирия. Тази групировка категорично се противопоставя на съществуването на Израел като държава, създадена върху историческите земи на Палестина. Определяната от наблюдатели като терористична организация "Хамас" търси въздействие върху Израел предимно чрез въоръжени нападения.

Големият въпрос пред Палестина в момента е готова ли е за новите предизвикателства, които биха дошли вследствие на промените, които иска. Според израелската позиция Палестина не е разрешила вътрешните конфликти между "Фатах" и "Хамас" и това е умело използвано от страна на Израел. Фактът, че Тел Авив върна над 1000 палестинци, принадлежащи предимно към "Хамас", е показателен.

Ситуацията е деликатна, тъй като в момент, когато целият свят се е фокусирал върху Палестина, са върнати хора с крайни позиции относно Израел. Това не са хора, които са съгласни с лидера на Организацията за освобождение на Палестина (ООП) и палестински президент Махмуд Абас за границите на Палестина. Тези хора, обявявани от едни за бойци за свободата на Палестина, а от други - за чисти терористи, не желаят преговори с Израел, а изличаването й от картата в региона. В този смисъл не са изключени нови бомбени атентати, дори и Палестина да бъде приета като страна членка в ООН. А това е най-лошото възможно развитие на нещата, защото точно това ще дискредитира политиката на преговори, която Абас се опитва да води, и е най-лесният път към нова война с Израел.

Абас, който оглавява в момента преговорите с Израел и който защити страната си пред ООН и поиска промяна в статуквото й, е лидер на "Фатах". Абас разчита на мирните преговори и на дипломацията. Преговорите за освобождаването на Шалит обаче са водени без негово участие, а между Израел и Халед Мешаал - ледер на "Хамас", който е в изгнание в Сирия.

Това поставя на карта бъдещето на израело-палестинските преговори и освен това може да компрометира много лесно Абас, тъй като повечето от палестинците в затворите в Израел са осъдени за организирани нападения срещу израелците.

Както вече посочихме по-горе, в случай че се повторят нападенията на "Хамас", отговорен за действията им както пред израелския премиер Бенямин Нетаняху, така и пред лицето на останалия свят, ще бъде именно Абас. Друг проблем е, че част от затворниците, които ще бъдат освободени, ще се върнат в Газа, но част от тях ще отидат в Западния бряг, където "управлява" "Фатах", а последното, от което Палестина има нужда, са нови боеве между крайните групировки.

"Крачката на президента Махмуд Абас в ООН дойде като резултат на единната палестинска позиция, възприета от палестинското ръководство, въплътено в единствения и законен представител на палестинския народ - Организацията за освобождение на Палестина, част от която е движението "Фатах", обясни тези опасения пред Econ.bg посланикът на Палестина у нас д-р Ахмед Мохамед ал Мадбух.

"Tази позиция получи широка подкрепа от страна на палестинския народ. В последния телефонен разговор между президента Абу Мазен (партизанското име на Махмуд Абас - бел. ред.) и председателя на движението "Хамас" Халед Машаал, последният е изразил съгласие и подкрепа за стъпките на президента и внасянето на молбата в ООН", допълни посланикът.

Президентът Махмуд Абас внесе молбата за членство на Палестина в ООН като председател на ООП и като президент на държавата Палестина. Независимостта на държавата Палестина бе обявена през 1988 г. и още тогава тя бе призната от повече от 90 страни в света, а понастоящем броят на държавите, признали държавата Палестина, надхвърля 130 и България е една от тях.

С подаването на молбата обаче се появиха и различни съмнения относно това доколко държавата е готова за тази стъпка, както и съмнения, че страните ще подкрепят желанието на палестинската страна. Фактът, че "Хамас" и "Фатах" могат да саботират започнатите преговори, оправдава тези съмнения.

Палестинците в момента очакват отговора на Комисията за членството, която ще докладва молбата пред Съвета за сигурност. Освен това се надяват да си осигурят гласовете на максимален брой държави-членки на Съвета за сигурност в подкрепа на молбата за членство на Палестина. Това коментира посланик Мадбух.

Според него Израел продължава със своите предизвикателства към международната общност, като отказва да се подчини на решенията на международните правни норми. Най-пресният пример за това е даването на съгласие за строеж на нови колонизационни единици в окупирания Източен Йерусалим, което съвпадна по време с предложението на близкоизточната Четворка (известна още като "Квартет за Близкия изток" - ЕС, ООН, Русия и САЩ - бел. ред.) за започване на преговори между двете страни. "Това е показателно, че Израел предпочита колонизацията пред мира", каза още посланикът.

"Ние, палестинците, имаме право заедно с всички народи в света, да имаме своя държава, представена пълноправно в ООН, и ще положим усилия да постигнем това. Всичко друго би било двоен стандарт", заяви д-р Мабдух.

Какви са нагласите на страните за членството на Палестина в ООН?

Привържениците на идеята за пълноправно членство на Палестина в ООН се оказаха повече от противниците на тези намерения. Проблемът с подкрепата за статуквото на Палестинската държава произтича от факта, че близо една трета от страните не могат да дадат окончателен отговор.

Страните, които исторически са на страната на палестинците и са ги подкрепяли в действията им до момента, подобно на страните от останалата част от Арабския свят, са Египет и Китай. Гласът на Китай в ООН подкрепя впрочем и режима на Башар ал Асад в Сирия и благодарение на намесата на Русия и Китай, Сирия все още се спасява от тежките резолюции, които другите страни в ООН искат да им наложат след кръвополитията в град Дараа, столицата Дамаск и останалата част от страната.

Колебливостта в мненията и сравнително високият процент неприемане на палестинското желание се забелязват и сред страните от Европейския съюз. Въпреки тези нагласи Европейският парламент подкрепя искането на палестинците за държавност, и то в границите от 1967 година, със столица Източен Йерусалим.

От своя страна върховният представител на Европейския съюз за външната политика Катрин Аштън също изрази неодобрението си за плановете на Израел да построи 1 100 нови жилища в Източен Йерусалим като припомни, че по време на Общото събрание на ООН "Квартетът за Близкия Изток" призова Израел и Палестина да се въздържат от провокативни действия и да възобновят преговорите.

Въпреки това Израел продължава да заселва Източен Йерусалим. Към предупрежденията срещу Израел на Аштън се присъединиха и британският външен министър Уилям Хейг, както и френският външен министър Ален Жупе.

При наличието на противник като Израел и при очевидния двоен стандарт спрямо Палестина, пред Абас стои нелеката задача да осигури бъдеще на преговорите и да запази крехкия мир на територия, където няма поколение, което да не помни войни. Единствено мирът би помогнал на Палестина и да укрепне икономически, и да започне да се развива по своя път. Новата ситуация изисква и нов подход към проблема, който Абас трябва да намери. 

Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 15.04   1715 г. – В Южна Каролина индианците убиват 90 английски заселници, което става повод за започване на войната между англичаните и индианците. 1795 г. – Литва е...