Потребителите взимат по-големи кредити за ремонт и покупка на кола

17.05.2017 | 13:45
по статията работи: econ.bg
Ръстът на средната стойност на кредитите за реализация на големи проекти показва, че българите все повече финансират повишаването на стандарта си, отколкото закрепването на бюджета до следващата заплата
Потребителите взимат по-големи кредити за ремонт и покупка на кола
Снимка: под лиценза на creative commons

Потребителите кандидатстват за по-големи кредити, които да използват за ремонт на дома, покупка на автомобил и обзавеждане. Тези заеми имат дял от 72.4%. В същото време се наблюдава спад на средната стойност на молбите за кредити за пари в брой, плащане на сметки и обединяване на задължения.

Това показва четвъртото издание на обзора "Потребителският кредит на българина" на "БНП Париба Лични финанси", като обхваща периода ноември 2016 г. - април 2017 г.

Според експертите на компанията потребителските кредити за финансиране на проекти като ремонт на дома и покупка на кола се използват за повишаване на стандарта на живот, а заемите за пари в брой и плащане на сметки – за покриване на ежедневни нужди и непредвидени разходи.

Ръстът на средната стойност на кредитите за реализация на големи проекти показва, че българите все повече финансират повишаването на стандарта си, отколкото закрепването на бюджета до следващата заплата. Това е знак, че доходите растат, потреблението се повишава и че икономиката постепенно се възстановява.

Друга важна тенденция по отношение на пазара на потребителско кредитиране в България е ръстът на интернет като канал за кандидатстване. В периода ноември 2016 г. - април 2017 г. 33.7% от молбите са подадени онлайн, което е равно на броя на молбите, получени в офис или по телефона, които бяха основните канали за кандидатстване до момента.

За разглеждания период средният размер на заявленията за ремонт нараства с 12% от 4618 лв. през периода ноември 2015 г. - април 2016 г. до 5168 лв. през последните 6 месеца. Същата тенденция се наблюдава при потребителските кредити за покупка на употребяван автомобил. През изминалите 6 месеца средният размер на молбите отбеляза ръст от 5.9% и достигна 5567 лв. В периода май - октомври 2016 г. той е 5258 лв.

В същото време беше отбелязан значителен спад на средния размер на заявленията за потребителски кредити за пари в брой и плащане на сметки. В периода май - октомври 2016 г. заявленията за кредити за пари в брой са със среден размер 3426 лв. През последните 6 месеца той се понижава до 2732 лв., или с 20.25%.

Размерът на запитванията за кредити за плащане на сметки се понижава със 17.4% от 2440 лв. през май - октомври 2016 г. до 2016 лв. през ноември 2016 г. - април 2017 г. През последните 6 месеца умерен спад от 170 лв. в сравнение с май - октомври 2016 г. отбеляза и средният размер на молбите за обединяване на задължения, като достигна до 6480 лв.

Според експертите на дружеството фактът, че расте средният размер на сумите в молбите за финансиране на големи проекти, а размерът на запитванията за заеми за пари в брой и плащане на сметки намалява, показва, че хората мислят все по-малко за оцеляването си и планират реализацията на проекти, които ще повишат стандарта им на живот. Те са по-спокойни за състоянието на личните си финанси и са готови да харчат повече. Това ще доведе до ръст на потреблението, което е един от основните двигатели за развитие на икономиката.

Очаквано кредитната активност е най-висока в София - с 19.2% от молбите за периода. На второ място е Пловдив с 10.3%, на трето Варна – с 6.3%, а на четвърто Бургас – с 4.5%. Най-слабо активни са регионите Смолян и Търговище с 1% и 1.2% от молбите.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
- Келнер, какво пие русата дама в ей там??? - Скъпо 32-годишно уиски, господине... - Аха... Поднесете ѝ тогава три бучки лед от мен!!!
На този ден 31.03   307 г. – След като се развежда с Минервина, император Константин Велики се жени за Фауста, дъщерята на някогашния римски император Максимиан. 1078 г. – С бунт...