По-скъпо е било агнешкото в Страстната седмица

17.04.2012 | 14:29
по статията работи: Теодора Пенева
В дните преди Великден яйцата са поевтинели
По-скъпо е било агнешкото в Страстната седмица
Снимка: Sxc.hu

Приключи боядисването на яйцата, приготвянето на козунаци и печенето на агнешко месо по случай Великден (15 април 2012 г.). В рамките на Страстната седмица преди празника течеше трескавата подготовка за него, свързана най-вече със закупуването на основните елементи от традиционните рецепти.

В третия ден от Великден Министерството на земеделието и храните (МЗХ) публикува седмичния си ценови анализ на шестте основни хранителни продукта – захар, олио, яйца, брашно, агнешко месо и пилешко месо – за периода 4-11 април 2012 г.

Както обеща министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, двата размера яйца (M и L) са поевтинели в дните преди християнския празник – съответно с 3 и с 2 стотинки за брой. Цените им обаче не са успели да преминат бариерата от 30 стотинки за яйце.

За разлика от яйцата, агнешкото месо е поскъпнало и в трите си разфасовки. Най-скъпо е вървял агнешкият бут, като на места е надхвърлил 16 лева за килограм. В големите търговски вериги (ГТВ) в Бургаско и трите разфасовки на продукта са се продавали за по-малко от 12 лева.

Леко увеличение е регистрирано в стойностите на охладеното пилешко месо. Олиото и захарта са поевтинели съответно с две и с една стотинки, а при цената на брашното и на замразеното пиле няма промяна.

Яйца

В периода 4-11 април яйцата на дребно са понижили стойностите си. Поевтиняването обхваща всяка една от проучваните области.

Средно за страната продуктът размер М е вървял за 31 стотинки за брой, което е спад с 3 стотинки спрямо цената му през седмицата 28 март – 4 април. На регионално ниво диапазонът на поевтиняването е в рамките на 1-7 стотинки за брой. Най-същественото понижение е регистрирано в големите и в малките магазини във Видин, както и в другите търговски обекти (ДТО) в Монтана и във Враца.

Спадът в цената на яйцата размер L е с 2 стотинки до 33 стотинки за брой. Той се дължи главно на поевтиняването на продукта в малките магазини - там понижението средно за страната е с 3 стотинки. Най-големият спад в цената на големите яйца е отчетен в магазинчетата във Видин и в Смолян – с 6 стотинки за брой.

Агнешко месо

В седмицата преди Великден са поскъпнали и трите разфасовки на агнешкото месо на дребно.

Най-много е струвал агнешкият бут - 14,23 лева за килограм средно за страната. Повишението в цената му е в размера на 30 стотинки спрямо предходния изследван интервал. Най-скъпо агнешкият бут е вървял в големите вериги във Враца и в Монтана (за 16,45 лева за килограм), а най-евтино - в тези в Бургас (за 11,80 лева). Разликата между най-високата и най-ниската стойност на продукта на дребно на областно ниво е цели 4,65 лева.

Цялото агне и агнешката плешка са се продавали на една средна цена - 13,80 лева за килограм.

За цялото агне това е поскъпване с 53 стотинки. В различните вериги то се е предлагало на цени, вариращи в диапазона 11,45 лева (в ГТВ в Бургас) - 15,58 лева (в ДТО в Ловеч).

Повишението в средната стойност на агнешката плешка е минимално на фона на другите две разфасовки на месото - с 6 стотинки за килограм. И тук най-ниската цена по региони е регистрирана в Бургас (11,40 лева), а най-високата - във Враца и в Монтана (15,20 лева). И двете стойности са отчетени в големите търговски вериги в областите.

Пилешко месо

Пиле - замразено

Няма промяна в средната за страната цена на замразеното пиле на дребно. И през интервала 4-11 април тя е била 4,40 лева за килограм. Почти няма изменения и на областно ниво. Изключение прави поевтиняването на продукта с 15 стотинки в големите магазини в Разград и в Русе и в малките в Перник, както и поскъпването с 19 стотинки в ГТВ в София.

Пиле - прясно, охладено

С още 2 стотинки за килограм е увеличило цената си охладеното пиле до 5,02 лева. Това се дължи на няколко резки поскъпвания в големите вериги на проучваните региони - съответно с 15 стотинки (в Разград и в Русе), с 20 стотинки (в Кюстендил и в Добрич), с 22 стотинки (в София), с 30 стотинки (в Благоевград), с 35 стотинки (във Враца) и с 40 стотинки (в Търговище). В малките магазини пък има две отчетливи поевтинявания - с 30 стотинки (в Перник) и с 39 стотинки (в София).

Брашно

Отново остава стабилна цената на брашното тип 500 на дребно. През последния изследван период тя е била 1,05 лева за килограм. По области също няма отчетливи стойностни промени, с изключение на поскъпването на продукта с 12 стотинки в ГТВ във Варна.

Захар

Продължава да пада средната за страната стойност на бялата кристална захар на дребно. В рамките на седмицата 4-11 април тя е достигнала до 2,29 лева за килограм, което е намаление от 2 стотинки.

Спадът в цената на продукта обхваща преди всичко големите магазини в различни региони в страната. Най-голямото намаление е с 10 стотинки за килограм и е регистрирано в пет от проучваните области - в ГТВ в Бургас, във Враца, в Монтана и в Русе, както и в ДТО във Варна.

Олио

Цената на литър рафинирано слънчогледово олио на дребно се е понижила със стотинка в рамките на проучвания интервал. Средно за страната тя била 2,94 лева. На регионално ниво не са забелязани резки стойностни промени. Единствено в магазинчетата в София е регистрирано съществено поевтиняване на продукта - с 32 стотинки за литър.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 25.04   1154 г. – Мюсюлмански войски, предвождани от Нур ад Дин превземат Дамаск. 1699 г. – Състои се сватбата на немския граф Лудвиг Крафт фон Насау-Саарбрюкен и...