Преглед на здравеопазването 2007 година

20.06.2008 | 16:51
по статията работи: Георги Михайлов
доклад на ОИСР, резюме
“Преглед на здравеопазването 2007" дава възможност за сравнение на здравните системи и тяхната работа в различни аспекти, чрез набор от основни индикатори за здравеопазването и здравната система, свързани с политиките, подбрани и поради наличността и сравнимостта на данните.

ОИСР от дълги години е международен лидер в развитието на инструменти и събирането на данни за оценка на качеството на работа на здравните системи. През последните 15 години “Данни за здравеопазването на ОИСР” е най-авторитетният източник на сравнителни статистики за здравето и здравните системи в страните от ОИСР. Всички използвани в настоящата публикация данни и мета-данни, с изключение на новата глава за индикатори по качество на здравеопазването, са от “Данни за здравеопазването на ОИСР през 2007”.
 
Политически контекст


Разходите за здравеопазване при основаването на ОИСР през 1960 г. са били 4% от БВП, а сега средният процент за страните е 9%, като в някои големи държави доближава 11%. Здравният сектор е нараснал драматично в отделните страни, но все още съществува голяма разлика между държавите и то не само по разходи.

Въпреки, че здравните системи са много различни като модел, по приходи и по постигнати резултати, политиците във всички страни от ОИСР споделят общия стремеж за постигане на високо ефективни системи на здравеопазване (ОИСР 2004 г.). Тези цели на здравната политика включват:

  • Подобряване здравния статус на населението и резултатността при медицински интервенции;
  • Насърчаване на адекватен и справедлив достъп до здравеопазване;
  • Увеличаване реактивността на здравната система;
  • Увеличаване на ефективността на здравната система;
  • Осигуряване на устойчиви разходи и финансиране.

"Преглед на здравеопазването 2007” представя информация за работата на здравните системи както по отношение на постигане на тези цели, така и контекстуална информация, обясняваща различията между страните и промените в работата им във времето. Въпреки съществуващите пропуски  в информацията за здравните системи и в техническата възможност за оценка и сравнение на работата в различни аспекти, ОИСР работи с експерти, които оценяват работата здравните системи в страните-членки, за запълване на тези пропуски. Трябва да се отбележи, че настоящото издание „Преглед на здравеопазването 2007” за пръв път съдържа и глава, посветена на качеството на здравните грижи, разработена в отговор на нарастващия интерес към оценяване, сравнение и подобряване качеството на здравните грижи, като се търси качество срещу вложените в здравеопазване средства.

Структура на публикацията

Изданието „Преглед на здравеопазването 2007” е структурирано  по следния начин:

Глава 1 представя някои индикатори в демографски и икономически контекст, характерни за работата на здравните системи в различни страни от ОИСР.

В Глава 2 ”Здравен статус” се открояват доказателства за големи различия между страните по продължителност  на живот и други показатели за здравния статус.

Глава 3 “ Определящи немедицински фактори” се фокусира върху избрани рискови фактори, свързани с промяната в начина на живот и поведение.

Глава 4  “Здравни ресурси и оползотворяване” сравнява предлагането на здравни грижи и броя на новозавършващите студенти по медицина и от сестринските училища в контекста на нарастващото безпокойство от недостига на медицински професионалисти, което може да бъде препятства достъпа до здравеопазване  сега или в бъдеще. Представени са и индикатори за някои отделни мерки за ефективност на здравеопазването, като годишни консултации при лекар, среден период на престой в болница за различни болести и до каква степен големият брой процедури като например операцията на перде се извършват без необходимост от еднодневен престой в болница в различните страни.

Глава 5 “Разходи за здраве и финансиране” прави оценка на цялостните разходи за здраве в страните от ОИСР и на различни здравни стоки и услуги, и цената им в различните страни (комбинацията между публично финансиране и частно здравно осигуряване и плащанията от джоба на пациентите). Включена е нова информация за ползите за населението от здравното застраховане (публично и частно), като определящ фактор на достъпа до здравни грижи и като финансова защита.

Глава 6 “Качество на грижите” представя първи набор от индикатори за качество на грижите. Тя отразява достигнатите резултати от използването на усъвършенствани индикатори за сравнение между страните. Фокусира се  на качеството  що се отнася до грижите при остри заболявания, за раково болните, при хроничните заболявания и при заразните болести. Тази нова глава включва някои мерки и резултати като брой на оцелелите след инфаркти, мозъчни удари и рак.

Представяне на индикаторите

Текстове и диаграми

Всяка от темите в различните глави на публикацията е представена на 2 страници. Първата представя кратък коментар на ключови резултати от изследване въз основа на данните, дефинира индикаторите и показва отличителни от дефинираните различия по страни, които биха се отразили върху сравнението на данните. На първата от двете страници е представен набор от диаграми. Тези диаграми обикновено показват актуалното ниво на показателя, а където е възможно, и тенденциите във времето. В някои случаи е включена отделна диаграма, свързваща индикатора с друга променлива. Там, където е включена средна стойност за ОИСР, тя е непретеглена средна стойност от представените страни, освен ако не е упоменато друго.

Таблици

Допълнителни данни са представени в статистическото Приложение А, в края на изданието. Тъй като няма налична информация за някои страни за избрания период, таблиците представят най-скорошните налични данни, обикновено в рамките на предходните или следващите 3 години.

Таблиците съдържат приблизително по две обобщени статистики. Консистентната средна стойност се отнася до непретеглената средна стойност на страните, за които наличните данни са за целия изследван период, за да се представи информация за една консистентна група държави във времето. Някои държави с пропуснатта средна стойност (поради недостиг на данни) са вписани под таблицата. Консистентната средна стойност е представена в повечето случаи, заедно с най-актуалната средна стойност. Актуалната средна стойност е само за последната налична година при онези държави, за които може да бъде изчислена.

Освен ако не е изрично упоменато, данните за разходите са представени в американски долари, като са отчетени разликите в покупателната способност на националните валути, за да се избегне влиянието от разликите в цените между отделните държави. За темпа на растеж, номиналните разходи са дефлирани с ценови индекси. Поради липсата на широкодостъпни, актуални и надеждни показатели за цените на здравеопазването, изданието използва показатели за БВП (Приложение Б за допълнителна информация за използването на данните за паритети на покупателната способност и темп на реален растеж).

Липсваща, неподходяща или неактуална информация е отбелязана в таблицата с „ ..”, а непълните данни с „/” между отделните колони. Някои други методологически бележки са отбелязани директно под съответната таблица.

Ограниченията в данните

Ограниченията при сравнимостта на данните са посочени в текста „Определение и отклонения” и в бележки под графиките и таблиците. Трябва да се обърне особено внимание на тенденциите за Германия. Данните за Германия до 1990 г. се отнасят за Западна Германия, а  за следващите години се отнасят за обединена Германия.

Заинтересованите от представената информация, могат да намерят пълна документация на дефинициите, източниците и изпoлзваните методите в Данни за здравеопазванеto през 2007 г.. В новата глава, показатели за качество на здравеопазването, повече информация за дефиниции, източници и използваните методи е налична на www.oecd.org/health/hcqi.

Данни за населението

Данните за населението, представени в Първа глава и използвани за изчисляване на нивата на глава от населението са взети главно от изданието База данни на ОИСР по статистика на работната сила (към май 2007 г.) и касаят оценки за средногодишни данни. Затова не винаги отговарят на реалните данни, подадени от националните статистически институти на страните-членки на ОИСР.

Трябва да се подчертае, че за някои държави като Франция, Обединеното Кралство и САЩ, с колонии, протекторати и принадлежащи територии, не включват в данните си населението от тези части. Изчислението на БВП на глава от населението, както и други икономически показатели, може да се основава на различни данни за населението в тези страни.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 11.10   1531 г. – Швейцарският реформатор Улрих Цвингли загива в битка при Капел по време на втората война на религиозна основа между швейцарските протестантски и католически...