Предколедно цените на храните се запазват

16.12.2011 | 16:20
по статията работи: Елица Елефтерова
Предколедно цените на храните се запазват

Без особени изменения на цените на основните шест хранителни продукта преминаха последните седем дни (7-14 декември), показват данните на МЗХ.

Характерно е и леко понижение в цените на всички продукти – захар, олио, брашно, яйца, агнешко и пилешко месо, като за пилешкото и агнешкото месо цените се запазват предколедно. Характерно поскъпване има единствено в търговията на дребно – при двата вида месо и при яйцата размер М.

Захар 
През изминалите седем дни не се наблюдава съществена промяна в цената на захарта. Средната цена на едро на кристалната захар е 2,21 лв./кг, като е отчетено леко понижение (с 0,5%) спрямо предходния седмичен период. Най-евтино се е търгувала захарта в Силистра 2,08 лева, а най-скъпо – в Разград (2,40 лева). Най-голямото поевтиняване е от 4 стотинки – в Враца, Сливен. Незначително поскъпване е регистрирано в Плевен и Силистра.

По отношение на търговията на дребно, в големите търговски вериги (ГТВ) средната цена е 2,35 лева за килограм – малко по-ниска от предишния изследван седемдневен период. Ценовият интервал по региони варира от 2,24 лева за килограм в София до 2,55 лева за килограм във Велико Търново, Габрово и Ловеч. Най-голямото поевтиняване е от 5 стотинки (Благоевград и Кюстендил), а най-голямото поскъпване отново е 5 стотинки – в Шумен.

В другите търговски обекти (ДТО) средната цена на захарта е 2,44 лева за килограм – без промяна спрямо предишната седмица. Най-ниска е била цената в Добрич – 2,28 лева за килограм, а най-висока е била тази в Шумен – 2,70 лева за килограм.

Олио
И при търговията на едро средната цена на слънчогледовото олио се запазва почти същата -  отчетено е леко понижение с 0.01 лв. до 2,50 лева за литър. Най-евтино на едро се е продавало олиото в Пазарджик (2,26 лева за литър), а най-скъпо е вървяло в Шумен – 2,88 лева за литър. Най-голямо поевтиняване е отчетено във Варна и Ямбол - с по 0,07 лв./литър, а най-голямо поскъпване има в  в 6 от областите ценовите - в рамките на 0,4-1,6%
При търговията в ГТВ средната цена е 2,90 лева за литър – или с 1 стотинка по-скъпо спрямо предходния изследван период. Ценовият диапазон е 2,65 лева (Шумен) до 3,19 лева (Перник). Най-голямото поевтиняване е отчетено в Добрич -с 0,05 лв. и Перник - с 0,08 лв., а поскъпване няма в нито една област. Поевтиняване има още в Хасково (15 стотинки) и в Стара Загора (10 стотинки).  Най-сериозно олиото поскъпва в София - с 0,18 лв.

В ДТО средната цена за изминалите седем дни е 3,01 лева за литър като отбелязва леко понижение спрямо миналата седмица. Ценовият диапазон е в рамките на 2,81 лева (Добрич) до 3,25 лева (Смолян).

Брашно
И на едро, и на дребно промяна в средната цена на брашното през тази седмица няма, показват данните на МЗХ. На едро средната цена е 87 стотинки за килограм. На най-ниската цена брашното се предлага на борсите във Враца (63 стотинки), а на най-висока във Варна и Разград. Най-голямото поевтиняване е от 3 стотинки – в Бургас, Велико Търново и Силистра. Най-голямото поскъпване е от 3 стотинки – в Смолян и Ямбол.

В ГТО средната цена на дребно на брашното е 1,03 лева за килограм – без промяна спрямо предишните седем дни. Ценовият диапазон е 92 стотинки (Добрич) до 1,14 лева за килограм (Бургас и Хасково). Поевтиняване има само във Видин – от 2 стотинка и Кърджали - 1 стотинка, а поскъпване има в две области – Варна - с пет стотинки и Перник - с една стотинка.

В ДТО средната цена е от 1,11 лева за килограм – или със стотинка по-евтино от преди седмица. Най-евтино се е продавало брашното пак в малките магазини на Варна – 95 стотинки, а най-скъпо е вървяло в Габрово – 1,25 лева. Промяна на цената е регистрирана само в Перник, където е отчетен спад от 2 стотинки.

Яйца
През периода е отчетено леко покачване на цените на яйцата за размер М. Без промяна остава цената на яйцата размер М при търговията на едро у нас –  0,16 лв./бр. до 0,22 лв./бр. Най-евтино са вървели яйцата в Бургас и Ямбол, а най-скъпо – в Ловеч, Монтана и Разград. Единствено в Смолян данните сочат поевтиняване - с 0,01 лв./бр., докато поскъпване е регистрирано в осем области, като то е 1-2 стотинки.

В ГТВ средната цена на яйцата размер М е 0,22 лв./бр. до 0,25 лв./бр. Яйцата са най-скъпи в Кюстендил, Разград и Силистра, а най-евтини в Кърджали и Шумен. Поскъпват яйцата в Благоевград, Варна, Пазарджик, Плавдив, а поевтиняват в пет области – между 1 и 2 стотинки.

В ДТО цената на яйцата размер М е от 0,21 лв./бр. до 0,25 лв./бр. Най-ниската стойност е регистрирана в Кърджали, Шумен и Хасково, а най-високата във Враца и Монтана. Повишение се наблюдава в шест области, като най-голямо то е в Добрич – с 0,02 лв./бр., а понижение единствено във Видин – с 0,01 лв./бр.

Агнешко месо
Без промяна както на едро, така и на дребно остава средната цена на цялото агне.
На едро средната цена на цялото агне е 12,16 лева за килограм. Ценовият диапазон започва от 11.00 лева за килограм в Сливен и Ямбол и стига до 13,15 лева за килограм във Варна и Ловеч.

В ГТВ на дребно продуктът е струвал средно 13,35 лева за килограм за страната. Съответно отново се е предлагал най-скъпо в Бургас - 13,89 лева за килограм и за 13,25 лева в останалите четири изследвани области (Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен).

Стойността на цяло агне на дребно в ДТО е 12,99 лева за килограм. По области, то е вървяло най-евтино във Варна (12,65 лева), а най-скъпо - в Ловеч (13,18 лева).

Пилешко месо
Пиле – замразено
Запазва се цената на едро на замразеното пиле през последните седем дни - средната цена е 3,76 лева за килограм. Най-евтино се е продавало замразеното пилешко месо в Монтана – 3.00 лева за килограм, а най-скъпо е вървяло в Шумен – 4,50 лева за килограм. По-ниска цена е отчетена във Враца - с 0,27 лв. и Монтана с 0,25 лв., а по-висока единствено в Шумен - с 0,10 лв.

В ГТВ средната цена на замразеното пиле е 4,32 лева за килограм – или с 2 стотинки по-евтино спрямо миналата седмица. Ценовият диапазон е 3,65 лева (Шумен) до 4,69 лева (Монтана). Поевтиняване има в две области (Благоевград и Кюстендил), но е значително – 10 стотинки.

В ДТО средната цена на замразеното пиле е 4,36 лева за килограм – за пореден път без промяна. Съответно и тази седмица диапазонът на стойностите започва от 3,98 лева за килограм в Търговище и стига до 4,90 лева за килограм в Ловеч.

Пиле – прясно, охладено
На едро цената на прясното пилешко месо остава непроменена спрямо миналата седмица – 4,35 лева за килограм. Съответно няма промяна в ценовия диапазон – охладеното и прясното пиле е вървяло от 3,80 лева (Търговище) до 4,65 лева (Габрово, Ловеч и Плевен). Поскъпване има в три области, а поевтиняване има в четири области.

В ГТВ средната цена на дребно на охладеното пиле е 4,9 лева – с 3 стотинки по-малко, отколкото преди седмица. Най-евтино продуктът се е продавал в Шумен (4,05 лева за килограм), а най-скъпо – в Бургас (5,49 лева за килограм). Във враца охладеното пилешко поевтинва с 50 стотинки, а в София с 26 стотинки.

В ДТО средната цена на охладеното пилешко месо продължава да е 5,02 лева за килограм. И през тази седмица най-евтино се продава охладеното пиле в малките търговски обекти в Благоевград и Кюстендил (4,74 лева), а най-скъпо - в Ловеч (5,55 лева). Поевтиняване има само в София – 4 стотинки, а поскъпване няма никъде.
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 21.01   1506 г. – По нареждане на папа Юлий II е образувана армията на Ватикана – Швейцарската гвардия. 1542 г. – Английският парламент осъжда на смърт за...