Промишлените ни цени - сред най-високите в ЕС

04.02.2013 | 13:35
по статията работи: Теодора Пенева
Индексът на индустриалните производствени цени в Европа леко се е понижил през декември на месечна база
Промишлените ни цени - сред най-високите в ЕС

 

През декември 2012 г. индексите на индустриалните производствени цени в рамките на Европейския съюз (ЕС) и на еврозоната са спаднали с 0,2%. Това сочат последните данни на Европейската статистическа служба – Евростат. Сравнението е спрямо нивата от ноември 2012 г.

Статистиката за последния месец от изминалата година следва тенденцията от данните за ноември, когато също беше отбелязан спад с 0,2%. На годишна база обаче производствените цени в промишлеността бележат увеличение през декември 2012 г. - съответно с 2,1% за еврозоната и с 1,9% за ЕС-27.

Средният годишен производствен индекс в сектора също се е повишил в рамките на 2012 г. Спрямо предходните дванадесет месеца. Увеличението е с 2,6% за единната валутна зона и с 2,7% за ЕС.

На месечна база статистиката отчита сравнително стабилни нива на индустриалните цени, без тези в енергетиката, като това важи какво за еврозоната, така и за Европейския съюз. Респективно цените в енергийния сектор са спаднали съответно с 0,8 и с 1% спрямо ноември миналата година. Тенденцията на по-ниски стойности в промишлеността обхваща почти всички членове на двете зони, като тук България е рекордьор с най-отчетлив спад – 1%, следвана от Дания (-0,8%), Кипър (-0,7%) и Австрия (-0,6%). Единствените държави с повишени цени са Белгия и Швеция (с ръст от 1,2%) и Финландия (с 0,2%).

Спрямо същия период от предходната година отново се нареждаме сред челните места в ЕС, но в негативен план. За последните дванадесет месеца индустриалните производствени цени у нас са нараснали с цели 5,4%, като пред нас е единствено Белгия (с увеличение от 6,4%). Следва отново Дания с повишение от 4,9%. „Държавите-отличнички“ с най-нисък темп на увеличение на стойностите са Австрия (ръст с 0,1%), Швеция (с 0,4%) и Полша (с 0,6%). През ноември 2012 г. скандинавската държава дори е отбелязала годишен спад на промишлените си цени с 1,6% - единствената, отчела такъв през последното шестмесечие.

Индексът на производствените цени в промишлеността, без тези в строителството, за България, базиран на данните от 2005 г., е 157,8 за последния месец от годината, с което се нареждаме на четвърто място сред 27-те страни-членки на Европейския съюз. Преди нас са Латвия (170,4), Румъния (168,7) и Малта (162,2). Индустриалните цени са значително по-високи от средните за континента, като индексът за еврозоната е 121,8, а този за ЕС – 126,9.

При промишлените цени, с изключение на тези в строителството и енергетиката, пък се нареждаме на трето място в рамките на Съюза с индекс на производствените цени 142,3. С по-високи нива са само Румъния (167,4) и Латвия (144,9). Средните за валутната зона и за Европейския съюз са съответно 114,4 и 116,7 – далеч под нивата у нас.

С други думи, цените в сектора на промишлеността в България все още остават високи спрямо средните европейски нива и спрямо предходните проучвани години, но с тенденция на плавен спад.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
- Месо ядеш ли? - Не. - А риба? - И риба не ям. - Вегетарианец ли си? - Не, пенсионер съм...
На този ден 31.05 1815 г. – Провъзгласено е създаването на Кралство Нидерландия, което включва и днешна Белгия. 1876 г. – Априлското въстание: Четата на Христо Ботев изчаква в района на...