Разделното събиране на биоотпадъците ще намали боклука с 30%

05.05.2014 | 13:00
по статията работи: Рая Лечева
Очаква се това да доведе до понижаването на такса смет за населението
Разделното събиране на биоотпадъците ще намали боклука с 30%
Снимка: Sxc.hu

С 30% ще се намали боклукът, ако биологичните отпадъци се събират разделно. По веригата това ще доведе до няколко положителни резултата: ще се свие обемът на битовите отпадъци, които отиват на депата, общините ще плащат по-малка такса за депониране, а оттук ще може да се понижи и такса смет. Това обясни пред Econ.bg Теодора Желева, началник отдел „Управление на битови и строителни отпадъци” в Министерството на околната среда и водите.

По официални данни количеството на битовите отпадъци за 2012 г. е 3 364 000 тона или средно по 346 кг на жител за годината. А количеството биоотпадъци, което всеки жител изхвърля за една година, е около 140 кг. Биологичните отпадъци се състоят от зелени (листа, трева или различни растения) и хранителни отпадъци.

Около 1 млн. тона от биоотпадъците в България могат да бъдат събирани разделно от домакинства, обществени заведения, хотели и ресторанти, смятат експертите. Този боклук ще може да се употребява в съоръжения за компостиране и анаеробно разграждане и за производство на зелена енергия.

До края на 2016 година трябва да събираме 25% от биологичните отпадъци разделно. Този дял поетапно ще расте и през 2025 г. трябва да оползотворяваме 70% от всички биоотпадъци, обясниха от МОСВ.

През тази и следващата година местните власти трябва изградят съоръжения за оползотворяване на биотпадъците и да поставят контейнерите за разделно събиране. Очаква се до края на 2015 г. в страната да работят над 20 съоръжения за третиране на разделно събрани отпадъци, за механично и биологично третиране и за компостиране на зелени отпадъци.

Всеки кмет трябва да определи как ще организира системата във всеки един от регионите в общината и по какъв начин ще се събират и транспортират отпадъците. Кметствата трябва да информират населението и всички търговски обекти – ресторанти и кафета, хотели, лечебни заведения, училища, зеленчукови борси как да събират биоотпадъците, къде да ги поставят, в кои дни от седмицата ще се събират, обясняват от екоминистерството.

Домакинствата, които живеят в къщи и в по-малки кооперации с прилежащи дворове, могат да извършват домашно компостиране на биоотпадъците на място или да предават образуваните биоотпадъци в общинската система за разделно събиране на биоотпадъците.

Експертите съветват, че всяка община първо може да осигури система за разделно събиране на зелените отпадъци, която най-лесно се организира, тъй като за нея може да се използва съществуващата техника (налични съдове за събиране и транспортни средства).

След това да се продължи с прилагане на система за разделно събиране на биоотпадъците от източници, подобни на битовите (заведения за обществено хранене, училища, болници и др.). Когато системата започне да функционира правилно, трябва да се включват и домакинствата, особено от централните градски части, където организирането на разделното събиране изисква повече усилия и е свързано с по-големи разходи. Така едва към 2019 година се очаква гражданите да събират биологичните отпадъци разделно.

Изхвърляме до 130 кг хранителни отпадъци всяка година

Съществуват различни видове системи за разделно събиране на хранителните и зелените отпадъци. Кафявият контейнер се използва при системата за събиране „от врата на врата“ предимно за домакинствата и източници, които образуват подобни отпадъци (зеленчукови пазари, ресторанти, столове, лечебни заведения, училища и др.). Обикновено зелените отпадъци се събират чрез системи за доставяне на отпадъците от гражданите или на общински площадки за разделно събиране на отпадъците от домакинствата.

Между 70 и 130 кг на жител годишно са хранителните отпадъци, градинските са между 20-70 кг на жител годишно, пишат в своите доклади Марко Ричи и Енцо Фавоино от Земеделския институт „Скуола агрария дел парко ди Монца” (Италия). Именно защото са по-малко, зелените отпадъци се събират по-рядко.

Изчисления показват, че у нас събирането на биоразградимия боклук трябва да се прави един път седмично за населените места от селски тип, до 3-6 пъти седмично в най-големите градове и гъсто населени градски части.

В Италия и Великобритания се раздават индивидуални контейнери за биологчини отпадъци, за да не се смесват с другия битов отпадък. Те са удобни за събиране на готвена храна, лесни за транспортиране и управление. В регион Приматичио в Милано с около 300 000 души население системата за разделно събиране на биоотпадъци започва да се прилага през 2012 г. За година са събрани 23 кг на жител от хотелите и заведенията, очаква се като се включат домакинствата събраните количества да са 90 кг на жител годишно.

Зелените отпадъци могат да се събират по няколко начина- по системата "от врата до врата", чрез събиране от контейнери, като се карат на общински площадки, чрез домашно компостиране, обясняват експертите. Според тях, домашното компостиране в България има най-голям потенциал.

Домашно компостиране – мисията възможна

В страната 4741 населени места са с по-малко от 1500 жители или това са 90% от всички населени места. Само 36 общини са с население над 25 000 жители. Поради това системите за събиране на хранителни отпадъци трябва да се прилагат само в сътрудничество с други общини с цел да се оптимизират маршрутите за събиране и инвестиционните разходи (за превозни средства и т.н). Това позволява градинските отпадъци да се управляват чрез домашно компостиране.

Насърчаването на населението за домашно компостиране може да се организира чрез информационни и обучителни кампании, предоставяне на контейнери, компостери. Друг стимул може да е намаляване на такса смет с до 30%. Но това е решение на всяка община поотделно, коментират от МОСВ.

В случай, че общото количество биоотпадъци не надвишава приблизително 10 кубически метра на година, не се изисква разрешително за дейности с отпадъци, твърдят експертите. Домашното компостиране е възможно да се случва и между съседи, които да използват общ двор или общинска площадка за това.

Ползите от домашното компостиране са намаляване на отпадъците, постъпващи за депониране или изгаряне. По този начин се намалява използването на торф. Така се запазват торфищата, които са природни местообитания с международно значение. Чрез домашното компостиране се запазва и подобрява структурата на горния почвен слой. Така ще се постигне намаляване на потреблението на минерални торове. С тази система се прилага принципа на близост и превръщане на възникналите местни проблеми с отпадъците в налични ресурси на местно ниво.

 

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 05.07   1439 г. – Във Флоренция е обявена уния между Римокатолическата църква и Византия. 1811 г. – В резултат на Войната за независимост на испанските колонии в...