Регионални истории

30.12.2011 | 20:37
по статията работи: Апостол Апостолов
Обзор на случилото се през годината в българските общини - инвестиционни проекти, планове за развитие, нови кметове
Регионални истории

Драматична и изпълнена с изборни емоции беше отминалата 2011 година за регионите в България. Селищата трябваше да изберат президент, кметове, общински съветници, както и да участват в националното преброяване. По тези теми обаче ще стане въпрос по-надолу.

Ключови инвестиции

През годината в българските региони бяха оповестени или стартираха някои интересни инвестиционни проекти.

Безапелационно бомбата беше хвърлена в Ловеч, където стана ясно, че китайската компания Great Wall строи завод за български електромобили. От пролетта на 2012 година заводът на "Литекс Моторс" ще има базата да пусне първото серийно производство (на снимката горе е първият излезнал от производство демонстрационен автомобил).

Не по-малък инвестиционен заряд има и в проекта на италианската компания SOL Group, която смята да строи нови заводи в Девня - един за производство на атмосферни газове и един за извличане на въглероден диоксид от отпадъчните газове на "Агрополихим". Проектът е за 16 млн. евро. Новите мощности трябва да започнат работа през втората половина на 2013 г.

Край морето също има раздвижване. Корейска фирма обяви намерение да строи завод за електрически автомобили във Варна. Идеята е първоначално колите само да бъдат сглобявани, а по-късно ще започне и производството им, съобщи през ноември посланикът на Корея Чън Би-Хо.

airport_varna_604

Летище Варна. Снимка: Econ.bg

От края на октомври започна и мащабен ремонт на пистата на варненското летище, който ще продължи до края на февруари 2012 г. Полетите бяха пренасочени към летището в Бургас. За изпълнението на строителните работи концесионерът "Фрапорт" сключи договор с немската компания "Макс Бьогл Бауунтернемунг". Ще бъдат разширени страничните ивици за безопасност на пистата, така че общата широчина ще достигне 60 метра. Предвижда се изграждане на нова дренажна система и пълна подмяна на светосистемата на пистата.

В морската ни столица годината не мина и без фалит. Най-голямото месопреработвателно предприятие във Варна и региона - "Чико Емо" на фирма "Емил Илиев" ЕООД, хлопна врати и изхвърли на улицата над 400 колбасари.

Община Добрич внесе за оценка в Министерството на околната среда и водите (МОСВ) проект за изграждане на Интегриран воден цикъл. Стойността му е 113 млн. лв. Общината ще направи пълна рехабилитация на водоснабдителната и канализационната система - над 77 км водопровод и над 4 км канализационни колектори, ще реконструира три канално-помпени станции и ще модернизира пречиствателната станция за отпадъчни води край Врачанци. След одобрение от МОСВ проектът трябва да получи зелена светлина и от Европейската комисия, тъй като стойността му надхвърля 100 млн. лева. С изпълнението на евроинвестицията в края на 2014 г. ще се подобри животът на повече от 100 хил. жители на града.

В гр. Стражица отвори врати най-голямата индустриална зона в региона. Тя е разположена върху 108 декара площ, с изградени комуникации, улици, ВиК- и електрически инсталации, както и паркинги.

Най-добрата новина на годината за Бургаския регион е решението на правителството да прекрати участието на България в проекта за нефтопровода "Бургас-Александруполис".

Индустриален парк ще бъде изграден в морския град, решиха общинските съветници през ноември. Зоната ще се намира на територията на промишлена зона "Север - Бургас".

Руска фирма отвори през октомври край Бургас предприятие за производство на органична тор. За производството ще се използва отпадъчният продукт от фабриката за яйца, която се намира в село Черни връх.

С 2 милиона лева, осигурени от държавния бюджет, през октомври започна реконструкцията на пристанищния терминал в Несебър. За 8 месеца ще бъдат ремонтирани вълноломът, кейовата стена, настилките, електрозахранването, ВиК-инсталациите. Ще бъде изградена и нова ограда.

45 млн. лв. инвестира цигарената компания "Кингс Табако” в изграждането на нов завод за производство на цигари и тютюневи изделия в Пловдив. Производствената база ще заработи през 2012 година. Фабриката ще разполага със склад за суровини, цех за първична преработка на тютюна, цех за производство на цигари, опаковъчен цех, склад за готова продукция.

Правителствено решение през тази година създаде поводи за радости в Града на седемте тепета. Кабинетът предостави на общината управлението върху Античния театър и собствеността върху стадион "Пловдив". Новоизбраната общинска администрация е разработила нова концепция за развитие на Стария град, където Античният театър е една от най-големите забележителности. Предоставянето му за управление за срок от 10 години ще позволи на местната власт да кандидатства с проекти за финансиране по оперативните програми или други източници, като по този начин утвърди града като привлекателна туристическа дестинация.

Новият собственик на ТЕЦ "Марица Изток 3" - американската компания ContоurGlobal, ще инвестира 28 млн. лева в подобряване на екологичните параметри централата в старозагорското село Медникарово. Вече има приет бизнес план за 2012 и 2013 г., според който се целят екологичност, безопасност на труда и надеждност на централата. На 15 март тази година американската компания се споразумя с бившия собственик "Енел" за придобиване на 73% от акциите на "КонтурГлобал Марица Изток 3" АД, собственик на въглищната електроцентрала "КонтурГлобал Марица Изток 3" (бивша "Енел Марица Изток 3"), и 73% от акционерния капитал на КонтурГлобал Оперейшънс България АД (бивша "Енел Оперейшънс България АД"), която отговаря за експлоатацията и поддръжката на централата.

Пазарджик подписа през септември договор за 50 милиона лева по ОП "Околна среда" за доизграждане на ВиК мрежата в града и реконструкция на пречиствателната станция за отпадъчни води. Строителните дейности трябва да приключат до края на 2014 г.

Русенската фирма "Експрес сервиз" сглоби в началото на годината първия български локомотив от типа "2 в 1", който може да се движи и по релси, и по шосе. Локомотивът-електромобил ще спестява много време, защото бързо ще се придвижва от един коловоз на друг. Освен това, може да се използва за теглене на ремаркета с товари из цехове и складове.

dunav_i_korab_3488

Пристанището в Русе. Снимка: Econ.bg

От следващата година пък Координационен център за контрол на корабите в български води ще заработи в Русе, съобщи през септември директорът на Агенция "Митници" Ваньо Танов.

Българският участък на Дунав мост беше ремонтиран. Подменени са асфалтовата настилка, осветлението, парапетите и пътните знаци. 1,7 лева са отделени от бюджета за двумесечния ремонт.

Строителството, макар и бавно, на Дунав мост 2 върви. Към 12 декември 87% от строителните работи по изграждането на прилежащата инфраструктура са изпълнени. Мостът е изпълнен на 71%. Вече е пуснато високото напрежение по железопътния участък от Товарна гара – Видин в посока моста. Поради голямото изоставане на проекта (около 14 месеца), се наложи тази година да бъдат удължени договорите с Европейската инвестиционна банка, която осигурява съфинасиране по проекта.

Tрябва да се отбележи и фактът, че много гръцки фирми през настоящата година заявиха намерение да преместят бизнеса си у нас, заради разразилата се в южната ни съседка финансова криза. Очаква се към началото на 2012 г. поне 800 компании да сменят седалището си. Толкова е и броят на ръмънските фирми, които обмислят "да преминат" от другата страна на Дунав.

danbe_bridge2_1016

Строителство на Дунав мост 2. Снимка: Danubebridge2.com

Втори завод на компанията за производство на каучукови и пластмасови изделия "Теклас България" беше открит край Кърджали през октомври. Фирмата, която е част от турския холдинг "Теклас", произвежда изделия за автомобилни компании като Volkswagen, Audi, Shkoda, Volvo, Saab, Opel, Shevrolet, Reno, Fiat. Инвестицията в новия корпус е на стойност 10 млн. лева.

______________2_454

Преброяване 2011. Снимка: НСИ

В страната през отминаващата година се проведе и национално преброяване. Резултатите от него показаха, че най-голяма по брой на населението е област София (столица), в която живеят 1 291 591 души, или 17.5% от населението на страната, а най-малката е област Видин с население 101 018 души (1.4%).

Шест са областите с брой на населението над 300 хил. души, като в три от тях - София (столица), Пловдив и Варна, живее общо една трета от населението на страната. Четвърта по брой на населението е област Бургас с население 415 817 души, а непосредствено след нея се нареждат областите Стара Загора - 333 265 души, и област Благоевград с население 323 552 души.

За периода между двете преброявания през 2001 и 2011 г. четири от областните градове имат положителен прираст – София, Варна, Бургас и Велико Търново. Най-много е намаляло населението на градовете Ловеч (-17.1%),  Видин (-16.2%), Силистра (-15.1%), Разград (-13.0%), Плевен (-12.2%) и т.н.

20 области имат коефициент на безработица по-висок от този за страната. Най-висока е безработицата към 1 февруари 2011 г. в областите Сливен – 23.8%, Търговище – 22.6%, Силистра и Монтана – 22.1%, Смолян и Видин – 21.8%, и други.  Най-ниска е безработица сред лицата от 15 до 64 години в област София-столица – 8.3%, Габрово – 11.4%, Стара Загора – 12.4%, Пловдив – 12.5%, и други.

Най-добри възможности за правене на бизнес

За икономическото състояние на регионите можем да направим извод и от други два излезли анализа. През пролетта на 2011 година беше оповестен Индексът "Местни условия за правене на бизнес” на Института за пазарна икономика. Той има за цел да изследва различията в бизнес средата на местно ниво и да посочи къде в България е най-лесно да се прави бизнес. Индексът включва всички 28 области в България, като всяка е представена от един град – областният център. Оценката се формира от резултата на всеки град по 10 индикатора: местни данъци; електронно  управление; регистър на собствеността; заетост; образование на заетите; местни такси; разрешително за строеж; възприятие за корупция; работна заплата; чужди инвестиции.

Първенецът в общата класация е Габрово. Второто място се заема от Русе, а третото място е за Сливен. Последното място в класацията е за Кърджали.

За периода 2007 – 2009 г. областите с най-голям ръст на чуждестранните преки инвестиции са Сливен, Смолян, Габрово, Ямбол, Добрич, Монтана, Пазарджик, Русе – ръст повече от 2 пъти. Със спад в инвестициите са Силистра, Видин, Хасково, Стара Загора, Шумен, Велико Търново и Кърджали – 5 от тях са след 20-то място в общата класация.

 rating_bussiness_613

В края на годината излезе и обширен материал на авторитетната агенция "Франс прес", който дава външно наблюдение за икономическата картина в България. Според медията най-бедният район не само у нас, но и за целия Европейски съюз е Северозападна България. Почти не може да се намери работа в Монтана, Враца и Видин, се казва в материала.

Безработицата в трите града се движи в диапазона между 17,6 и 19,9% през първата половина на 2011 г., или почти два пъти над средното ниво за страната - 10,3%. Земеделието е основният икономически поминък в тази част на плодородната Дунавска равнина. Северозападният край е формирал едва 7,4% от БВП на страната през 2009 г. спрямо 48,3% за най-богатия Югозападен регион. Той е привлякъл само 2,4% от всички чуждестранни инвестиции.

Изборната надпревара за местна власт включваше обичайните за България обвинения за купуване на гласове, използване на химическо мастило в Горна Малина, използване на животни за агитатори (Хисаря), липсващи бюлетини в много селища.

Накратко за изборите

Местните избори ще бъдат запомнени и с хаоса, чакащите с часове членове на секционни избирателни комисии и безразборно хвърлени бюлетини, обвиненията за оказан натиск върху населението от страна на управляващата партия ГЕРБ.

За първи път като прецедент в избирателната история на България може да се определи и увеличеният избирателен ден с един час. По закон изборите на първия тур трябваше да приключат в 20:00 часа българско време, но в страната имаше секции, в които са приемани гласове и след 21:00 часа. Социалистите поискаха касиране на изборите, което не беше уважено .

payimage2_2000. 

Избори 2011. Снимка: Булфото

Според окончателните резултати на Централната избирателна комисия ГЕРБ спечели кметстки места в 60 общини, сред които 14 областни града, а БСП – в 93 общини, само 8 от които областни. ДПС удържа фронта в Кърджали и общините около него, както и в Търговище. "Сините" спечелиха само на определени места, на които кандидат-кметовете бяха издигнати от инициативни комитети.

Редактор: Лили Бончева

Оцени статията:
5.00/3
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 11.12   361 г. – Император Фравий Клавдий Юлиан влиза в Константинопол, поемайки по този начин властта в цялата Римска империя. 1792 г. – Френската революция:...