Само 130 000 бразилци "живеят" в страната на Лула

24.07.2007 | 01:00
по статията работи: econ.bg
Бразилия изпревари Русия и Индия по брой на милионерите

 

Клиентите на легендарния Daslu, храмът на лукса в бразилската столица Сао Пауло, определено има от какво да са доволни. Дори и да не открият причини за подобно доволство в рамките на двайсетте хиляди квадратни метра, посветени на най-престижните световни марки, те ще могат да пренасочат потребностите си към съседния търговски център, Парка JK, чието откриване е предвидено за 2009 г.

В новия център на бразилците ще бъде предоставена възможността да изоставят своето Porsche Cayenne и да го заменят с автомобил, гарантиращ принадлежност към световния елит поне според критерия превозно средство. Те ще могат също така да паркират хеликоптерите си върху покрива на сградата и да слязат, а не да се качат, за да осъществят покупките си.

В онази Бразилия на бившия металургист Луис Игнасио Лула да Силва, избран през октомври 2002 г. с цел да сложи край на неравенството, богатите никога не са били толкова богати. Сао Пауло, икономическата столица на страната, вече притежава седем огромни мола за луксозни стоки, а още три са в процес на изграждане. Най-традиционно настроените предпочитат Jardim Paulista (Пауловата градина), който се намира в самото сърце на града, защото им позволява да си купят обувки от улица Оскар Фрейре, тропическия еквивалент на парижката Сент Оноре, преди да отидат на обяд на улица Хадок Лобо.

През последната година икономическият растеж достигна 3.7%. Увеличаването на сектора на лукса е в размер на 32%.

Според проучване на Boston Consulting Group (BCG), публикувано от всекидневника Folha, издаван в Сао Пауло, Бразилия днес притежава 130 000 милионери. Състоянието им, изчислявано на 537 милиарда долара, представлява стойността на половината от брутния вътрешен продукт на обитаваната от 190 милиона човека държава.

Проучването на BCG показва, че Бразилия напредва в класацията на страните с най-голям брой милионери, преминавайки от 18-то на 14-то място за периода между 2000 и 2005 г. Далеч след нея остават две други бързо развиващи се държави, Русия и Индия, които са позволили да ги изпревари и Китай.

Бразилските притежатели на богатства успяха да извлекат съществени облаги от управлението на правителството на Лула. Загрижено за преодоляването на инфлацията, то поддържаше  лихвените проценти на астрономическо ниво (след спад преди няколко месеца те достигнаха 11.5%), давайки цяло съкровище в притежание на финансовия сектор.

Ако компанията Petrobas остава на първо място в страната, трите следващи в рейтинга (Bradesco, Itau и Banco do Brasil) са банки. Подтиквана от перспективите на развитието, финансовата борса в Сао Пауло побеждава всички рекорди от три години насам. Индексът Bovespa през последната година се повиши с 40 %.

Възползвайки се от бума на стоките от първа необходимост, и особено на земеделските, големите предприятия, които ги осигуряват, си осигуряват и съществени печалби.

Според официалните данни броят на бразилците, които печелят повече от един милион реала (или 400 000 евро) на година се е удвоил между 2000 и 2003 г., като тенденцията се е запазила, въпреки че последващите конкретни данни са трудни за установяване.

Социалните програми, започнати от правителството, и в частност "Bolsa Familia" ("Семеен портфейл"), която е насочена към ваксиниране и въдворяване в учебни заведения на децата от най-бедните семейства, позволиха единствено да се отчетат гладът и мизерията. Тези програми не успяха да променят разпределението на благата в Бразилия.

За разлика от ситуацията в миналото, богатите вече не са концентрирани по единствената ос Сао Пауло-Рио де Жанейро. Североизтокът, един исторически беден регион, от който произхожда Лула, днес е дом за хиляда милионери, загрижени за възпроизвеждането на начина на живот на елита в Сао Пауло. Копия на магазина Daslu са размножени в Салвадор, Речифе и Форталеса, където изобилстват колекции от чанти Gucci.

Директорът на новите проекти в областта на строителното предприемачество, обединени под названието Gafisa, Антонио Ферейра изразява учудването си: "Пуснахме анкети и открихме един невероятен потенциал за покупки". В Манаус, разположен в Амазония, Gafisa пусна в продажба апартаменти на цена от 312 000 до 800 000 евро, които постигнаха незабавен успех. След Манаус предприемачът е готов да пренесе богатите на други земи – в Салвадор например. "Това все още не е огромен пазар, но е в състояние на пълен разцвет", изразява задоволството си Ферейра.

Развитието обещава да ощастливи представителите и на още един сектор – този на сигурността. Както в Рио, така и в Сао Пауло, милионерите, които се страхуват да не бъдат ограбени, докато са спрели на червен светофар, убити заради една монета или нападнати в собствения им дом, заплащат големи суми, за да се чувстват защитени. Пазарът на осигурителни камери преживява не по-малък възход от този на блиндирани превозни средства.

Материалът е на френския ежедневник Le Figaro

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 04.10   771 г. – След смъртта на брат си Карломан, Карл Велики става единствен владетел на Франкската държава. 1366 г. – Започва антитурският (по-късно и...