Турция и Сирия са на прага на война*

04.10.2012 | 11:22
по статията работи: Елица Елефтерова
"Капката, която преля чашата", бе атака с миномет от страна на Сирия
Турция и Сирия са на прага на война*

В следобедните часове на днешния ден турският парламент разреши трансграничните военни действия срещу Сирия, ако това се изиска от правителството. Законопроектът, който беше приет със 129 от 320 гласа, дава на правителството право за срок от една година да изпрати войски в Сирия или да извършва удари срещу сирийски цели. Вицепремиерът Бешир Аталай заяви, че приоритет е да се действа в координация с международните организации.

Правителствени източници заявиха, че Турция не планира да обяви война на Сирия

Съветът за сигурност на ООН ще се събере по-късно, след като турската страна поиска да се предприемат "необходимите действия", за да спре сирийската "агресия". НАТО проведе спешна среща, за да подкрепи Турция, която настоява за "незабавно прекратяване на подобни агресивни действия срещу съюзник на алианса".

САЩ, Великобритания, Франция и Европейския съюз вече осъдиха действията на Сирия. Русия, която е съюзник на правителството на президента Башар ал-Асад, е поискала Дамаск да признае официално, че трансграничната атака е "трагичен инцидент", който няма да се случи отново.

В Сирия 21 войници от елитната републиканска гвардия бяха убити при експлозия и престрелка в квартал Кидсая в Дамаск, заяви базираната във Великобритания Сирийската обсерватория за правата на човека (SOHR) пред “Би Би Си”.

SOHR е една от най-известните организации, документирала и докладвала за инциденти и жертви от началото на сирийския конфликт. От организацията твърдят, че докладите им са обективни, въпреки че информацията в тях не може да бъде проверена.

Капката, която преля чашата

ТТурската артилерия е атакувала цели във вътрешността на Сирия в сряда, причинявайки смъртта на няколко сирийски войници. Действията на турската армия са били провокирани от сирийска страна, след като петима турски цивилни са били убити от миномет. Убийството подтикна НАТО да призове за незабавно прекратяване на "агресивните действия" от страна на Сирия, съобщи “Би Би Си”. 

Това е най-тежката трансгранична ескалация от началото на 18-месечния конфликт в Сирия. Турция отвърна на удара след като миномет удари жилищен квартал в южния пограничен град Акчъкале.

Сирийската обсерватория за правата на човека заяви, че няколко местни войници са били убити вследствие на турски бомбардировки близо до сирийския град на Тел Абяд, който се намира на няколко километра от гр. Акчъкале. Не се посочва обаче колко точно са загиналите.

НАТО заяви, че подкрепя Турция и призова Сирия да сложи край на "явните нарушения на международното право." Оглавяваният от САЩ военен алианс проведе извънредно заседание  в Брюксел, за да обсъди въпроса. По-късно в Ню Йорк Турция поиска от Съвета за сигурност на ООН да предприеме "необходимите действия", за да спре сирийската агресия.

В писмо до председателя на 15-членния Съвет за сигурност, турският посланик в ООН Ертугрул Апакан нарече изстрелването на минометна бомба "грубо нарушение на международното право, както и нарушение на международния мир и сигурност”.

Дипломатите от ООН заявиха от своя страна, че членовете на Съвета за сигурност се надяват, че ще издадат необвързващо изявление, което ще осъди нападението "с най-силните санкции" и ще поиска край на нарушенията на териториалния суверенитет на Турция.

В същото време обаче Русия - верният съюзник на Сирия, заедно с Китай, наложиха вето на три резолюции на ООН до момента, осъждащи правителството на президента Башар ал Асад. Не е ясно кой е изстрелял миномета в турската територия, но сигурни източници посочват пред “Ройтерс”, че Турция е увеличила броя на войските си по границата с арабската държава.

"Въоръжените ни сили в граничния регион веднага реагираха на тази ненавистна атака в съответствие с правила за действие - чрез артилерийски огън са поразени цели в Сирия, идентифицирани от радар", се посочва в изявление на премиера Реджеп Тайип Ердоган. "Турция никога няма да остави без отговор подобна провокация от страна на сирийския режим срещу националната ни сигурност", се казва още в информацията.

Сирия заяви, че разследва източника на атаката с миномет и призова за сдържаност. Министърът на информацията Омран Зоаби предаде съболезнованията си на турския народ, както и че страната му зачита суверенитета на съседните страни.

Турският парламент прие днес удължаването на петгодишното разрешение на военните си да извършват трансгранични операции. Това споразумение първоначално е било предназначено да позволява нападения над въоръжени кюрдски бази в Северен Ирак. Този вот беше разширен, като вече включва и операции в Сирия.

Жителите на Акчъкале са се събрали пред офиса на местния кмет, страхувайки се да се завърнат по домовете заради далечния артилерийски огън, който се чува в целия град.

САЩ вижда Турция като ключова играч в подкрепата на опозицията на Сирия и ерата след Асад. Белият дом заяви в сряда, че застава зад своя "турски съюзник". Анкара обаче се оказва все по-изолирана и разочарована от липсата на международен консенсус за това как да се сложи край на конфликта в арабската държава.

"Не сме били в състояние да спим в собствените си домове в продължение на 15 дни.  Трябваше да спим в домовете на наши роднини по-далеч от границата, тъй като не е безопасно там", разказва продавачът Хади Челик, баща на пет деца, който е бил сред тълпата пред кабинета на кмета на гр. Акчъкале.

Ердоган отдавна култивираше добри отношения с Асад, но след суровите критики към него в началото на конфликта в Сирия го обвини, че създава "терористична държава", а отношенията им сериозно охладняха. Турският премиер позволи на сирийските бунтовници да се организират на територия на страната и да настояват за чужда защита и безопасна зона вътре в Сирия.

Следващи стъпки

Кръвопролитията в Сирия "се промъкнаха" по-близо до границата на Турция след като  възстанието срещу Асад започна да се превръща в гражданска война. "През последните 20 - 25 дни е имало много тежки сблъсъци в сирийската страна. В Акчъкале се усеща влиянието на тези боеве", посочи турският министър на труда Фарук Челик.

Местните, разгневени от увеличаването на разпростиранението на насилието в Сирия, излязоха по улиците, протестирайки срещу регионалните власти, след като минометна бомба удари жилищен район, причинявайки смъртта на две жени и три деца.

"Хората тук са загрижени, защото са били ударяни и преди", заяви Ахмет Емин Мешургюл, местен ръководител на турския Червен полумесец, цитиран от "Ройтерс". "Силите за сигурност се опитаха да убедят хората да напуснат квартала близо до границата, но сега бяхме ударени точно в средата на града", допълни той.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун призова Турция да държи всички канали за комуникация със Сирия отворени. По-късно през деня се очаква той да излезе с изявление, в което ще призове "правителството на Сирия да уважава териториалната цялост на своите съседи, както и да сложи край на насилието срещу сирийския народ".

Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън изрази възмущението си от нападението с миномет и заяви, че Вашингтон ще обсъди с Анкара какви да бъдат следващите стъпки които да се предприемат. Клинтън нарече разпространението на насилието "много, много опасна ситуация". Турският външен министър Ахмет Давутоглу заяви, че Клинтън го е увелира в пълната подкрепа на Вашингтон пред ООН и НАТО.

В понеделник министърът на външните работи на Сирия обвини Турция, Съединените щати, Франция, Саудитска Арабия и Катар във въоръжаването и финансирането на бунтовниците, които целят свалянето на Асад, обвинение, което Анкара многократно е отхвърляла.

Позиция на българското външно министерство

Действията на сирийския режим грубо нарушават международното право, се казва в съобщение на Министерството на външните работи по повод  сирийската атака на турска територия. България подкрепи късно снощи в Северноатлантическия съвет на НАТО декларацията за развитията по турско-сирийската граница. Още веднъж изразяваме нашите искрени съболезнования към близките на жертвите и ранените, сред които има и деца, се посочва в съобщението.

Действията на сирийската страна представляват грубо нарушение на международното право и реална заплаха срещу съседен на България съюзник в НАТО. В духа на съюзническата солидарност подкрепяме турските искания за незабавно прекратяване на подобни действия и призоваваме сирийския режим да се въздържа от по-нататъшни безогледни нарушения на международното право. 

В съответствие със съюзническите си задължения България ще продължи да следи отблизо развитието на ситуацията по границата на Турция със Сирия и да предприема необходимите мерки, произтичащи от тях, посочват от МВнР.

*Информацията е актуализирана в 15.10 ч.

Оцени статията:
5.00/4
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 21.03   1191 г. – Целестин III става римски папа. 1201 г. – Българо-византийски войни: Започва Обсадата на Варна. 1590 г. – Персийско-османска война...