Финансово-икономическо състояние на дружествата от системата на МЕЕР за 2003 г.

24.03.2004 | 01:00
по статията работи: econ.bg
   

Основна характеристика в дейността на енергийните дружества от системата на МЕЕР през 2003 г. е значителното повишаване на инвестиционната активност. Най-голям принос за това има политиката на МЕЕР и ДКЕР за балансиране на финансовите тежести, като центровете за формиране на печалба се изместват в началото и края на технологичната верига производство-пренос-разпределение на енергия. Това се отнася преди всичко за електроенергетиката, където значително нарастват печалбите на електропроизводствените и електроразпределителните търговски дружества. За сметка на това печалбата на НЕК ЕАД е сведена до оптимален размер.[1] С напредъка на реформите през 2003 г. е постигнат логичният и очакван баланс - финансовите ресурси се пренасочват основно към производството и разпределението, където необходимостта от инвестиции е най-значима, а ефектът от тях най-пряко се отнася към подобряване на услугата и по-добри условия за крайния потребител.

Успешно провежданата ценова реформа и въвеждането на модерни методи за ценово регулиране създава възможности за финансиране на инвестиционните проекти със собствени средства. В резултат, както ще се види по-долу, повишената инвестиционна активност се дължи на създадената финансова възможност за преимущественото използване на собствен паричен ресурс за капиталовложения. През 2003 г. отчетната стойност на инвестициите в енергетиката е 630 млн.лв., от които 62% са собствени средства.

Устойчива остава и тенденцията за активизирането на чуждестранни инвеститори в сектора, особено след реализирането на проекта Енергийна компания "Марица изток 3". В последните години макроикономическата стабилност води от двоя страна до активизиране и промяна на политиката на международните кредитни институции при финансиране на проекти в енергетиката. ЕБВР и други финансови институции проявяват интерес за финансиране на енергийни проекти на търговска база, без държавна гаранция. Стабилизацията от 2000 г. както на българския банков сектор, така и на енергийните дружества води до увеличаване на инвестиционните кредити от български финансови институции. Инвестиционните кредити от местни банки, отпуснати на дружества от системата през 2003 г. са за над 40 млн.лв.

Предприсъединителните фондове на ЕС са друг източник за финансиране на енергийни проекти, насочени основно в модернизиране и укрепване на енергийната инфраструктура и в по-ефективно използване на енергията. В енергийния отрасъл се реализират няколко проекта, които използват или дават възможност за използване в бъдеще на финансовите инструменти по Протокола от Киото. Първият проект в това отношение е изграждането на хидровъзел Цанков камък за 200 млн. евро.

С подобряване на кредитния рейтинг на страната, създаване на устойчиви пазарни правила и пазар на ел.енергия през настоящата година може да се очаква да расте относителният дял на стандартните финансови инструменти, като ще отпадне необходимостта от предоставяне на държавни гаранции.

По-високият ръст на капиталовите разходи се отразява положително върху икономическата ефективност и подобряване на финансово-икономическото състояние на стопанските единици в сектора и води до постигането на екологични ефекти (подобряване на ядрената безопасност и намаляване на вредните емисии в атмосферата). Тези вложения на дружествата дават и съществен принос за икономическия растеж и БВП на страната за 2003 г.

В подкрепа на изложените факти е информацията за основните показатели, характеризиращи финансово-икономическото състояние на дружествата от системата на МЕЕР през изтеклата 2003 г.:

Развитие на пазара от гледна точка на динамиката на продажбите на енергия и енергийни ресурси

Електрическа енергия, диспечирана и дистрибутирана от "НЕК" ЕАД

За 2003 г. продажбите на електрическа енергия на "НЕК" ЕАД в страната са 29 605 млн. кВтч., което представлява увеличение с 2,3 %, в сравнение с предходната година, в т. ч.:

  • Продадената електроенергия на клиенти "Високо напрежение" е 5 510 млн. кВтч., тоест, ръстът на потреблението в индустрията е 4,6 % спрямо 2002 година.
  • Продадената електроенергия на електроразпределителните дружества е 21 550 млн. квтч., което е 1,8 % ръст в сравнение с 2002 година в сферата на услугите, малките и средни предприятия и битовото потребление.

Реализираният износ на електроенергия в региона е 5 450 млн. кВтч., което е с 11,6 % по-малко от 2002 година. Независимо от едностранното прекратяване на износа на електроенергия от Турция, НЕК ЕАД успя да осигури заместващи договори, като реализираният износ е по-голям от заложения в Бизнес–програмата с 9 %.

Реализирана електрическа енергия чрез електроразпределителните дружества

Общото количество продадена електроенергия (бит и стопански сектор) от електроразпределителните дружества е 19 268 606 хил. кВтч., което е 4% повече спрямо 2002 г.

48% от общото количество електрическа енергия е потребена от битови потребители, като има увеличение на доставената електроенергия за бита спрямо същия период на миналата година с 8 503 хил.кВтч., приблизително 1%.

Делът на реализираната електроенергия до стопанските потребители е 9 957 505 хил.кВтч, което представлява 52% от общото количество разпределена електрическа енергия до краен потребител.  Ръстът спрямо 2002 г. е около 8%.

През изтеклата година технологичните разходи са намалени с 1% спрямо 2002г., което е равносилно на "спестено" годишно производство на един 200 МВт. блок в ТЕЦ и е довело до допълнителни приходи за електроразпределителните дружества с общ размер близо 20 млн. лева.

Производство и реализация на топлинна енергия

Към 31.12.2003 г. продадената топлинна енергия е повече с 565,335 х. МВтч. в сравнение с предходната 2002 г. В натурално изражение това е ръст от 8,49 %, който се формира по следния начин:

  • 0,38% намаление на потреблението за индустриални потребители (за производствени цели);
  • 0,89% увеличение на потреблението  за стопански потребители;
  • 1,93% увеличение на потреблението по договорни цени за организациите и ведомствата на бюджетна издръжка;
  • 6,05% увеличение на потреблението за битови нужди.

Интегрираните мерки на енергийната политика демонстрираха през 2003 година съществени резултати и в областта на топлоснабдяването. Мерките за модернизация на топлопреносната мрежа и подмяната на абонатните станции, намалената на няколко пъти цена на природния газ, въведеното дялово разпределение и стриктната финансова дисциплина като цяло редуцираха ефекта от по-високите цени на топлинната енергия за бита. Това доведе до финансова стабилизация на дружествата от една страна, а като ефект за битовите потребители – до запазване на нивата на сметките от сезон 2001-2002. 15 000 домакинства се завърнаха към услугата централно топлоснабдяване само през миналия отоплителен сезон, а в голяма част от топлофикациите се забелязва ръст на новоприсъединени потребители.

Динамика на пазара на природен газ

Вътрешен пазар

Потреблението на природен газ на вътрешния пазар през 2003 г. се е увеличило с 6.2 % спрямо 2002 г.под влияние на следните фактори:

  • присъединяване на нови потребители – потребители от Югозападна България (гр. Кюстендил и гр. Петрич), присъединени към транзитния газопровод през ноември 2003 г., чиято консумация е била 11 млн. м³;
  • получаването на лицензи от разпределителни дружества в райони с консумация на газ за промишлени нужди (Нови пазар и Исперих), в резултат на което реализираният от разпределителните дружества природен газ се е увеличил с 25 %;
  • въвеждане от страна на "Булгаргаз" ЕАД спрямо неговите клиенти на нови пазарни условия, стимулиращи потреблението. Съществен принос към увеличената реализация на природен газ на вътрешния пазар имат осъществените от дружеството през м. септември 2003 г. първи сделки за покупка и съхранение на около 80 млн. м³ газ от външни съхранители, предимно разпределителни дружества;
  • по-ниската цена на газа през 2003 г. спрямо предходната е основен фактор за увеличеното потребление в металургията (с над 30 %) и условие за по-успешен бизнес на потребителите във всички сфери на икономиката и бита, ползващи газ като гориво и суровина;
  • метеорологичните условия – съчетаването на фактора цена с по-ниските средно-дневни температури в края на зимата и началото на пролетта (февруари – април 2003 г.) е довело до ръст на потреблението в енергетиката с 5.5 %.

Пазарният дял на консуматорите на природен газ по отрасли през 2003 г. е бил, както следва:

 

Въпреки увеличението на цената на входа на газопреносната мрежа към 31.12.2003 г. с 20.02 % спрямо предходната година, "Булгаргаз" ЕАД е реализирал природния газ на вътрешния пазар по цена по-ниска с 3.46 % спрямо 31.12.2002 г. Основен фактор за поевтиняването на газа през 2003 г. е по-ниският осреднен курс на щатския долар спрямо лева, сравнен с този през предходната година. Освен това следва да се вземе под внимание и намалената цена за пренос (като елемент от крайното ценообразуване за вътрешния пазар) от 25.00 лв./1000 м³ на 23.10 лв./1000 м³ (без ДДС), утвърдена от ДКЕР и в сила от 01.07.2003 г. за срок от една година.

Транзит на природен газ

Количествата природен газ, транзитирани през 2003 г. от "Булгаргаз" ЕАД за трети страни, бележат увеличение от 0.3 % спрямо 2002 г. Значителен ръст има в транзита на природен газ за Гърция - 15.11 %. Доставките за Турция през България са намалели с 1.72 % поради развитието на алтернативни възможности за снабдяването й с газ[2] и подписаните дългосрочни договори за изкупуване на електроенергия с производители от газови централи. Доставките за Македония са малки като относителен дял в общия обем на доставките през България за трети страни, въпреки факта, че България доставя 100% от газа, потребяван в Македония.

Реализация на енергийни въглища

Въпреки намалението на износа на електроенергия в региона през първите шест месеца на 2003 г., за цялата 2003 г. в ТЕЦ са консумирани 2 477 хил. тона повече енергийни въглища спрямо 2002 г.

По-голямото количество въглища е добито в "Мини Марица изток" ЕАД в резултат на промененото през 2003 г. съотношение между производството на електрическа енергия от ТЕЦ и АЕЦ в полза на термичните централи.

Стимулиране на потреблението на електрическа и топлинна енергия, чрез прехвърляне на добавена стойност в полза на потребителите

И през 2003 г. бе продължена политиката за косвено насърчаване на пазарното търсене, посредством използването на допълнителни стимули като:

  • прилагане на двустъпални тарифи за реализация на електрическа и топлинна енергия за бита;
  • въвеждането на "уикенд тарифи" за потребителите на електроенергия високо напрежение.

При използването на тези подходи, потребителите бяха стимулирани с около 70 млн. лева, както следва:

  • При използването на двустъпални тарифи на електрическата енергия за населението бяха реализирани 2 768.84 хил. Мвтч. (до 75 квтч. дневна и до 50 квтч. нощна), представляващи 27 % от общата фактурирана за бита електроенергия с равностойност около 60 млн. лева.
  • При топлинната енергия по цена до 250 квтч. месечно, са реализирани 912.14 хил. Мвтч., което представлява 17 % от общо реализираните за населението количества топлоенергия с равностойност в размер на 6 млн. лева.
  • Чрез въвеждането на "уикенд тарифи" изрядните платци – потребители на електрическа енергия високо напрежение са спестили около 4 млн. лева.

Финансов резултат на едноличните търговски дружества от системата на МЕЕР за 2003г.

Кумулативната печалба на държавните енергийни дружества през 2003 г. възлиза на 414 300 млн. лева. 

 

Групи търговски дружества

Счетоводна печалба 2003 г. (млн. лева)

І.Електроенергетика, в т. ч.:

249.262

1. Електропроизводствени

74.64

2. "НЕК" ЕАД

52.20

3. Електроразпределителни

122.42

ІІ. Централно топлоснабдяване

9.62

ІІІ. Въгледобив, в т. ч.:

32.10

1. Открит

40.63

2. Подземен

-8.53

ІV. "Булгаргаз" ЕАД

123.32

ОБЩО:

414.30

Данните показват, че спрямо предходната година нараства печалбата на електропроизводствените и електроразпределителните търговски дружества.

Основните предпоставки за намаляването на печалбата на "НЕК" ЕАД през 2003 г. са следните:

  • увеличение с 13 % на средната цена по която "НЕК" ЕАД изкупува електроенергия от производителите;
  • намаление с 1,3 % на средната продажна цена поради въведените уикенд-тарифи за големите потребители;
  • промяна в структурата на закупената електроенергия, като с 12% намалява делът на АЕЦ "Козлодуй", докато делът на термичните централи се увеличава със 17 %
  • важен фактор за промяна на резултатите на "НЕК" ЕАД е обособяването на ЕК "Марица изток 3" АД от която електроенергията се изкупува по условията на дългосрочен договор.

В другите подсектори на енергетиката значително се подобряват резултатите на дружествата от въгледобива и особено от централизираното топлоснабдяване, които от загуба през предходната 2002 г. формират печалба за 2003 г.

Незначително намаление (с 0,85%) на печалбата отбелязва "Булгаргаз" ЕАД. Като абсолютна сума обаче, печалбата е значителна (123,32 млн.лв.), като рентабилността на база разходи за дейността на дружеството е над 16%.

Посочените финансови резултати за 2003 г. са предварителни, тъй като в момента, в процеса на годишно приключване се уточняват окончателните счетоводни операции. При крайното годишно счетоводно приключване, съгласно изискванията на новия Закон за счетоводството, влязъл в сила през 2002 г., ще бъдат осчетоводени резултатите свързани с:

  • обезценка на просрочени вземания за неутрализиране риска при тяхното събиране, в съответствие с постановките на Закона за счетоводството;
  • извършената еднократна преоценка на ДМА в съответствие с прилагането на новото счетоводно законодателство, което ще доведе до увеличение на амортизационните отчисления.

Инвестиции в сектор "Енергетика"

С общо отчетените инвестиционни разходи през 2003 г. са финансирани капиталовложения, чиито размер е с 28% повече спрямо 2002 г. Най-голям ръст в инвестиционната дейност през 2003 г. отчитат електроразпределителните търговски дружества - увеличение с 63% спрямо предходната година.

Отчетената по-висока инвестиционна активност в енергетиката се отразява положително както на икономическата ефективност и подобряване на финансово-икономическото състояние на отрасъла, така и в макроикономически аспект в увеличение на икономическия растеж и БВП на страната за 2003 г.

По източници на финансиране инвестиционните разходи през 2003г.[3] са разпределени по следния начин:

През 2003 г. все още преобладава делът на собствените средства, но през настоящата и през следващите години може да се очаква че с реализацията на крупни инвестиционни проекти, финансирани от международни финансово-кредитни институции, като тези в ТЕЦ "Марица изток 2" ЕАД, "Цанков камък" на "НЕК" ЕАД и топлофикациите в София и Перник преимуществено ще нарастват инвестиционните разходи, финансирани със заемни средства (в т.ч. вложения от чуждестранни инвеститори –ТЕЦ "Марица изток 1").

Постъпления в бюджета за 2003 г. от енергийните дружества

 

№ по ред

Търговски дружества от системата на МЕЕР

Общо постъпления в държавния бюджет

І.

Електроенергетика -общо

672.10

 

ЕРП

165.60

 

НЕК-ЕАД

133.01

 

Електропроизво-дствени дружества

373.49

ІІ.

Въгледобивни търговски дружества - общо

131.04

ІІІ.

Булгаргаз-ЕАД

367.37

ІV.

Топлофикации

44.82

 

Общо

1215.33

Приносът на енергийните търговски дружества в приходната част на държавния бюджет за 2003 г. е над 1 215 млн.лв. което определя основната роля на сектор "Енергетика" при формиране на приходната част на Държавния бюджет, общинските бюджети и бюджета на НОИ, в подкрепа на обстоятелството за завършване на процеса за финансово оздравяване и преминаване към етап на финансова стабилизация.

През последните три години този показател демонстрира устойчиво нарастване.

Развитие на българската финансово-кредитна система

През 2003 г. се наблюдават общи за икономиката тенденции на повишаване на паричното предлагане и по-висок растеж на кредитите за нефинансовия сектор, в т.ч. и по отношение на  енергетиката.

Общият договорен размер на заемните средства, предоставени на енергийните предприятия през изтеклата 2003 година от финансово-кредитни институции, опериращи на българския финансов пазар, възлиза на над 700 млн. лв., в т.ч. оборотни кредити 155,6 млн.лв.

От друга страна значителна част от средствата, с които оперира банковата система, са свързани с обслужването на търговските дружества от енергетиката. В тази насока може само да се отбележи, че по предварителни данни оборотите на парични средства по разплащателни сметки на енергийните дружества за 2003 г. възлизат на над 11 700 млн. лв. срещу 10 100 млн.лв през 2002 г.

Държавни помощи в енергетиката – инструмент за реализация на пазарното преструктуриране и минимизиране на фискалния риск

През 2003 г. основните подсектори, ползващи държавни помощи, са централизираното топлоснабдяване и въгледобивът.

През изтеклата година към топлофикационните дружества бяха насочени преки производствени субсидии в размер на 45 млн.лв., като ангажимент от страна на държавата за пълно покриване на загубите имаше само към "Топлофикация София" ЕАД и "Топлофикация Перник" ЕАД във връзка със стартирането на инвестиционни проекти, финансирани с държавногарантирани заеми от СБ и ЕБВР. Използваният икономически подход при целевото разходване на бюджетни средства доведе до пълното компенсиране на годишната загуба във всички субсидирани топлофикационни дружества, а отрасълът като цяло завърши с печалба от 9 млн. лв.

Подземните въгледобивни мини бяха субсидирани общо с 4 млн.лв. от които 1 млн.лв бяха допълнително отпуснати в края на изтеклата година чрез трансформация на бюджетни кредити, предназначени за уранодобива. Използваният икономически подход при целевото разходване на бюджетни средства доведе до намаление на преките загуби в подземния въгледобив с близо 42 % в сравнение с 2002 г.

През 2003 г. бяха използвани 14 млн.лв. за нуждите, възникващи при ограничаване и прекратяване на добива на въглища от неефективни рудници, участъци и мощности и преодоляване на вредните последици от въгледобивната дейност в подземните мини. На практика тези средства се използват за рестриктивно преструктуриране на въгледобивния подотрасъл с което се постигат:

  • запазване на заетостта чрез ангажиране на експлоатационния персонал на мините (около 1 100 бивши миньори) в ликвидационни, рекултивационни и други дейности;
  • елиминиране на вредните последици и опазване на околната среда;
  • елиминиране на фискалния риск, декапитализирането на въгледобивните дружества и натрупването на нови задължения към държавния бюджет, НОИ и други кредитори;
  • съхраняване на инфраструктурата в моноиндустриалните райони, където са съсредоточени мините от подземния въгледобив.

Изпълнение на програмата за социално енергийно подпомагане през 2003 г.

През последните две години с активното участие на МЕЕР бяха извършени съществени промени в нормативната база, свързани с облекчаване на реда и начина за предоставяне на целевите помощи за отопление на социално-слабите лица и семейства.

През 2003 г. се постигна значителен напредък по отношение сроковете за предоставяне на твърдите горива за социално слабите домакинства. За отоплителен сезон 2003-2004 г. домакинствата с ниски доходи, потребяващи твърдо гориво, получиха правото да се снабдят с полагащото им се гориво още през летните месеци. Тази промяна се наложи след обстоен анализ на изпълнението на социалната програма през предходните години и е свързана с предотвратяване на негативи, като:

  • неравномерност в производството на въглища и брикети;
  • пропуснати възможности за реализацията на по-големи количества въглища и брикети от препокриване на търсенето на свободния пазар с изпълнението на социалната програма;
  • спекулативен подход от страна на дистрибуторите при крайното ценообразуване с произтичащо от това ощетяване на правоимащите;
  • злоупотреби от страна на правоимащите с правото им на целева помощ.

Обезпечавайки нуждите на социално-слабите слоеве от населението с електроенергия, топлоенергия, въглища и брикети, дружествата от системата на енергетиката през 2003 г. реализираха програмата на правителството за целево енергийно подпомагане, като бяха задоволени потребностите на социално-слабите лица и семейства, както следва:

през първо тримесечие на 2003 г. (остатъка за отоплителен сезон 2002-2003 г.):

  • с електроенергия - на 135 хил. семейства/месечно;
  • с топлоенергия - на 30 хил. семейства/месечно;
  • с твърдо гориво - на оставащите 150 хил. от общо 535 хил. правоимащи семейства за целия отоплителен сезон 2002-2003 г.

в началото на отоплителен сезон 2003-2004 г.:

  • с електроенергия - на 120 хил. семейства/месечно;
  • с топлоенергия - на 18 хил. семейства/месечно;
  • с твърдо гориво - на 375 хил. семейства, или 100 % издължаване до края на м. декември 2003г. на полагащите се количества за целия отоплителен сезон 2003-2004 г., като 225 хил. семейства са получили горивото под формата на въглища и брикети.

От общо произведените през 2003 г. 640 000 т. брикети за целева социална защита на социално-слабите лица и семейства са предоставени около 300 000 т. брикети.

От гледна точка на финансовото състояние на "Брикел" ЕАД, свързано с изпълнение на програмата за снабдяване с твърдо гориво, беше постигнато по-голямо производство и реализация на брикети в периода юли-декември 2002 г. Това доведе до оптимално натоварване на мощностите на брикетопроизводството и електропроизводството по комбиниран способ, респективно повлия благоприятно върху общата икономическа ефективност на дружествата от комплекса "Марица изток"

Заключение:

През 2003 г. динамиката на основните макроикономически показатели като брутен вътрешен продукт, инфлация и др., свидетелстват за определено оживление на националната икономика. Положителните промени в БВП (5 % ръст в края на 2003 г.) се дължат главно на увеличеното капиталообразуване и потребление, както и на нарастването на местните и чуждестранните инвестиции. Наличните национални данни от първото полугодие на 2003 г. показват, че делът на инвестициите от 18,1 % от БВП през 2002 г., нараства на 19,7 % през първата половина на 2003 г.

През 2003 г. преките инвестиции в енергетиката (без отчитане приноса на проекта ЕК "Марица изток 3") достигнаха 648.67 млн. лева. Ръстът им спрямо предходната 2002 г. е 27,62 %. Това показва, че в отраслов аспект енергетиката има основно значение за растежа на БВП и съхраняването на макроикономическата стабилност на страната.

За енергийния сектор изминалата 2003 г. може да се определи като година на инвестициите не само поради ръста на преките инвестиционни разходи, но и поради стартирането на крупни инвестиционни проекти с участието на чуждестранни инвеститори (ЕК "Марица изток 3"), както и създаването на благоприятни изходни предпоставки за реализацията през 2004 г. на мащабни инвестиционни мероприятия, за които е осигурено финансиране или се подготвя съответно финансово приключване ("Енергия 2"; ТЕЦ "Марица изток 2" – рехабилитация и сероочистки на блокове 1 – 4; рехабилтация на топлофикационните системи в София и Перник и др.). През 2003 г. бяха създадени и условия за разгръщане на приватизационните процеси през 2004 г., посредством привличането на значими чуждестранни инвеститори – главно в електроенергетиката и топлоенергетиката.

В заключение - от гледна точка на постигнатото през 2002 и 2003 г., както и на база създадените през изтеклата година предпоставки за развитие на сектора, новата 2004 г. може да се определи като период, в който ще бъдат постигнати още по-значими резултати в областта на преструктурирането и модернизацията на българската енергетика.


[1] Вътрешната логика на реформите в електроенергийния отрасъл предполага в първите години след отделянето на независимите производствени и разпределителни дружества от вертикално интегрираната национална електрическа компания по-голямата част от финансовите потоци да се концентрира в търговския оператор – НЕК ЕАД, който играе ролята на буфер на системата. С напредването на реформите, укрепването на отделните търговски субекти в сектора и стабилизацията на ДКЕР и особено след постигането на адекватна нормативна и регулаторна практика, постепенно започва ефективно регулиране на финансовите потоци.

[2] От Иран, по газопровода "Син поток" и втечнен газ чрез терминал.

[3] Данните включват само реално инвестираните средства. Договорените  и осигурени финансово инвестиции, като например ТЕЦ Марица изток 3, не са отразени в диаграмата.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 11.10   1531 г. – Швейцарският реформатор Улрих Цвингли загива в битка при Капел по време на втората война на религиозна основа между швейцарските протестантски и католически...