Хотелиерите и ресторантьорите получават най-ниски заплати

10.05.2013 | 12:10
по статията работи: Теодора Пенева
През първото тримесечие на 2013 г. се наблюдава ръст на заетостта и спад на месечните възнаграждения в страната
Хотелиерите и ресторантьорите получават най-ниски заплати

Към края на март 2013 г. се наблюдава лек ръст на заетостта у нас, сочат предварителните данни от последния анализ на Националния статистически институт (НСИ). Спрямо края на декември 2012 г. наетите лица по трудово и служебно правоотношение са се увеличили с 10,5 хиляди души или с 0,5%. Броят им е достигнал 2,23 милиона души.

През последното тримесечие спрямо предходното най-много са се увеличили наетите лица в икономическите дейности "Административни и спомагателни дейности” (с 5,7%) и "Селско, горско и рибно стопанство” (с 3,8%).

Най-съществен спад пък е отбелязан в секторите "Хотелиерство и ресторантьорство” (с 2,3%) и "Строителство” (с 2,2%).

В структурата на наетите лица по икономически дейности най-голям е относителният дял на наетите по трудово и служебно правоотношение в дейностите "Преработваща промишленост” и "Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети” - съответно 21,8 и 17,2%.

Заетостта обаче отчита спад на годишна база. Наетите на работа лица през първото тримесечие от 2013 г. са с 24,9 хиляди души или с 1,1% по-малко в сравнение със същия период на предходната година. Най-голямо намаление на наетите се наблюдава в икономическите дейности "Преработваща промишленост" - с 13,3 хил., и "Хотелиерство и ресторантьорство” - с 9,8 хиляди.

В процентно изражение намалението е най-значително в секторите "Хотелиерство и ресторантьорство" - с 9,2%, и "Строителство” - с 5,6%.

Средна месечна работна заплата

Към края на този март средната месечна работна заплата у нас възлиза на 796 лева. Осреднената стойност, валидна за цялото тримесечие, е 778 лв, което е понижение спрямо последните три месеца от 2012 г. - с 3,1%.

От своя страна по-високият размер на месечните възнаграждения в страната в рамките на предходния отчетен период се дължи главно на рязкото им увеличение през декември 2012 г. до средни 828 лева. Това движение следва тенденцията на покачване, която е започнала през юли 2012 г.

След рекордно високото ниво на заплатата е наблюдаван отчетлив спад през януари 2013 г. до 773 лв. Тенденцията се запазва и размерът намалява и през втория месец от годината до 766 лева, след което през март се покачва до отчетеното ниво.

Икономическите дейности, в които е регистрирано най-голямо намаление на тримесечна база, са "Култура, спорт и развлечения” - със 17,9%, "Образование” - с 10,1%, и "Професионални дейности и научни изследвания” - със 7,2%.

Данните за годишното изменение на индекса на работната заплата показват положителен курс. Размерът на средното месечно възнаграждение у нас през първите три месеца на 2013 г. е нараснал с 4,3% спрямо аналогичния интервал от 2012 г. Ръстът в обществения сектор е от 5,8%, а в частния – от 3,9%.

Най-голямо е увеличението в секторите "Селско, горско и рибно стопанство” - с 21,7%, "Образование” - с 9,2%, и "Държавно управление” - с 6,5%.

В рамките на последното тримесечие най-високи заплати са получавали хората, ангажирани в сферите "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения” (средно по 1822 лв.), "Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива” (1578 лв.) и "Финансови и застрахователни дейности” (1447 лева).

Най-нископлатени пък са били наетите лица в икономическите дейности "Хотелиерство и ресторантьорство” (по 523 лв.), "Административни и спомагателни дейности” (526 лв.) и "Други дейности” (555 лева).

Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Женевски конвенции
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 16.04   1071 г. – С превземането на Бари Италия се освобождава напълно от Византийска власт. 1346 г. – В Скопие Стефан Душан обявява създаването на Сръбско царство,...