ЦИР: Всички заплати трябва да се вдигнат

27.07.2012 | 14:00
по статията работи: Ралица Стоянова
Икономиката на България е в застой, но на фона на ситуацията в Европа, тя показва устойчивост и жилавост
ЦИР: Всички заплати трябва да се вдигнат

"Необходимо е увеличаване на заплатите не по-късно от началото на следващата година. Ако това не се случи, ще има негативни последици върху потреблението и икономическия растеж". Това обясни председателят на Центъра за икономическо развитие (ЦИР) Георги Прохаски, който представи редовния доклад на експертите от Центъра "Икономиката на България, юли 2012 г."

Той препоръча правителството да активизира работата по големи проекти, привличането на инвестиции и електронното правителство.

През първата половина на годината икономиката на България е в застой, сочи анализът на ЦИР. Данните показват забавяне на растежа. Ръсът на БВП се е свил до 0,5% през първото тримесечие спрямо същия период на миналата година, а в сравнение с предишното тримесечие е нулев.

За цялата година икономистите от ЦИР очават ръст на икономиката около 1%, за който би трябвало да допринесат по-добрите данни през второто полугодие.

Инфлацията през първото полугодие е 0,5%. Очаква се през юли тя да се повиши заради увеличението на цените на тока и горивата, но това няма да се отрази особено осезателно върху годишната инфлация. Икономистите прогнозират, че тя ще бъде в рамките на 3-4%.

Заетите намаляват с 1,6% през първото тримесечие на годишна база, като безработицата достига около 13%. Очакванията на икономистите са тя да се задържи над 12% до края на годината.

Крайното потребление бележи ръст от 1,5% през първото тримесечие на годишна база. Увеличението при външната търговия е 0,9% за първите пет месеца на годината.

БВП по текущи цени през първото тримесечие намалява на годишна база. Трите сектора, които са се представили най-добре през мината година, през тази отбелязват спад. Промишлеността регистрира нулев растеж през първото тримесечие на годината. Секторът “Професионални дейности и научни изследвания” регистрира спад от 0,5%. Със 7,2% на годишна база се забавя секторът “Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения”. Финансовият и имотният сектор също бележат спад през първото тримесечие. Строителството и търговията отбелязват слаб ръст в началото на годината. Аграрният сектор регистрира двуцифрен ръст през първото тримесечие на годишна база.

Лошите и престкуктурираните кредити се увеличават, а капиталовият пазар буксува.

За пръв път от 2008 г. насам имаме ръст на инвестициите с 1,3% през първото тримесечие на годишна база. Преките чуждестранни инвестиции за първите пет месеца са 0,5 млрд. евро.

“Въпреки че картината в първата половина на годината не е особено радостна, в контекста на общата ситуация в Европа българската икономика показва устойчивост и жилавост”, заяви Прохаски.

“Прогнозите за връщане към отрицателния растеж не се случиха и това е заслуга на устойчивостта на българския бизнес, който се опитва да се приспособи и да намери изход”, добави икономистът. “Ръстът в износа за страните извън ЕС на фона на спада в износа за Съюза е отдушник. Поскъпването на долара и поевтиняването на еврото ще подпомогнат този процес", смята Прохаски.

“Икономиката ни се справя и няма опасност от нова криза”, заключи икономистът.

Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 11.07   1346 г. – Карл IV е избран за император на Свещената Римска империя. 1733 г. – Осветена е катедралата в Санкт Петербург, известна като Петропавловски събор...