Цените на основните храни у нас остават стабилни

20.01.2012 | 15:15
по статията работи: Теодора Пенева
Резки промени има обаче в цените на пилешкото месо по области
Цените на основните храни у нас остават стабилни
Снимка: Архив

Със започването на новата година не са се променили тенденциите при стойностите на шестте основни хранителни продукта – това сочат данни на Министерството на земеделието и храните (МЗХ). И през периода 11 – 18 януари 2012 г. цените им остават сравнително стабилни.

При продукти като брашното и агнешкото месо не се наблюдават промени в средните за страната стойности на дребно. Същото важи и за захарта; олиото е поевтиняло с една стотинка.

Съществени изменения обаче бележат цените на пилешкото месо – и замразеното, и охладеното. Промените отново са по-ясно изразени в някои области на страната и са в размер от 10 до 42 стотинки за килограм. Това важи както за големите търговски вериги (ГТВ), така и за другите търговски обекти (ДТО).

Захар

Стойностите на бялата кристална захар са останали стабилни за периода 11 – 18 януари. Средната цена на продукта на дребно за страната е 2,38 лева за килограм – без промяна спрямо периода 4 – 11 януари. На регионално ниво раздвижване на цените има само в две области – във Варна захарта е поскъпнала с 10 стотинки за килограм, а в Перник е поевтиняла със 7 стотинки в големите вериги.

Олио

Съвсем леко (със стотинка) е поевтиняло олиото за същия изследван период. През седмицата средната му за страната стойност на дребно е била 2,93 лева за литър. И тук резки промени в цените в проучваните области се наблюдават само в ГТО. В Добрич олиото е поскъпнало с цели 14 стотинки за литър. Това обаче не е оказало влияние върху средната за страната цена, тъй като в Кърджали, Враца и Монтана стойността на продукта се е понижила със 7 стотинки.

Брашно

Както всяка седмица, най-стабилни остават цените на брашното тип 500. Средната му за страната стойност на дребно в интервала 11 - 18 януари е била 1,05 лева за килограм.

Тук обаче се забелязват по-съществени ценови разлики на регионално ниво. Амплитудите между най-ниската и най-високата стойност по области са съответно 22 стотинки в големите и 23 стотинки в малките магазини. Най-евтино в ГТВ брашното се предлага във Варна (92 стотинки за килограм), а в ДТО – в Добрич (96 стотинки за килограм). И в двата вида търговски обекти продуктът върви най-скъпо в Бургас – съответно за 1,14 и 1,19 лева. Съществен е и маржът между средната за страната цена на дребно в големите вериги и в магазинчетата – той е в размера на 7 стотинки за килограм.

Яйца

Няма промяна в средната цена на яйцата размер М на дребно – за периода 11 - 18 януари тя е била 25 стотинки за брой. В нито една изследвана област не е регистрирано рязко поскъпване или поевтиняване. Маржът между средната за страната стойност в ГТВ и в ДТО е в размера едва на една стотинка за яйце.

Стабилни остават и стойностите на яйцата размер L. През седмицата те са се продавали за средно 27 стотинки за брой на дребно, като има минимално повишаване (със стотинка) спрямо интервала 4 – 11 януари. Цената им за страната е с 2 стотинки над тази на по-малките яйца. На областно ниво почти няма промени.