Ще видим ли петролния вариант на банковите измами?

17.05.2013 | 14:00
по статията работи: Александър Димитров
ЕК задълбочава разследването си за измами и манипулации на цените в петролния сектор
Ще видим ли петролния вариант на банковите измами?

Европейското разследване относно фиксираните цени на петрола се разширява и достига още по-големи мащаби. Ситуацията започва много да напомня на тази с разследването на международните регулатори за манипулиране на междубанковите лихвени проценти. Последното включване е на финландската корпорация Neste Oil, която също е помолена да даде информация относно потенциална манипулация на пазарите за суров петрол и биогориво.

Разследването започна след като унгарският производител на биогориво Pannonia Ethanol внесе жалба до Европейската комисия (ЕК) миналата година. Оплакването на унгарците бе, че агенцията за котировка на петрола Platts им е отказала участие при определянето на цените на горивото.

Междувременно една от най-големите европейски петролни компании Statoil, която също е част от разследванията, обяви, че има „нулева толерантност“ към всякакви нарушавания на правилата.

Statoil, заедно с колосите Shell и BP, е гледана под лупа поради потенциалната манипулация от страна на трите компании на цените на петролния пазар. И трите компании имат достатъчно широк отзвук на световно равнище в ниша, която акумулира близо 3,4 трилиона долара годишно, уточнява агенция "Блумбърг".

Neste Oil заяви вчера, че не е обект на разследването и ще сътрудничи на максимума на силите си с органите. За разлика от нея, Platts е под директния обстрел на разследването. Агенцията публикува котировки, по които компаниите на пазара се ориентират за цените на суров петрол, а дистрибуторите – за цените на дизела и бензина. Търговците докладват за транзакциите на Platts и сделките служат като ориентир за определянето на цената.

Френският гигант Total изчислява, че близо 80% от всички транзакции на суров петрол и други горивни продукти, са свързани с референтните котировки като тези на Platts.

В сектора на биогоривата агенцията отговаря за цената на етанола и биодизела. Но това не са единствените продукти, до които авторитета на Platts достига. Компанията – заедно с конкуренцията си в лицето на Argus Media и ICIS, има определяща роля и във формирането на цените на сурови материали, използвани в продукти от найлонови торбички до автомобилни части в химическата промишленост, която се оценява на 2,2 трилиона долара годишно.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 16.04   1071 г. – С превземането на Бари Италия се освобождава напълно от Византийска власт. 1346 г. – В Скопие Стефан Душан обявява създаването на Сръбско царство,...