Регулатори откриха слабости в Euribor

11.01.2013 | 17:55
по статията работи: Петя Бързилска
Европейският банков орган и Европейският орган за ценните книжа и пазарите са открили сериозни слабости и влияние в управлението на механизма за определяне на показателя
Регулатори откриха слабости в Euribor

Два европейски регулаторни органа отправиха предупреждение към базираната в Брюксел неправителствена организация Euribor-EBF, която определя нивото на междубанковия лихвен показател Euribor (Euro Interbank Offered Rate), съобщава “Уошингтън поуст“.

Европейският банков орган (EBA) и Европейският орган за ценните книжа и пазарите (ESMA) са открили сериозни слабости и влияние в управлението на механизма за определяне на Euribor и отправиха редица предложенията към мениджмънта.

Двете институции искат коренна реформа в управлението на асоциацията в следващите шест месеца. Регулаторните органи настояват за преразглеждане на управлението, промяна на кодекса на поведение и отваряне за външен одит. Освен това според органите е нужно Euribor-EBF да намали влиянието на участващите банки в нейния управителен съвет.

Euribor-EBF е свързана с Европейската банкова федерация (European Banking Federation - EBF) и е създадена през 1999 г. с пускането на общата европейска валута евро. От своя страна EBF представя банки в 31 държави и е създадена през 1960 г.

Прегледът на дейността на Euroibor е част от продължаващото разследване от международните регулатори за манипулиране на междунабнковите лихвени нива, сред които са лондонският LIBOR и Euroibor. Лихвените ставки се използват за оценката на финансови инструменти.

Британската Barclays и швейцарската UBS се съгласиха да платят глоби за милиони долари след като се признаха за виновни по обвиненията за манипулиране на междубанковите ставки.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 24.04   1479 г. пр.н.е. – Тутмос III става фараон на Египет. 1184 г. пр.н.е. – Гърците влизат в Троя с помощта на Троянски кон (по предания). 1771 г. –...