Ще стане ли твърде горещо за индустриите?

26.08.2013 | 15:15
по статията работи: Петя Бързилска
Заедно с глобалното затопляне се променя и световният климат на бизнеса, ще се справи ли България с това предизвикателство? Ключът сега е адаптация

Предвижда се бързо развиващ се глобален пазар за зелени индустрии –пример са данните, че световният пазар на енергия от възобновяеми източници през 2011 г. е възлизал на около 200 милиарда евро - шест пъти размера на инвестициите преди 7 години.

България  е близо до лидерите в зеления растеж в Западна Европа. Това позволява да се търси по-тясна интеграция с тях чрез насърчаване на преките зелени чуждестранни инвестиции и търговията с екологично чисти стоки и компоненти. Предприятия от икономиките с високи доходи все повече ще търсят разходни предимства чрез изнасяне на своите  производства, твърди Репник.

Привличането на такива инвестиции изисква добра бизнес среда, но също така изисква и по-добра рамка, която да стимулира  и подкрепя зелените иновации. Страната ни може да се превърне в инвестиционна дестинация за зелено производство, което ще доведе до диверсификация на експортната кошница с по-висок дял на иновативни продукти, което от своя страна ще доведе до създаване на работни места в устойчиви сектори на икономиката.

Финансовата рамка на ЕС за периода 2014-2020 г. ще предостави на България възможност да стимулира зелените бизнес иновации чрез новата оперативна програма за иновации и конкурентоспособност.

Всички казано дотук автоматично задейства идеи за печелене на пари. Но не е ли редно вече да се замислим как би могла да спечели околната среда? Какви рискове е нужно да бъдат поети за успешното адаптиране на човечеството, и в частност на България, ако не за да спечели от глобалните климатични промени, то поне да не пострада от тях? А Вие ? Какви рискове можете да поемете?

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 24.09   622 г. – Мохамед и неговите последователи завършват своята хиджра от Мека до Медина, за да избегнат религиозни гонения. 1689 г. – Български доброволци участват...