Яйцата и агнешкият бут поскъпват

09.03.2012 | 15:00
по статията работи: Теодора Пенева
Продължава раздвижването на цените на шестте основни хранителни продукта
Яйцата и агнешкият бут поскъпват
Снимка: Sxc.hu

Продължава раздвижването на цените на шестте основни хранителни продукта – захар, яйца, олио, брашно, пилешко и агнешко месо, през периода 29 февруари – 7 март 2012 г. Това става ясно от данни на Министерството на земеделието и храните (МЗХ). 

Макар Великденските празници да са все още далеч, продуктите, които традиционно слагаме на трапезата си тогава, поскъпват. Анализът сочи, че така обсъжданите напоследък яйца са поскъпнали с по 5 стотинки за брой – както размер M, така и размер L.

Изненадващо са се повишили цените на замразеното пиле (с 3 стотинки), на агнешкия бут (с 24 стотинки) и на агнешката плешка (със 7 стотинки). Промените засягат основно големите търговски вериги (ГТВ) – някои от хранителните стоки там са дори по-скъпи в сравнение с продаваните в другите търговски обекти (ДТО).

Леки изменения има при захарта и олиото – съответно поевтиняване и поскъпване с по една стотинка. Без промяна остават средните за страната стойности на брашното и на цялото агне.

Захар

И през периода 29 март – 2 февруари бялата кристална захар на дребно леко е поевтиняла. Средно за страната цената й е била 2,34 лева за килограм, като понижението спрямо интервала 22 – 29 февруари е в рамките на стотинка.

На областно ниво има движение на цените само в част от изследваните области, като най-често то е в рамките на 1-8 стотинки. Единствено, в големите магазини във Варна има по-сериозно поевтиняване на продукта – с 21 стотинки за килограм.

Олио

Олиото също следва ценовите си тенденции – през изминалата седмица средната му за страната стойност се е повишила със стотинка до 2,95 лева за един литър. Цената му обаче остава сравнително стабилна в различните региони. Влияние за средната стойност оказва поскъпването на продукта в ГТВ в Бургас с цели 25 стотинки за литър.

Брашно

Отново остават стабилни стойностите на брашното тип 500 през седмицата 29 март – 2 февруари. Средната му за страната цена е била 1,04 лева за килограм. Отчетено е леко поевтиняване на продукта в големите вериги и слабо поскъпване в малките – с по една стотинка. По области не се забелязват съществени ценови промени.

Яйца

В рамките на изследвания периода най-много са поскъпнали яйцата размер М и размер L на дребно – средно с по 5 стотинки за брой. Увеличението е засегнало всяка от проучваните области и в по-голяма степен големите търговски вериги. И в двата си размера продуктът се е продавал по-изгодно в малките магазини, отколкото в големите.

Цената на яйцата размер М за страната е била 38 стотинки. Най-много тя се е повишила в ГТВ на Благоевград и на Кюстендил – с по 10 стотинки за брой.

Яйцата размер Lса вървели средно за по 41 стотинки. Най-голямото поскъпване в големите вериги е отчетено в Плевен – с 10 стотинки за яйце. В ДТО най-съществено е нараснала цената на продукта в Търговище – с 11 стотинки.

Агнешко месо

Изненадващо раздвижване се наблюдава в цените на агнешкото месо на дребно за интервала 29 февруари – 2 март. Изменения има в стойностите на агнешката плешка и на агнешкия бут. Стабилна остава единствено цената на цялото агне на дребно – средно за страната тя отново е била 13,23 лева за килограм.

С 24 стотинки е поскъпнал агнешкият бут до 13,84 лева за килограм за страната. В отделните региони най-значителното повишение за ГТВ е отчетено в Разград – с 85 стотинки. В малките магазини в Хасково продуктът е поскъпнал най-много – с един лев за килограм.

Цената на агнешката плешка е скочила със 7 стотинки до 13,44 лева за килограм средно за страната. Раздвижването по области обаче е разнопосочно. Отново най-голямото поскъпване е отчетено в ДТО в Хасково – в размера на един лев. Най-същественото поевтиняване е било в магазинчетата в Пловдив – с 40 стотинки за килограм.

Пилешко месо

Изменения има и в стойностите на пилешкото месо на дребно. Докато цените на охладеното пиле нехарактерно са се стабилизирали, замразеното е поскъпнало с 3 стотинки за килограм средно за страната.

Пиле – замразено

През проучвания период продуктът е струвал 4,41 лева. Промените засягат предимно големите вериги, където замразеното пилешко месо е вървяло по-скъпо, отколкото в малките магазини. На регионално ниво най-голямото поскъпване е отчетено в Разград – с цели 70 стотинки за килограм. Други по-съществени скокове са регистрирани в Търговище (с 45 стотинки), както и в Бургас и в Русе (с по 30 стотинки). Най-съществено продуктът е поевтинял във Варна – с 25 стотинки за килограм.

Пиле – прясно, охладено

Прясното пилешко месо отново е вървяло средно за 5 лева за килограм на дребно. Въпреки това се наблюдават някои ценови промени в отделните региони. Най-много се е понижила цената на продукта в ГТВ във Варна – с 22 стотинки, а най-много се е повишила в Силистра – с 35 стотинки за килограм, също в големите магазини.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 12.12   1443 г. – Варненски кръстоносен поход: В Битката при Златица настъплението на кръстоносците, предвождани от Владислав III и Янош Хуняди, към Одрин е спряно от силна...