"Ди Велт": Новата Студена война в цифри

25.04.2017 | 16:50
по статията работи: econ.bg
Богатите на петрол страни ограничават разходите
"Ди Велт": Новата Студена война в цифри
Снимка: под лиценза на creative commons

Доскоро Саудитска Арабия бе смятана за един от най-големите купувачи на оръжие. От 2002 г. военните й разходи постоянно са нараствали. Но това вече е минало. По данни на Стокхолмския институт за изследване на проблемите на мира (Sipri) през миналата година военните разходи на кралството са се свили с 30%. 

Това също така повлия и на световните приоритети в тази област. Както и преди класацията се оглавява от САЩ и Китай, но на трето място този път е Русия. Саудитска Арабия е слязла на четвърта позиция. Като цяло световните разходи за отбрана през 2016 г. са отбелязали леко покачване с 0,4%, достигайки 1,686 трилиона долара. Като 611 милиарда долара /+1,7%/ се падат на САЩ. 

Ежегодното изследване на Sipri очертава няколко тенденции. След 5 години на съкращения на военните разходи американският военен бюджет през 2016 г. е нараснал за пръв път. В Европа е регистриран ръст за втора поредна година с 2,6%. Най-вече Италия е увеличила значително своите разходи за превъоръжаване. 

Но светът е още твърде далеч от рекордните харчове за оръжие. Според данните на Sipri през 2011 г. те са били по-големи, отколкото са днес – на рекордното ниво от 1,699 трилиона долара. И всички тези цифри само приблизително отразяват истинските световни разходи. Така например, бюджетите на някои държави, като Сирия, Северна Корея, Катар, ОАЕ или Ливан не могат да бъдат отчетени, тъй като няма никакви надеждни данни. Що се отнася до Китай, то неговите военни разходи се е наложило да бъдат оценени. 

Богатите на петрол страни ограничават разходите 

Фактът, че военните разходи през 2016 г. са се увеличили само незначително е резултат от рязкото съкращаване на военните бюджети на нефтодобиващите държави. Само две от 15 страни с големи съкращения на военните разходи не са били износители на петрол, отбелязва Sipri. Своите военни разходи са намалили дори Ирак и Венецуела.

Доминиращото положение на Америка в областта на военните бюджети се прояснява от няколко цифри. През 2016 г. на САЩ с неговите 611 милиарда долара се падат около 36% от всички разходи за отбрана. Китай е на второ място, като неговият военен бюджет се оценява на около 215 милиарда долара. Това изглежда доста по-скромно. А Русия е трета със само 69,2 милиарда долара, макар че нейните военни разходи през 2016 са се увеличили с 5,9%. В сравнение с 2007 г. военните разходи на Москва са нараснали с цели 87%. На четвърто място в класацията за миналата година е Саудитска Арабия с 63,7 милиарда долара, след нея се нарежда Индия. 

Само 4 държави от НАТО изпълняват условията за отделяне на 2% от БВП за отбрана 

Експертите на Sipri също така внимателно са проучили многократните изказвания на американския президент Доналд Тръмп, който настоява европейците да увеличат своите военни разходи. Става дума за споразумението на 28 страни-членки на НАТО, според което 2% от БВП трябва да бъдат заделяни за отбрана. 

В момента само четири държави от алианса изпълняват това условие, а именно САЩ с 3,3%, Гърция, Франция и Естония. 

Институтът Sipri е провел удивително изчисление: ако всички държави от НАТО спазваха правилото за „2%“, то чисто математически разходите на НАТО дори щяха да намалеят със 159 милиарда долара или с 18%. Това е много просто обяснимо. Ако САЩ съкратят своите военните разходи от днешните 3,3% до 2% от БВП, т.е. те биха съкратили своя военен бюджет с 39% или с 240 милиарда долара. В отговор европейските страни-членки на НАТО трябва да увеличат своите разходи с една четвърт или 66 милиарда долара. 

Германия с 28 милиарда долара не изпълнява условието на НАТО 

Преди всичко Германия изостава при изпълняването на целите на НАТО. Чисто математически отбранителният й бюджет трябва да бъдат увеличен от 41,1 милиарда до 69 милиарда долара. Тогава чисто теоретично Германия би могла да се изкачи от девето на четвърто място в световната класация на военните разходи. 

Значително би се увеличил и военният бюджет и на Канада, като той ще се удвои от 15 на 31 милиарда долара. И на Испания, където увеличението ще е с 10 милиарда долара 25 милиарда.

Но експертите на Sipri допускат, че става дума за теоретични модели. В реалността САЩ ще останат на днешното равнище и няма да съкращават военните си разходи. Тогава ще се получи нарастване на парите за отбрана като цяло. Само бюджетът на страните от НАТО достига 962 милиарда долара, което прави 57% от всички световни разходи за въоръжаване. 

Източник: Автор: Герхард Хегман, „Ди Велт“, превод на БГНЕС по сайта ИноСми

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
- Келнер, какво пие русата дама в ей там??? - Скъпо 32-годишно уиски, господине... - Аха... Поднесете ѝ тогава три бучки лед от мен!!!
На този ден 20.02   395 г. – Открит е първият в историята на християнството женски манастир във Витлеем. 1364 г. – Кралица Маргарет Дръмонд и Дейвид II сключват брак. 1530 г....