"Златната криза"

17.04.2013 | 14:00
по статията работи: Александър Димитров
Сривът в цената на благородния метал удря по резервите на централните банки по света
"Златната криза"

Инвеститорите масово се отървават от златото в името на ценни книжа с най-трескавата скорост от две години насам, съобщава агенция „Блумбърг“. С поведението си те усложняват допълнително „златната криза“ от последните дни, която вече взе за жертва близо 560 милиарда долара от стойността на резерва на световните централни банки.

Фондовете са били ударени от нетни отливи в размер на 11,2 милиарда долара за текущата 2013 година (считано до 10 април). Разменните стоки, свързани със злато, пък са се понижили с 37,2 милиарда долара отново за тази година. Тези данни изтъква консултантската компания за статистики EPFR Global.

Централните банки на държавите по света са най-големите губещи от възникналата ситуация. Причината се корени в това, че те притежават близо 31 694 метрични тона злато, или 19% от общия обем на изкопаното злато по света. След подобряване на пазарната си стойност си за 12 поредни години, благродният метал потъна с 29% спрямо рекордното си равнище от 1923 долара за тройунция през септември 2011 година.

Изборът на ценни книжа от страна на инвеститорите не е учудващ. В условия на все още надвиснала световна криза, която обаче постепенно се стабилизира, редица държави успяват да държат инфлацията под контрол. Наред с това голяма численост корпорации отбелязват ръст в приходите си. Тези и други фактори да подхранили стойността на глобалните ценни книжа с още 2,28 трилиона долара.

Фючърсите на златото са се понижили с 18% за 2013 година на борсата в Ню Йорк. Спадът с 9,3% на 15 април пък отбеляза негативен рекорд, сравним едва със ситуацията от януари месец 1980 година.

Проблемите с благородния метал са увредили стабилно стойността на резервите, които имат централните банки, както и Международния валутен фонд (МВФ). Така равнището на авоарите е спаднало до 1,4 трилиона долара в сравнение с предишните 1,96 трилиона долара.

Най-големи играчи на златния пазар са САЩ и Германия. Повече от 70% от резервите на двете страни се състоят от злато. Русия, която е седма в класацията с 976,9 тона злато, пък през последните години ръководи политика на упорито изкупуване на благородния метал.

Ръководителите на централни банки по света реагират различно. Управителят на институцията на Шри Ланка изтъкна, че според него падащите цени на златото са възможност за редица държави да увеличат запасите си със злато. Южнокорейската национална банка пък обяви, че проблемът всъщност не е толкова „значим“.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 22.09   1499 – Между Австрия и Швейцария е сключен мирен договор, с което се слага край на Австрийско-швейцарската война и е призната независимостта на Швейцария. 1792...