Брашно
Търговската стойност на брашното е отбелязала леко увеличение (с 1 стотинка) спрямо нивото, измерено в периода 17-24 април. Последната отчетена цена на дребно на продукта средно за страната е 1,15 лв./кг. Движението на индекса следва вариациите, застъпени от началото на годината досега, и въпреки повишението, той остава сравнително стабилен.
В рамките на последната седмица са регистрирани няколко ценови промени на продукта в отделните региони, предимно в ГТВ. Увеличенията са от 2,8-4,9%, а намаленията – с 1,7-1,8%.
Агнешко месо
И трите проучвани разфасовки на агнешкото месо са поевтинели в рамките на последните три седмици.
Цената на цялото агне се е понижила с 23 стотинки до 12,94 лв./кг. Тази на бута е спаднала с 21 стотинки до 13,59 лв./кг, а на плешката – с 15 стотинки до 12,95 лв./кг.
Цяло агне
През последната проучвана седмица (8-15 май) „следпразнично“ е закрито предлагането на цяло агне в големите вериги в три региона – Видин, Враца и Монтана. Тъй като в дните 1-8 май там са отчетени най-високите стойности на месото, това води до седмично понижение на средната цена.
В малките магазини е налице поскъпване с 3,2% на цялото агне във Видин и спад с 5,5% в Благоевград.
Агнешки бут
На областно ниво са измерени пет седмични колебания в цената на агнешкия бут. Най-отчетливите са регистрирани в мрежата на ДТО – увеличение с 2,7% (Бургас) и две съществени намаления, съответно с 4,9% (Благоевград) и с 10% (София).
Агнешка плешка
Въпреки че в триседмичен план цената на агнешката плешка бележи най-малка промяна от трите разфасовки, в рамките на интервала 8-15 май при нея са измерени най-отчетливите регионални колебания.
Почти наполовина се е увеличила търговската стойност на месото в големите търговски вериги в Добрич – с 43,3% или с 3,90 лв./кг. Все пак достигнатото ниво от 12,90 лева не е най-високото за страната.
Останалите по-резки изменения са повишение с 3,8% във Варна и с 4,4% в София – и двете в мрежата на ГТВ.
Пилешко месо
Пиле – замразено
През периода 24 април – 15 май замразеното пиле на дребно леко е поевтиняло. Средно за страната цената му е намаляла с 2 стотинки до 5,10 лв./кг.
В рамките на последната седмица обаче са регистрирани няколко резки покачвания, най-съществените от които – със 7,2% (40 ст.), измерени в големите магазини в Русе, Силистра и Разград. Най-много месото е поевтиняло в ГТВ във Варна – с 3% или с 20 стотинки.
Продуктът все още се търгува на много по-висока цена в ДТО, отколкото в ГТВ. Средно за страната отбелязаният в интервала 8-15 май марж е в размер на 19 стотинки.
Пиле – прясно, охладено
За разлика от замразеното месо, прясното леко е поскъпнало в последните три седмици. Отбелязаният скок е с 3 стотинки до цена от 5,31 лв./кг средно за страната.
Областните изменения са съсредоточени в мрежата на големите вериги и обхващат повечето региони. Най-отчетливо охладеното пиле е поскъпнало в ГТВ във Варна – с 9,7% или с 46 стотинки. В хипермаркетите в Бургас, Разград, Сливен и Силистра цената на месото е спаднала с 3,8-4,8%.