Forton: По-голяма прозрачност на пазара ще увеличи чуждите инвестиции в недвижимост у нас

29.09.2016 | 13:40
по статията работи: econ.bg
Страната ни е привлекателна и с първокласен продукт при по-висока доходност от развитите пазари
Forton: По-голяма прозрачност на пазара ще увеличи чуждите инвестиции в недвижимост у нас
Снимка: под лиценза на creative commons

Липсата на единен стандарт при оценките на недвижими имоти е сред действително сериозните теми за бизнеса в страната. Това води до различни интерпретации, а в някои случаи дори може да изкриви резултатите от оценяването. Затова и прозрачността е водеща тема на третата RICS* конференция „Оценки и инвестиции в недвижими имоти“, която ще се проведе в България.

"Пазарните оценки, които не са в съответствие с международните оценителски стандарти (IVS) нерядко не изпълняват основните си функции – да дават точна и надеждна информация за качествата на оценявания актив и неговата стойност”, казва Михаела Лашова, изпълнителнен директор на Forton/Cushman&Wakefield и посланик на RICS за Югоизточна Европа.

„И обратното, обективната оценка, направена от оценител, който спазва стриктно международните стандарти, дава надеждна и точна информация за това как се представя дадена инвестиция във времето и какъв е резултатът от взетите решения в дългосрочен план”, добавя тя. 

Според нея, коректността на оценките влияе значително върху инвестиционния пазар, тъй като осигурява необходимото спокойствие и доверие от страна на инвеститорите да вложат парите си. В същото време обективното оценяване на активите дава точна представа как се развиват конкретните инвестиции, а с тях – и имотният пазар като цяло.

"Тази година темата за прозрачността стана още по-значима и покрай стрес-тестовете на банковата система, тъй като в голямата си част обезпеченията по отпуснатите кредити са недвижими имоти”, казва още Лашова.

„През последните години наблюдаваме видимо движение на капитали от развитите пазари в Западна Европа на юг, а впоследствие и към Централна Европа. Югоизточна Европа и в частност България са привлекателни, тъй като предлагат първокласен инвестиционен продукт при нива на доходност, които вече не могат да бъдат постигнати на по-зрелите пазари“, коментира Михаела Лашова. 

Нейната прогнозата е, че инвеститорският интерес към региона ще се трансформира в конкретни сделки.

"Очакванията ни се потвърждават и от участието ми в тазгодишното издание на CEE Property Forum, който се проведе във Виена с партньорството на RICS. В програмата освен горещите теми като Brexit, влошаващата се демографска картина, икономическите перспективи пред Европа и развитието на имотните пазари, присъстваше и специален панел за Югоизточна Европа, където бях сред участниците. Наблюденията ми са, че регионът става все по-интересен за инвестиции и имотните пазари вече започват да привличат големите капитали”, допълва Михаела Лашова.

В България и Македония Forton е лидер с 11-годишен опит в предоставянето на услуги за бизнес имоти за инвеститори, корпоративни клиенти и банки. Forton е стратегически партньор на глобалната консултантска компания Cushman&Wakefield в двете страни и част от AG Capital, най-голямата българска група от компании за услуги, свързани с недвижими имоти, в която влизат още „Адрес“, BLD, Unique Estates.

Forton предлага решения от начало до край за проекти за офис, търговски и логистични центрове, хотели, курорти, жилищни комплекси, специализирани имоти и проекти. Експертите й могат да помогнат с инвестиционно планиране и консултиране, отдаване под наем и наемане на офис, търговски или индустриални площи, продажби и придобивания, бизнес консултиране, оценки на имоти и управление на активи. Като регулирана от Royal Institution of Chartered Surveyors компания Forton работи по най-високите международни стандарти за услуги, свързани с недвижими имоти. Партньорството с Cushman&Wakefield позволява на компанията да служи като двупосочна връзка между българската и глобалната икономика.

Cushman & Wakefield е най-голямата в света неборсова компания за услуги, свързани с бизнес имоти. Тя консултира и представлява клиенти във всички аспекти на ползването и инвестициите в имоти и се е установила на ключови позиции в основните пазари по света, както показва и честото й участие в много от най-значителните договори за наем на имоти, продажби и мандати за управление.

Създадена през 1917 г., след обединението с DTZ тя има офиси в 60 страни и повече от 43 хиляди служители. Предлага пълния спектър от услуги за всички видове имоти, включително отдаване и наемане, продажби и придобивания, дългово и структурирано финансиране, корпоративно финансиране и инвестиционно банкиране, корпоративни услуги, управление на имоти, управление и поддръжка на сгради и съоръжения, проект мениджмънт, консултиране и оценки. 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 10.10   732 г. – Битката при Поатие: Близо до Поатие, Франция, майордомът на Меровингите – крале на франките, Карл Мартел разбива голяма армия на маврите и по този...