Freedom House: България отстъпва от демократичните реформи

08.06.2012 | 08:48
по статията работи: Лили Бончева
Събития през 2011 г. показаха продължаващите предизвикателства пред демократичните институции в страната, отбелязва организацията в ежегодния си доклад
Freedom House: България отстъпва от демократичните реформи
Снимка: Sxc.hu

България отбелязва ново отстъпление от демократичните реформи и остава "полуконсолидирана демокрация", показва ежегодният доклад на неправителствената организация Freedom House (Фрийдъм Хаус) за страните в преход.

Въпреки постигнатите от България успехи в прехода след рухването на комунистическия режим през 1989 г., събития през 2011 г. показаха продължаващите предизвикателства пред демократичните институции в България, отбелязва организацията. Президентските и местните избори бяха белязани от сериозна административна неефективност и забавено оповестяване на резултати. Неефективността и корупцията в съдебната система продължават да се смятат за голям препъни камък за България в борбата й срещу корупцията по високите етажи на властта и организираната престъпност.

Freedom House прави оценка на страната ни въз основа на редица критерии, сред които национално демократично управление, избирателен процес, гражданско общество, независимост на медиите, местно демократично управление, рамка и независимост на съдебната власт, корупция. През 2011 г. в пет от категориите не е настъпила значима промяна, а в две от тях - избирателен процес и рамка и независимост на съдебната власт е отчетено отстъпление. Прогнозата на организацията е, че през 2012 г. състоянието на демокрацията в страната ни ще се влоши още повече.

Тя посочва, че опитът на президента Георги Първанов да създаде собствена политическа партия не е успял да набере сили, което показва силата на конституционните традиции, забраняващи президентските партии. Общественото доверие в правителството и премиера Бойко Борисов продължи да намалява леко през годината, но не се различава много от процента на доверие в предишните три правителства и премиери, отбелязват от организацията. Политическото напрежение между предишния президент и премиера изглежда се стабилизира, особено след като кандидатът на партия ГЕРБ спечели президентските избори през октомври. Но практиката на правителството на правене на политика ad hock (на момента) продължава в отсъствието на по-прагматични стратегии за управление.

По отношение на избирателния процес Freedom House посочва, че освен обичайните твърдения за купуване на гласове и манипулиране на резултатите, президентските и местните избори са се характеризирали и със значителна административна неефективност, довела до проблеми с избирателните регистри, дълги опашки за гласуване и отлагане на обявяването на официалните резултати. По-голямата част от отразяването на изборите през 2011 г. се яви във формата на платено политическо съдържание, създавайки недостиг от независима информация, отбелязва организацията. Заради лошото административно управление на избирателния процес рейтингът на България пада от 1,75 на 2, допълва тя.

По отношение на медиите се посочва, че през 2011 г. са се наблюдавали допълнителна концентрация на собственост на медии и увеличаващи се обвинения в припокриване на медийни и политически интереси. Организацията отбелязва, че двата най-продавани ежедненвника в страната "Труд" и "24 часа" са били придобити от бизнесмените Огнян Донев и Любомир Павлов и припомня, че от 2009-2010 г. на пазара на печатните медии има нов играч - "Нова българска медийна група", която увеличава контрола си над пазара.

Организацията отбелязва и два инцидента - избухването на малка бомба през февруари пред входа на вестник "Галерия", вестник, известен с критичното си отношение към управлението на ГЕРБ, и взривяването по време на предизборната кампания на колата на телевизионния водещ Сашо Диков, също известен с критичните си възгледи към ГЕРБ.

Няма съществена промяна и в борбата с корупцията, като тя остава на същото ниво като през 2009 г. и не се очаква промяна тази година. Отбелязва се, че системата от звената, натоварени да се борят с корупцията, продължава да страда от липса на достатъчна координация и ясна отговорност и отчетност. Неспособността на властите да пресекат ширещата се корупция, особено по граничните пунктове, става причина за отлагането от ЕС на приемането на България в Шенгенската зона, освободена от митнически контрол.

По отношение на съдебната система се посочва, че тя страда от дълги процедури, отлагания, дефектни предсъдебни разследвания и отмяна на обвинения поради технически детайли, предаде БГНЕС. Организацията отбелязва, че назначенията от Висшия съдебен съвет в съдебната система за довели до искания за оставки и реформи от широки професионални и граждански среди. Отбелязва се и воденото от Европейската асоциация на съдиите разследване срещу вътрешния министър Цветан Цветанов заради непрестанните му заплахи срещу съдебната власт, които застрашили независимостта на съдебната система и нарушили европейските стандарти за върховенство на закона.

В прогнозата на организацията за 2012 г. се казва, че основната цел на българското правителство ще бъде контролирането на вътрешните последици от световната финансова и икономическа криза и същевременно прилагането на дълго отлаганите реформи в сектори като здравеопазване, висше образование и правосъдието. Най-голямото предизвикателство пред правителството остава ефективността на държавните разходи и мерките за справяне с корупцията и организираната престъпност.

Оцени статията:
4.50/2
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 15.11   1315 г. – В борбата си за независимост войските на новосъздадената Швейцарска конфедерация побеждават австрийската армия в битката при Моргартен. 1533 г. – В...