Годишно консумираните във Великобритания сандвичи водят до отделянето на същото количество въглероден диоксид, колкото изхвърлят осем милиона автомобили, сочи изследване.
Всяка година във Великобритания се консумират близо 11,5 млрд. сандвичи, половината от които са домашно приготвени, а другата половина се купуват, сочат от Британската асоциация за сандвичи (BSA). Това годишно потребление "генерира средно 9,5 милиона тона CO2 еквивалент, което е равно на годишното използване на 8,6 милиона автомобила", каза Адиса Азапагич, професор в университета в Манчестър, която представи проучването, пише БГНЕС.
Изследователите проучили въглеродния отпечатък от 40 различни пълнежа.
Беше установено, че масовите сандвичи, съдържащи свинско месо (бекон, шунка или наденица), са с най-голям принос, следвани от сандвичите, съдържащи сирене или скариди.
Открито било, че най-зареденият с въглерод пълнеж е закупената от магазина "закуска за цял ден", състояща се от яйца, бекон и колбаси.
При това производство се генерират 1,441 грама въглероден диоксид, еквивалентни на емисиите СО2, произведени при пътуване с кола на 19 километра.
“Най-чистият“ продукт е домашна шунка и сирене, като производството, съхранението, опаковането и транспортирането на сандвичи, продавани в магазина, отчитат тяхното повишено екологично въздействие.
Изследователите изчисляват, че въглеродният отпечатък на сандвичите може да бъде намален наполовина чрез промяна на рецепти и опаковки, рециклиране на отпадъците и удължаване на техния срок на годност.
"Трябва да променим етикетирането на храната, за да увеличим срока на употреба, тъй като те обикновено са доста консервативни", каза Азапагич.
"Като се има предвид, че сандвичите са основна част от британската храна, както и значителният им пазарен дял в хранителния сектор, е важно да се разбере приносът на този сектор за емисиите на парникови газове", добави тя, цитирана от БГНЕС.