Българите не се отказват от рестото и в дребни монети

17.10.2024 | 07:55
по статията работи: econ.bg
Българите не се отказват от монетите и те още имат място в портфейла им. Въпреки обезценката, не са малко и тези от тях, които си вземат стотинките като ресто
Българите не се отказват от рестото и в дребни монети
Снимка: под лиценза на creative commons

Българите не се отказват от монетите и те още имат място в портфейла им. Въпреки обезценката, не са малко и тези от тях, които си вземат стотинките като ресто.

Това се забелязва и от последните данни от Българската народна банка. Расте броят на монетите, които се въртят в обращение у нас. В края на септември те са били 3 315 164 574 броя и са повече както спрямо август, така и на годишна база.

Това е най-големият брой монети в търговската мрежа у нас, откакто има БНБ води тази статистика и остава стабилно над три милиарда в последните две години, показват числата в месечната информация за банкнотите и монетите в обращение на Българската народна банка. Централната банка следи тази информация от декември 1999 г. и показва динамиката и структурата на банкнотите и разменните монети, които използваме, както и данни с тримесечна честота за броя на регистрираните неистински банкноти и размени монети от първото тримесечие на 2007 година. 

При първото преброяване /в края на декември 1999 г./ в търговския оборот на страната ни е имало само 243 732 077 монети.

Броят на монетите от всички номинали расте.

Най-много в обращение през септември са били тези с най-малък номинал – 1, 2, 5, 10 и 20 стотинки. Най-дребните монети са били 919 683 951 броя. Макар че все по-малко неща можем да си купим с тези монети в магазина, те все още се въртят в търговската мрежа. Но то и клиентите са различни. Има и такива, които броят стотинките, за да си купят нещо. По пък собствениците на магазини са доволни от неочакван бонус, ако някой се откаже от рестото си.

Най-малко като брой е монетата с номинална стойност от 2 лева.

Тя е в обръщение от 7 декември 2015 година. През септември сме разпологали с 95 199 674 броя от нея. Другата по-едра монета – от 1 лев, е в обращение от 2 септември 2002-а. От нея сме използвали 197 219 936 броя. Припомняме, че те дойдоха, за да сменят книжните пари с този номинал, които БНБ изтегли от обращение.

Стойността на разменните монети, които сме разпологали през септември, е била 615 337 961 лева и тя продължава да расте и спрямо август и на годишна база. За сравнение, на 31 декември 1999 г., когато е първото преброяване на монетите в обращение у нас, те са били на стойност 16 695 492 лева.

Броят на регистрираните и задържани неистински раменни монети, циркулирали в паричното обращение през третото тримесечие, е най-нисък през тази година. Открити са 11 такива монети в края на септември при 22 през второто тримесечие и 30 между януари и март. Данните от БНБ показват, че най-фалшифицирани са отново монетите с номинал 2 лева – 6 броя.

Другите открити неистински монети са от 50 стотинки – 2 броя, и 1 лева – 3 броя.

 

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 17.10   1448 г. – Започва Косовската битка – сражение между войските на унгарския управител Янош Хуняди и османския султан Мурад II, състояло се на Косово поле. 1483...