България задържа второ място по ръст на цените на жилищата в Евросъюза

16.10.2024 | 16:40
по статията работи: econ.bg
България задържа втора позиция по ръст на цените на жилищата в ЕС, сочат данни на Евростат за второто тримесечие на годината
България задържа второ място по ръст на цените на жилищата в Евросъюза
Снимка: под лиценза на creative commons

България задържа втора позиция по ръст на цените на жилищата в ЕС, сочат данни на Евростат за второто тримесечие на годината.

Най-голям спад в цените е регистриран в Люксембург, Финландия и Франция, а най-сериозен ръст: в Полша, България, Литва и Хърватия. В сравнение с предходното тримесечие цените остават стабилни в Унгария, повишават се обаче в 23 държави членки на ЕС. Заради високите цени и наемите на жилищата наскоро в Испания се проведоха протести в големи градове на страната.

Цените на жилищата в Обединеното кралство се покачват за трети пореден месец до почти рекордно ниво. Според банка "Халифакс" - най-големия ипотечен кредитор на Острова, растящите заплати на трудещите се и падащите лихвени проценти са допринесли ипотеките да станат по-достъпни за някои купувачи на жилища.

Как се вписват на пазара на недвижими имоти в Обединеното кралство българите, желаещи за закупят дом и какво е нужно за подобряване на кредитния рейтинг?

Статистическите данни показват, че през последната година цените са нараснали средно с 0,7%, като варират в зависимост от районите и видовете имоти. В момента средната цена на имот за страната е около 267 000 паунда, пояснява тя.

Главната причина за покачването на цените е по-голямото търсене спрямо предлагането на пазара. С драстичното нарастване на лихвите по ипотечните кредити през последните две години ръстът на цените малко се забави, допълва консултантът.

Депозитът зависи от цената на имота. Правителството и различните банкови и кредитни институции се опитват да въведат различни схеми за подпомагане, особено на млади хора, да закупят първото си жилище, като има и възможност за закупуване на жилище без депозит.

Българите предпочитат да живеят в собствено жилище. Генетично заложено при българина е да помага на децата си. В днешно време за млади хора, току-що завършили училище или университет, е трудно за закупят имот. Ако живеят на квартира и плащат наем, те са затруднени да събират парите за депозит, а в началото доходите им не са особено високи, дори и да имат престижна професия като младши лекар, инженер или в сферата на финансите, коментира пред БНР Милена Трайкова, независим консултант по ипотечни кредити във Великобритания.

Тогава родителите могат да помогнат освен с допълнителна сума към депозита могат и "да се закачат" към заема като кредитополучатели, без да е необходимо да живеят в имота. Могат и да предоставят част от собственото си жилище, което вече е изплатено или почти изплатено, като допълнителен залог, за да се отпусне заем на техните деца.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 16.10   1555 г. – По заповед на Мария I Тюдор са изгорени като еретици двама протестантски епископи. 1793 г. – В Париж е гилотинирана Мария-Антоанета, кралица на...