Вдигат стипендията при участие в студентска практика

03.10.2024 | 16:30
по статията работи: econ.bg
Размерът на стипендията при провеждане на студентска практика се определя по часова ставка. С приетото решение тя се увеличава от 2.50 лева на час на 4.50 лева на час, което е повишение с 80 процента
Вдигат стипендията при участие в студентска практика
Снимка: БГНЕС

Министерският съвет прие решение на заседанието си вчера, с което ще увеличи стипендиите на студентите при провеждане на практика. Това става с промяна в Постановлението за условията и реда за предоставяне на стипендии на студентите, докторантите и специализантите от държавните висши училища и научни организации.

Размерът на стипендията при провеждане на студентска практика се определя по часова ставка. С приетото решение тя се увеличава от 2.50 лева на час на 4.50 лева на час, което е повишение с 80 процента.

Измененията дават възможност стипендия да се предоставя и на студентите, които се включат в апробиране на дуално обучение във висшето образование. Нейният размер също ще е 4.50 лева на час.

От служебния кабинет посочват, че в последните години дуалното обучение намерило успешна реализация в училищното образование, след като било тествано по време на изпълнението на проекти, финансирани с европейски средства. От министерството на образованието смятат, че този успешен модел на обучение следва да бъде надграден, като се даде възможност за прилагането му и във висшето образование.

С днешното решение се актуализира и размерът на присъщите при провеждането на една студентска практика разходи. Той се увеличава от 320 лв. на 577 лв., като в тази сума се включват разходите за възнаграждение за академичния наставник на студента и за неговия ментор, за застраховка на студента за времето на практиката, за пътни разходи. Размерът на присъщите разходи за апробиране на дуално обучение на студенти се определя на 922 лева.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 27.09   1529 г. – Започва Обсадата на Виена, след като Сюлейман I напада града. 1540 г. – Папа Павел III узаконява, създадения шест години по-рано от Игнаций Лойола,...