Гърция прие първия бюджет след края на спасителната програма

19.12.2018 | 12:40
по статията работи: econ.bg
Късно във вторник вечерта гръцкият парламент прие първия бюджет на страната след края на спасителната програма. Гласуването премина на фона на протести на граждани, недоволни от строгите мерки за икономии, приети през последните 8 години
Гърция прие първия бюджет след края на спасителната програма
Снимка: БГНЕС

Гръцкият парламент одобри държавния бюджет на балканската държава за 2019 г. За приемането му гласуваха 154 депутати в 300-местния парламент, против – 143 парламентаристи. Първият държавен бюджет, който Гърция приема след излизането през август тази година от дългогодишната програма за макроикономическа помощ от международните кредитори, се базира на преразгледан макроикономически сценарий.

Според него темповете на растеж на националната икономика през тази година ще бъдат 2,1%, а през 2019 г. - 2,5%. Първичният профицит на бюджета /превишаване на държавните доходи над разходите без да се отчита обслужването на държавния дълг/ ще достигне през следващата година 3,6% от БВП.

Държавният бюджет за 2019 г. съдържа редица мерки, насочени към икономическото развитие и социално-икономическата подкрепа на населението, предвижда се увеличаване на частното потребление с 1,1%, ръст на инвестициите с 11,9%, повишаване на обема на износа с 5,8% и на вноса с 5,2%. Той също така си поставя за цел съкращаване на безработицата до 16,7% от икономически активното население на страната в сравнение с 18,9% през 2018 г.

Правителството е заложило в държавния бюджет намаляване на данъците върху недвижимостта на обща стойност 262,5 милиона евро, намаляване на осигурителните вноски на самонаетите, занаятчиите и фермерите, а също така постепенно намаляване за четири години на данък доход на юридическите лица от 29% на 25% /съкращаване с по 1% всяка година/. В сферата на разходите се планира субсидиране на осигурителните вноски на младите хора на възраст до 25 години, въвеждането на нова схема за субсидиране на наемите, основаваща се на критериите за семеен доход, подкрепа за създаване на специализирани учебни заведения.

Пенсиите няма да се съкращават Икономическият вестник „Нефтемборики“ отбеляза, че като цяло допълнителните мерки, насочени към икономическото развитие и социално-икономическата подкрепа на населението, ще струват на държавния бюджет 910 милиона евро. Към тази сума ще се добавят 2 милиарда и 65 милиона евро, които представляват отказа на правителството да съкращава пенсиите през 2019 г. По-рано съкращаването на пенсиите през 2019 г. беше съгласувано с международните кредитори, но кабинетът успя да договори отмяната на тази мярка, доказвайки, че добрите финансови резултати ще позволят да се мине без орязване на пенсиите.

Но за да не реже пенсиите, правителството трябваше да се откаже от редица социални мерки на обща стойност 1,73 милиарда евро. В жертва беше принесено разширяването на програмата за ученическо хранене, създаването на нови детски градини, субсидиране на наемите за бедните граждани, инвестициите в енергийната мрежа /100 милиона евро/ и първичната инфраструктура /още 100 милиона евро/, констатира „Нефтемборики“.

Освен това беше орязана програмата за икономическо развитие на стойност 100 милиона евро, програмата за разширяване на заетостта – над 260 милиона евро, програмата за субсидирани отпускани по рецепта лекарства за застрахованите лица – 240 милиона евро. Заложеният БВП на Гърция през 2018 г. ще достигне 183,1 милиарда евро в сравнение със 177,7 милиарда през 2017 г. През 2019 г. се очаква ръст на БВП до 190,1 милиарда евро. Дълговете на Гърция през следващата година ще достигнат 346,2 милиарда евро /179,6% от БВП/, намаляване с 13 процентни пункта спрямо 2018 г. 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 31.07   431 г. – Провежда се избора на папа Сикст III. 904 г. – Арабски пирати завладяват втория по значение град на Византийската империя Солун. 1009 г. – Папа...