Държавата осигурява работни места за освободените от "ВМЗ" - Сопот

22.02.2013 | 13:55
по статията работи: Теодора Пенева
В Бюрото по труда са регистрирани над 411 работници. Голяма част предпочитат да им се плаща обезщетение
Държавата осигурява работни места за освободените от "ВМЗ" - Сопот

Чрез съвместна инициатива Министерството на труда и социалната политика (МТСП) и Агенцията по заетостта (АЗ) се ангажират с последващата трудова реализация на освободените в редиците на Вазовите машиностроителни заводи (ВМЗ) в град Сопот. Това информират от социалното ведомство.

На извънредно заседание на Областния съвет за тристранно сътрудничество в Областна администрация – Пловдив е изготвен план за действие при извършване на уволнения на работници и служители от "ВМЗ" ЕАД. Срещата се е състояла на 16 януари 2013 г.

До момента в постоянните и мобилните приемни на АЗ са информирани и консултирани 1 341 лица. Предвидена е възможност за работодателите от региона да кандидатстват за разкриване на 3 866 брой субсидирани работни места, от които 2 766 броя - по програми и мерки за обучение и заетост, съгласно Националния план за действие по заетостта за 2013 г.

Като част от плана са анкетирани общо 225 работодатели, заявили готовност за разкриване на 361 работни места за други професии. Сред тях са машинен оператор в шевното производство, сервитьор, барман, сладкар, готвач, строителен работник, автомонтьор, шофьор, мебелист, химик, инженер и др.

Изпълнителният директор на дружеството "Радомир Метал Индъстрийз" АД - гр. Радомир, е предложил да назначи 21 специалисти в машиностроенето. От своя страна Община Сопот и Община Карлово имат готовност да наемат общо 500 човека на работа по схема "Подкрепа за заетост" на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" (ОПРЧР).

Подадена е и заявка от Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) в Пловдив за обучението на 15 болногледачки с възможност за стажуване по проекта от НПДЗ "Шанс за работа - 2013". Освен това е започнало информиране и консултиране на безработни лица по проект "Подобряване пригодността за заетост  на безработни лица чрез повишени професионални  и ключови компетентности". В рамките му се провежда обучение в клоновете на Българо-германските центрове за професионално обучение (ДП БГЦПО).

Към 21 февруари 2013 г. в местното бюро по труда са регистрирани 411 освободени от "ВМЗ" - Сопот лица. Голяма част от работниците са предпочели да получават обезщетения за безработица.

От бюрото по труда в Карлово е направено предложение до ръководствата на завода и синдикатите да се проведе трудова борса на 26 и 27 февруари. Предвижда се на нея да присъстват работодатели от региона и страната с готовност за наемане на освободените работници.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
- Келнер, какво пие русата дама в ей там??? - Скъпо 32-годишно уиски, господине... - Аха... Поднесете ѝ тогава три бучки лед от мен!!!
На този ден 17.01   49 г. пр.н.е. – Рим е бил опразнен заради настъпващите от север легиони на Юлий Цезар. 395 г. – Римската империя е поделена между синовете на император...