ЕК осигурява над 35 хил. безплатни карти за пътуване на млади европейци

03.10.2024 | 16:40
по статията работи: econ.bg
От следващата пролет над 35 хиляди 18-годишни европейци ще имат възможност да опознаят Европа безплатно, а ко се възползват от безплатните карти, финансирани по инициативата DiscoverEU
ЕК осигурява над 35 хил. безплатни карти за пътуване на млади европейци
Снимка: под лиценза на creative commons

От следващата пролет над 35 хиляди 18-годишни европейци ще имат възможност да опознаят Европа безплатно, а ко се възползват от безплатните карти, финансирани по инициативата DiscoverEU. Европейската комисия отвори приема за кандидатстване, като подаването на заявления става онлайн до 13 часа българско време на 16 октомври, съобщиха от пресцентъра на ЕК.

Налични са общо 35 500 карти за пътуване. За да отговарят на условията, младите хора, родени между 1 януари и 31 декември 2006 г., трябва първо да попълнят викторина чрез Европейския младежки портал с пет въпроса за ЕС и още един допълнителен въпрос. Кандидатите ще бъдат класирани въз основа на своите отговори. В допълнение към безплатната карта за пътуване, победителите ще получат и карта за отстъпки за допълнителни услуги като обществен транспорт, култура, настаняване, храна и спорт.

Успешните кандидати ще имат възможност да пътуват в цяла Европа до 30 дни между 1 март 2025 г. и 31 май 2026 г. Те могат или да планират свои собствени маршрути, или да бъдат вдъхновени от съществуващи такива като „Feel Good Route“, който се фокусира върху физическото и психическото здраве по време на пътуване. Участниците могат да получат вдъхновение и от културния маршрут DiscoverEU — инициатива на Европейската година на младежта 2022 г., която свързва различни културни дестинации с акцент върху архитектурата, музиката, изобразителното изкуство, театъра, модата и дизайна. Те могат да посетят европейските столици на културата, обекти от Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО, обекти със Знак за европейско наследство или локации на наградите „Достъпен град“, които са градове, които съсредоточават усилията си върху това да станат по-достъпни за хората с увреждания.

В допълнение към безплатната карта за пътуване, участниците ще получат и карта за отстъпка с над 40 000 оферти за обществен транспорт, култура, настаняване, храна, спорт и други услуги. Освен това националните агенции по програма „Еразъм+“ организират информационни срещи преди заминаването и DiscoverEU Meet-ups, като учебните програми продължават от един до три дни.

ЕК даде начало на инициативата DiscoverEU през юни 2018 г. Инициативата е интегрирана в програмата „Еразъм +“ 2021-2027. За много младежи това е първият път, когато пътуват без родители и придружаващи възрастни, а мнозинството от тях казват, че усещат по-голямо чувство за независимост. DiscoverEU дава на младите хора по-добро разбиране на европейските култури и история и спомага за развиване на езиковите и комуникативните им умения.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 03.10   42 пр.н.е. – Битка при Филипи: Триумвирите Марк Антоний и Октавиан Август водят решителна битка с войската на убийците на Цезар – Марк Юний Брут и Касий. 1868...