ЕС отпуска 55 млн. евро за намаляване на младежката безработица в България

10.10.2014 | 20:30
по статията работи: Мария Стоянова
Общият бюджет за Евросюъза е 6 млрд. евро до 2020 г.
ЕС отпуска 55 млн. евро за намаляване на младежката безработица в България

55 млрд. евро за периода 2014-2020 г. отпуска Европейският съюз (ЕС) за интегриране на младежите между 15 и 24 години на пазара на труда или обратно в образователната система. За целия регион са предвидени 6 млрд. евро.

Днес (10 октомври) бе подписано Националното рамково споразумение за реализация на Националния план за изпълнение на Европейската гаранция за младежта 2014-2020 г.

Националната гаранция за младежта на България предвижда, че всеки млад човек на възраст от 15 до 24 години ще получи добро предложение за работа, продължаване на образованието, чиракуване или стаж в рамките на 4 месеца след като остане без работа или напусне системата на формалното образование.

Националната гаранция ще се реализира поетапно. За младежите, регистрирани в бюрата по труда, предложение за работа ще бъде отправяно до края на четвъртия месец от регистрацията им. Тези, които не работят, не учат и не са регистрирани в бюрата по труда, ще бъдат информирани за услугите, които могат да ползват след регистрация в бюрата по труда в срок до един месец след тяхното идентифициране.

Бурното развитие на технологиите през последните десетилетия стана причина за сериозно отдалечаване на образователните от професионалните стандарти, което стои в основата на разминаването между очакванията на работодателите и възможностите на младите работници, оттам и големият проблем с високите нива на младежка безработица“. Това сподели изпълнителният председател на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев.

Според председателя на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев подписаният днес документ е добър пример за обединяването на държавата и неправителствения сектор около ключови за обществото ни проблеми. Той изрази надежда този пример да се мултиплицира и върху други сфери социално-икономическия живот.

Представителите на младежките организации отбелязаха факта, че за първи път са включени като страна по документ, касаещ техните членове и връстници. Те изразиха надежда, че националното рамково споразумение няма да остане само „на хартия“, а ще стане катализатор за прилагането на конкретни и, най-вече, ефективни мерки за преодоляване на младежката безработица и социална изолация.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 30.03   240 г. пр.н.е. – Описано е първото наблюдение на Халеевата комета. 1794 г. – Жорж Дантон, Камил Демулен и техни последователи са задържани в заговор за преврат...