ЕЦБ разхлабва допълнително правилата за обезпечения на търговските банки

23.04.2020 | 14:10
по статията работи: econ.bg
Европейската централна банка посочи, че решението допълва по-широкия пакет за облекчаване на обезпеченията, който беше обявен на 7 април 2020 г.
ЕЦБ разхлабва допълнително правилата за обезпечения на търговските банки
Снимка: под лиценза на creative commons

Европейската централна банка обяви в сряда вечерта, че ще позволи някои дългови книжа да продължават да се използват като обезпечение от страна на търговските банки в случай на понижаване на техния кредитен рейтинг под т.нар. "инвестиционен клас".

Това означава, че ЕЦБ променя правилата си, за да продължава да приема като обезпечение облигации, известни като "паднали ангели" (облигации, които губят първоначалния си кредитен рейтинг), за да продължава да поддържа достъпа на търговските банки до осигуряваната от централната банка „свръх евтина“ ликвидност по време на коронавирусната криза.

"Паднал ангел" е облигация, която първоначално е получила рейтинг от инвестиционен клас (минимум "ВВВ"), но оттогава рейтингът ѝ е намален до състояние на неинвестиционна облигация ("джънк облигация", чийто рейтинг е под инвестиционна клас) поради отслабващото финансово състояние на емитента.

Според Управителния съвет на ЕЦБ това са временни мерки за смекчаване на ефектът от евентуални понижения на рейтинга на наличните банкови обезпечения в резултат на икономическия спад заради пандемията от коронавирус (Covid-19).

ЕЦБ посочи, че решението допълва по-широкия пакет за облекчаване на обезпеченията, който беше обявен на 7 април 2020 г.

Заедно тези мерки имат за цел да гарантират, че банките разполагат с достатъчно активи, които могат да се мобилизират като обезпечение в рамките на Евросистемата, за да участват в операциите за осигуряване на ликвидност и за да продължат да предоставят финансиране на икономиката на еврозоната.

ЕЦБ вече предостави изключение за гръцките държавни облигации да могат да се използват като обезпечение, въпреки че имат кредитен рейтинг под инвестиционния клас, като това беше част от общото облекчаване на правилата за обезпечение, което централната банка обяви преди две седмици.

Новите облекчения на гаранционните (обезпечителните) правила ще останат до септември 2021 г., посочи ЕЦБ и подчерта, че може да вземе решение за допълнителни мерки, ако е необходимо, за да продължи да гарантира безпроблемната трансмисия на провежданата от нея парична политика във всички юрисдикции на еврозоната.

Цялото решение може да видите на сайта на Европейската централна банка.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
- Месо ядеш ли? - Не. - А риба? - И риба не ям. - Вегетарианец ли си? - Не, пенсионер съм...
На този ден 18.10   31 г. – В Рим по предварително начертан план е убит заговорникът Сеян. 1748 г. – Приключва Войната за австрийското наследство. 1795 г. – Обесена е Злата...