Еврокомисията променя състава на дрехи, обувки и козметика заради вредна съставка

19.09.2024 | 16:20
по статията работи: econ.bg
За направата на кутии за пица за вкъщи се използва PFHxA, която се натрупва в организма, след като е била в досег с храната, предупреждава Еврокомисията, заявявайки, че рискът за човешкото здраве е неконтролируем
Еврокомисията променя състава на дрехи, обувки и козметика заради вредна съставка
Снимка: под лиценза на creative commons

Европейската комисия съобщи в четвъртък, че ще ограничи широко използваната в ежедневието фексафлуорохексанова киселина (PFHxA) и свързаните с нея вещества в интерес на потребителите.

PFHxA са част от полифлуороалкилираните съединения (PFAS), известни като "вечни химикали" заради изключителната си устойчивост, която ги прави практически неразградими в природата. Тяхното използване в някои продукти представлява неприемлив риск за човешкото здраве и околната среда, се казва в обяснение на изпълнителния орган на ЕС.

Веществата се влагат за производството на текстил, козметика, опаковки за храни, хидроизолационни спрейове и пожарогасителни пени.

Освен това PFHxA често се използва като заместител на други вече забранени PFAS (перфлуорооктанова киселина или PFOA).

Комисията смята, че в текстилни изделия, обувки и опаковки за храни, използването на PFHxA чрез около 1000 субстанции, представлява риск, който не е адекватно контролиран. В същото време повечето съединения имат заместители и производителите биха могли да преминат към тях. Разходите на производителите за замяната им са по-ниски от ползите за човешкото здраве и околната среда, казва Комисията.

Според решението, което се очаква да влезе в сила до края на месеца, производителите ще имат между година и половина и пет години да намерят заместители на PFHxA, като сроковете зависят от оценката на Комисията за потенциала за откриване на алтернативи.

Най-къси са сроковете за пожарогасителните пени за обучение и за пожарните служби, а най-дълги за текстилните изделия и за пените за гасенето на пожари в гражданската авиация - 5 г.

Производителите на козметика и на картони за опаковка на храни, като кутиите за пици, ще получат отсрочка от 2 г. до влизането в сила на забраната. Същата дерогация се дава и за обувки, смеси, текстил, кожи, използвани за облекло и аксесоари. Текстилът и кожата, използвани извън конфекцията, ще забранят PFHxA съединенията след 36 месеца.

Останалите употреби на PFHxA, например в полупроводници, батерии или горивни клетки за зелен водород, не са в обхвата на решението.

Еврокомисията съобщава, че продължава да прави анализ на предложението на пет европейски правителства през 2023 г. за забраната на цялата група вечни химикали.

Урсула фон дер Лайен беше обещала законодателно предложение в първия си мандат, но в навечерието на европейските избори писа на водещи евродепутати от своето политическо семейство - ЕНП, за да им каже, че е размислила и ще забранява само вечни химикали, които имат заместители, за да не поставя в трудно положение бизнеса и да гарантира "инвестиционната сигурност на водещи технологии".

Работата по преразглеждане на законодателството, за да се забранят "вечните химикали" започна през февруари 2023 г. по инициатива на Германия, Дания, Нидерландия, Швеция и Норвегия и предвиждаше срокове за адаптация на индустрията към новите изисквания до 12 г.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 04.09   476 г. – Одоакър детронира последния римски император Ромул Августул. 1207 г. – Българи убиват солунския крал Бонифаций Монфератски от засада и изпращат...